Zagorske srednje škole dobro popunjene, u osnovnim školama 121 učenik manje nego prošle godine

“U srednjim je školama ostalo 107 mjesta za jesenski rok, od toga 28 u strukovnom obrazovanju. 13 je posto više upisanih u deficitarna zanimanja”

Objavljeno: 19.07.2022. VH

U zagorske osnovne škole je u školsku godinu 2022./2023. upisano 9175 učenika u 617 razrednih odjela, a to je 121 učenik manje u odnosu na prošlu školsku godinu. S druge strane, u srednje škole je upisano 40 učenika i učenica više, ukupno 1177 učenika, dok je bilo slobodno 1350 mjesta. 

Rečeno je to na konferenciji za medije na temu upisa u osnovne i srednje škole na području Krapinsko – zagorske županije održanoj u ponedjeljak u Srednjoj školi Pregrada. 

– Nakon nekoliko godina tijekom kojih smo bili u plusu, ove godine imamo 101 prvašića manje nego lani – upisano ih je okruglo tisuću – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te dodala kako se nada da će se sljedeće godine ponovno nastaviti povećanje broja učenika prvih razreda.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je postotak upisa u srednje škole 92 posto. 

– U srednjim je školama ostalo 107 mjesta za jesenski upisni rok i od tih je mjesta njih 28 u strukovnom obrazovanju – pojasnio je župan Kolar te naglasio kako je zabilježen porast upisa od 13 posto u deficitarnim zanimanjima: 

– Prošle smo godine u deficitarna zanimanja upisali 133 učenika, a ove 155 učenika. Čitavo vrijeme prilagođavamo i na neki način forsiramo simbiozu između obrazovanja i tržišta rada, što se polako ostvaruje i vidi se da naše promotivne akcije daju rezultate – rekao je župan uputivši poziv svim učenicama i učenicima koji se nisu upisali u prvom upisnom roku da pogledaju što im je ostalo na raspolaganju i da se jave u drugom upisnom roku.  

– Svaka će škola na svojoj stranici objaviti koja su kod njih prazna mjesta ostala, a Krapinsko – zagorska županija to će objaviti na svojoj službenoj internetskoj stranici za sve škole – poručio je Kolar.

U Srednjoj školi Pregrada upisan je 131 učenik, a slobodnih je mjesta četiri. Gimnazija A. G. Matoša Zabok ostvarila je 100-postotni upis, a isto je i u Srednjoj školi Bedekovčina. U Srednjoj školi Konjščina ostalo je mjesta u zanimanjima komercijalist, strojobravar, elektroinstalater i autoelektričar. Srednja škola Krapina upisala je 251 učenika, a slobodnih mjesta je pet. U Srednjoj školi Oroslavje ostalo je svega nekoliko mjesta, jedno za zanimanje vodoinstalater, te nekoliko u Općoj gimnaziji. Srednja škola Zabok također je popunila sva mjesta, a zabočki ŠUDIGO još jedino prima šest učenika u glazbenu školu. 

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec izvijestila je kako zbog nije bilo zainteresiranih za upis u smjerove tesar i poljoprivredni gospodarstvenik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba