PARTICIPATIVNI PRORAČUN ZA MLADE: Za realizaciju projekata, Županija uručila 11 ugovora ukupno vrijednih 214.922 kune

“Potrebna nam je mladenačka dobrota i neiskvarenost, koja nije klišej koji će naučiti i ispričati, već nešto što te nosi emocijama“

Objavljeno: 29.07.2022. Valentina Cigula

“Na mladima svijet ostaje“ rečenica je koju čujemo svakodnevno, a da se nešto u Krapinsko – zagorskoj županiji, radi kako bi se mladima dalo prostora da se njihov glas i ideje čuju, pokazuje i dodjela ugovora dobitnicima županijskih potpora koju su ostvarili prijavom na Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni proračun za mlade u ovoj godini, koji je Županija ove godine, u suradnji sa Savjetom mladih provela po prvi put.
Pojedinosti javnog poziva, na dodjeli održanoj u petak u prostorijama Poslovno – tehnološkog inkubatora, u Krapini, otkrila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek kazavši da su mladi svoje projekte mogli na njega prijavljivati od 30. ožujka do 15. svibnja te da su se prijave  zaprimale putem elektroničke pošte putem e-sustava Krapinsko – zagorske županije.
Potencijalni prijavitelji bili su mladi od 15 do 30 godina, pojedinci, grupe (do pet osoba), obrazovne ustanove i ustanove socijalne skrbi, organizacije civilnog društva, lokalni Savjeti mladih, ali i jedinice lokalne samouprave.

-Bio je dosta širok krug potencijalnih prijavitelja, prije sve zato što je ostavljena mogućnost da svaka ciljana ideja koja je vezana uz mlade, pronađe svoj put do realizacije – istaknula je Petek, koja je kazala da je Županija u svrhu financiranja projekata mladih, planirala sredstva u iznosu od 200.000 kuna, no da su ipak izdvojena nešto veća sredstva, pa su tako na kraju osigurana sredstva u iznosu od 214.922 kune.
Ukupno je pristiglo 20 prijava, kako je pojasnila dožupanica Petek, njih 19 je udovoljavalo administrativnim uvjetima te su upućeni na kvalitativnu evaluaciju povjerenstvu koje je bilo sastavljeno od tri člana Savjeta mladih, jednog člana naše Zagorske razvojne agencije, jednog člana Mreže udruge Zagor te jedne članice koordinacije udruga osoba s invaliditetom. Kazala je da je povjerenstvo prilikom procjene projekata, obratilo pažnju na to da oni imaju neposrednu društvenu korist, na prihvatljivost projektne aktivnosti te proračunska sredstva projekta.

Prvi u RH

Isto tako, kako je istaknula, uz ocjenjivanje povjerenstva, započelo je i javno glasanje putem službene županijske web stranice, koje je trajalo od 30. lipnja do 10. srpnja.
-Nakon završenog javnog glasovanja i ocjenjivanja povjerenstva, zbrojeni su jedni i drugi rezultati te je od strane Upravnog odjela upućen prijedlog Savjetu mladih Krapinsko – zagorske županije koji je na svojoj sjednici, koja je bila održana upravo s tom temom utvrdio bodove i donio prijedlog projekata za financiranje – rekla je, dodavši da će se odlukom župana Željka Kolara, financirati 11 projekata.
Da su mladi uvijek u fokusu Županije, već dugi niz godina, istaknula je dožupanica, pokazuje činjenica da su neke inicijative i programi koji su vezani uz mlade i s mladima, upravo iz Krapinsko – zagorske županije krenuli kao prvi ili među prvima u Republici Hrvatskoj.
-Program djelovanja za mlade u Krapinsko – zagorskoj županiji donijet je prvi puta 2016. godine. Bili smo jedna od prvih županija koja ga je donijela. Trenutno se priprema novi četvrti županijski Program djelovanja za mlade. Savjet mladih Krapinsko – zagorske županije djeluje od 2010. godine, a od 2013. godine, koliko surađujem i radim s njima, iako su bili različiti sazivi, bili su veoma aktivni, konstruktivni i produktivni. Centar za mlade koji djeluje u Zaboku, Županija podržava od 2009. godine, sufinancira troškove režija prostora u kojima se odvijaju različite aktivnosti za mlade. Županija također financira trogodišnji program djelovanja za mlade, a tu je naravno, i financiranje različitih aktivnosti udruga za mlade, putem natječaja. Moram spomenuti i građanski odgoj, odnosno “Školu i zajednicu“ koja će se od jeseni provoditi u našim srednjim školama te higijenske potrepštine za mlade. Zapravo to su sve inicijative koje su potekle od mladih i na koje je Županija dala odgovor – kazala je.

Glas mladih

U ime dobitnika potpora obratio se, ispred Savjeta mladih Grada Donja Stubica Luka Kuhta koji je zahvalio na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici, dodavši da vjeruje i nadam se da će opravdati i ispuniti očekivanja te da se veseli ovako dobroj suradnji i u budućnosti.


Župan Kolar istaknuo je da se ovim javnim pozivom nastojalo aktivirati mlade ljude da se uključe u rad svoje zajednice, da sami procijene ono što im je potrebno, da za svoju ideju privuku i okupe svoje prijatelje te da tako zapravo daju doprinos svom mjestu u kojem žive i doprinesu angažiranju mladih u zajednicu, ali i stvaranju uvjeta da imaju programe i projekte oko kojih se mogu okupljati.


-Uz dužno poštovanje svim projektima koje radimo u infrastrukturi i ostalome, ključno je da mladi ostanu živjeti na području županije, da im omogućimo što bolje školovanje, omogućimo dobro plaćeno radno mjesto na području naše županije te da ovdje stvore svoju obitelj. Potrebna nam je jedna neposrednost, rekao bih jedna mladenačka dobrota i neiskvarenost, koja nije klišej koji će naučiti i ispričati, već nešto što te nosi emocijama. Veseli me vaša volja i želja da promijenite situaciju u sredini iz koje dolazite – poručio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba