Delegacija Grada Mainza u pratnji zagrebačke delegacije posjetila Krapinsko - zagorsku županiju

Uspostavlja se suradnja Gutenberg Digital Hub-a i Poduzetničkog centra: “Hrvatska postaje pretijesna za zagorsko gospodarstvo”

Objavljeno: 27.07.2022.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u utorak je održan prijem za delegaciju Grada Mainza, koja je u pratnji delegacije Grada Zagreba posjetila Zagorje, a u Hrvatsku je stigla kako bi obilježila 55 godina prijateljstva s glavnim gradom Hrvatske.
Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek poželjela je dobrodošlicu gostima iz Njemačke, ali i istaknula kako su prijatelji Zagreba ujedno i prijatelji KZŽ.

– Drago mi je što smo gostima iz Mainza mogli predstaviti našu viziju razvoja i strateške projekte te gospodarstvo u kojem veliku ulogu ima upravo njemačko tržište. Otvorili smo mnoge teme, a posebno se izdvaja tema digitalizacije i podupiranje start upova, što je jedno od područja na kojem u budućnosti možemo graditi veću suradnju – poručila je Petek pa dodala kako se Njemačka nalazi u top tri države s kojima zagorski gospodarstvenici najviše posluju, ali i u prve tri zemlje iz koje u Zagorje dolazi najviše turista.

Jednakosti

Na čelu delegacije Grada Mainza bio je gradonačelnik Michael Ebling, u čijoj je pratnji bio i njegov zamjenik za investicije Günter Beck te predstavnici gospodarskog života i njemačko -hrvatskih društava prijateljstva.

– Veseli nas što nas je Zagreb pozvao u KZŽ i doista smo impresionirani širokim portfeljom mogućnosti, a posebice gospodarskom snagom o kojoj smo prikupili dojmove tijekom posjeta. Posebno nam je zanimljivo što smo mogli biti u Poslovno – tehnološkom inkubatoru jer je i Mainz orijentiran na podršku start – upovima i inovacijama kojima je važno pružiti podršku da bi se mogli razvijati. Sigurno da neće ostati samo na ovom sastanku, već možemo reći da će se uspostaviti suradnja Gutenberg Digital Hub-a i Poduzetničkog centra na vrlo modernim i aktualnim temama. Obje institucije govore isti jezik, jezik modernog poslovanja, razvoja, inovacija i digitalizacije – istaknuo je gradonačelnik Ebling.


Predsjednik Gradske skupštine Zagreba Joško Klisović potvrdio je kako Krapinsko – zagorsku županiju i Grad Zagreb vežu čvrste spone te je istaknuo da, kad je riječ o gospodarstvu, ovo jedna od najbrže rastućih županija u Hrvatskoj pa su stoga željeli povezati upravo ovu županiju i prijateljski Grad Mainz.

Spona s investitorima

– Danas smo čuli da je gospodarstvo KZŽ izvozno orijentirano i da se ovdje za svaki uvozni jedan euro proizvedu gotovo dva izvozna eura. Hrvatska u svojim granicama definitivno postaje pretijesna za vašu županiju te smo zato danas i doveli delegaciju Mainza. Gradonačelnik Ebling će zajedno s prisutnim suradnicima i važnim ljudima gospodarstva šire regije biti spona sa investicijskom zajednicom u Njemačkoj, kako bi se ovi razgovori konkretizirali kroz buduću suradnju i konkretne investicije. Poduzetnici u KZŽ pokazali su da imaju inovativan poduzetnički duh i da im samo treba malo otvoriti vrata da bi napravili dobar posao za sebe, Županiju i čitavu Hrvatsku – rekao je Klisović, koji je u pratnji delegacije Grada Mainza bio zajedno sa izaslanicom zagrebačkog gradonačelnika Dinkom Živalj i pročelnicom Stručne službe Skupštine Mirjanom Lichtner Kristić.


Na sastanku s delegacijama bili su i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, pročelnica Upravnog odjela Krapinsko -zagorske županije za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša i voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba