Bliži se Dan općine Krapinske Toplice, načelnica Gordana Jureković otvoreno govori o godini konsolidiranja financija i otplati dugova

˝Nismo odustali od ničega, ali teško je reći što ćemo od svega planiranog zaista moći ostvariti – prije svega želimo kroz izgradnju komunalne infrastrukture sumještanima osigurati što kvalitetniji život˝

Objavljeno: 20.07.2022. Marta Čaržavec

Uoči Dana općine Krapinske Toplice koji se obilježava 22. srpnja ovog smo tjedna iskoristili priliku i porazgovarali s općinskom načelnicom Gordanom Jureković. Da je protekla godina, odnosno vrijeme nakon što je Jureković preuzela vlast, bila turbulentno dokazuje javno iznošenje istine o ˝sposobnostima˝ bivše vlasti, njihovog rukovodstva, zajedničke imovine, ali i proračunskog novca. Većinski dio problema na koje je naišla došavši na čelo općine riješen je, ali su zbog toga stopirani drugi projekti. Kako je odgovorila na brojne izazove, koliko je financijskih sredstava osigurano iz izvora poput EU fondova ili ministarstava, koji se projekti planiraju u budućnosti na području Krapinskih Toplica, ali i što se sve planira povodom proslave općinskog dana ispričala nam je kroz kratak intervju.

Protekla godina

Na klasično pitanje o najvažnijim projektima u proteklom razdoblju, Jureković kaže kako je godina prošla konsolidiranjem financija, otplatom dugova i dogovaranjem s dobavljačima, no ističe sljedeće:

– Početkom godine riješili smo obaveze prema DVD-u u Krapinskim Toplicama. Radi se o izgradnji Vatrogasnog doma u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a što nas je dosta zakočilo u nekim drugim planiranim investicijama. Obaveza je bila tu i trebali smo to riješiti, najviše zbog izvođača radova koji čekaju plaćanje svojih računa više od godinu dana. Važan projekt kojeg bih istaknula je i modernizacija javne rasvjete u iznosu od 2,8 milijuna kuna za što smo početkom godine proveli javnu nabavu za električnu energiju i došli smo do toga da nam je nabava električne energije s 300.000 kuna porasla na 1,35 milijuna kuna. Nakon tog enormnog povećanja morala sam hitno nešto poduzeti i krenuli smo odmah u postupak nabave led ekoloških i energetski učinkovitih svjetiljki. Radovi su u tijeku i mogu reći da će kroz 10 dana područje naše općine imate energetski učinkovitu rasvjetu – objasnila je Jureković.

Na području općine su postojala okolna mjesta koja su bila bez rasvjete, ali i bez vode. Stoga je, istovremeno s realizacijom projekta modernizacije rasvjete proširena mreža javne rasvjete u naselju Oratje i jednom dijelu Jasenovca zagorskog koji do tada nisu imali rasvjetu, a proširena je i vodoopkrbna mreža i to visoke zone Škrnik i visoke zona Čret gdje je proširenjem vodooprskrbne mreže osigurana voda za 20-ak kućanstava.

Značajna sredstva

U ovih godina dana, Općina Krapinske Toplice osigurala je značajna sredstva i van općinskog proračuna, a Jureković je istaknula najvažnije projekte realizirane upravo na taj način.

– Nabavili smo kino opremu sufinanciranu od strane Ministarstva kulture i medija u iznosu od 300.000 kuna za projekt ˝Digitalizacija i opremanje kinoprikazivačke infrastrukture˝ i pokrenuli smo kino u Toplicama nakon više od 20 godina i to se pokazalo kao pun pogodak. Po projekciji u prosjeku od dana otvaranja ima pedesetak posjetitelja što nije zanemariv broj. Nadalje, ostvarili smo i brojna financiranje kao što su financiranje iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavku e-bicikala u iznosu od 41.930 kuna, zatim smo izgradili i opremili dječje igrališta preko financiranja LAG-a u iznosu od 375.780 kuna. Za poboljšanje komunalnog standarda prijavili smo financiranje stroja za malčiranje za naše komunalno poduzeće i ostvarili smo financiranje Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine u iznosu od 50.000 kuna. Iznos os 1,5 milijuna kuna dobili smo od Krapinsko – zagorske županije za istraživanje i izradu projektne dokumentacije za iskorištavanje geotermalnih izvora na području naše općine. Sve navedene nabave su ili u pripremi ili u tijeku – objasnila je Jureković.

Od ključnih projekata u budućnosti načelnica ističe:

– Najviše bih voljela da prije svega osiguramo što kvalitetniji i sigurniji život naših mještana kroz izgradnju komunalne infrastrukture i svega onoga što je našim mještanima od izuzetne važnosti za svakodnevno funkcioniranje. Nismo odustali od ničega, sve planirano ćemo pokušati realizirati, ali s obzirom na situaciju, a mislim prvenstveno na sva moguća poskupljenja, od radova i usluga do energenata, čeka nas neizvjesna iduća godina tako da je trenutno jako teško reći što ćemo od svega planiranog zaista biti u mogućnosti ostvariti – govori Jureković.

Budući ciljevi

Međutim, neki od ključnih projekata koje bi voljela da se realiziraju je projekt parkirališta u centru, zatim proširenje općinske knjižnice koja je uistinu u skučenom prostoru, uređenje šetnice prema Mariji Magdaleni i naravno, gradnja sportske dvorane o kojoj se već godinama priča. Kako dodaje Jureković, posebno je veseli da postoji interes investitora za ulaganje u općinu…

– U prilog tome ide činjenica da uskoro jedan veliki trgovački lanac dolazi u naše mjesto, dok s drugim još traju pregovori. Isto tako, zbog interesa investitora trenutno smo u izmijeni prostornog plana. Zbilja se trudimo biti pomoć i podrška svakom investitoru i učiniti sve što je u našoj mogućnosti da ih zadržimo – najavila je Jureković.

Općina Krapinske Toplice velik dio proračuna izdvaja za školstvo, vrtić i socijalu, i to u godišnjem iznosu od otprilike milijun kuna, sufinancira dječji vrtić s 65 posto ekonomske cijene, a za prvo rođeno dijete potpomaže s 2000 kuna, za drugo dijete 2500 kuna, a za treće i svako sljedeće s 3000 kuna. Financira se i prijevoz djece, stipendije učenicima i studentima, asistenti u nastavi, prehrana, udžbenici i kompletan radni materijal… Ne smijemo zaboraviti ni subvencije za poljoprivrednike, subvencioniranje kamata obrtnicima, podmirivanje troškova stanovanja i nabavu prehrambenih artikala za socijalno ugrožene kojih trenutno na području općine ima 40.

Dani općine

Dani općine, popularno nazvani ˝Badlfest˝ koji je dobio ime po utemeljitelju zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama Jakobu Badlu počinju danas i traju do 24. srpnja.

– Pripremili smo bogat zabavno-kulturno-sportski program u kojem će vjerujem svatko moći pronaći nešto za sebe. Od izvođača spomenula bih Marka Pecotića, jednog od četiri tenora koji danas nastupa u središnjem perivoju, zatim na centralnoj pozornici u petak nastupa grupa Vigor, a klapa Šufit dolazi nam u subotu. U subotu popodne, u suradnji s DND Krapinske Toplice i našom kreativkom Lanom Bogojević koja je osmislila zabavnu dječju igru Potraga za blagom djeca imaju priliku uz igru naučiti nešto i o Jakobu Badlu i povijesti Krapinskih Toplica. Izdvojila bih još i odličan sportski događaj ˝Badltrail˝ koji organizira Sportsko društvo Mala Erpenja, koji su već naveliko poznati po vrhunskoj organizaciji Mala Erpenja Trekk-a koji je ove godine imao nešto više od 400 natjecatelja. Posebno bih istaknula i ˝BadlGastro˝ kojeg organizira Udruženje obrtnika Krapinske Toplice, gdje će se okupiti i nešto fino kuhati čak 20 ekipa iz cijele Hrvatske. Podjela hrane bit će oko 19 sati. A zašto to naglašavam? Zato što sav prihod ide u humanitarne svrhe ˝Za bolji život Nike i Ive˝ čiji su roditelji gluhonijemi – najavila je načelnica Jureković.

Za kraj, poželjela je sretan Dan općine Krapinske Toplice svojim sumještankama i sumještanima poručivši:

– Drage sumještanke i sumještani, prije godinu dana zajedno smo krenuli ispisivati nove stranice života u našoj općini zahvaljujući povjerenju koje ste mi ukazali što je velika čast, ali i obaveza. Hvala vam na tome jer zajedničkim snagama naše mjesto činimo boljim za život, mjestom sretnih ljudi, a ono najvažnije mjestom u kojem naša djeca imaju budućnost. Kroz ciljeve koje smo si postavili vjerujem da je pred Krapinskim Toplicama mnoštvo prilika koje će mijenjati sliku našeg mjesta na bolje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba