Povijesni dan za Hrvatsku

Hrvatska je službeno primljena u eurozonu, objavljen i tečaj preračunavanja, evo što kaže Marić

Objavljeno: 12.07.2022. Marta Čaržavec

Na današnjem sastanku ECOFIN-a donijeta je konačna odluka o ulasku Hrvatske u euro zonu s 1. siječnjem 2023. godine, a nakon kojeg se održalo svečano potpisivanje kojem uz hrvatskog ‘polu-bivšeg’ ministra Zdravka Marića sudjeluje izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde i češki ministar financija Zbyněk Stanjura.

Objavljena je i uredba o tečaju konverzije kune u euro prema kojoj službeni tečaj iznosi 7,53450 kuna za 1 euro. Ministar Marić nazvao je današnji dan povijesnim:

– Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest.

– Moći ćemo aktivirati određene odredbe našeg Zakona o euru. Krenuti s dobrovoljnim, a od 5. rujna i s obveznim dvojnim iskazivanjem cijena. Sve su to stvari koje su dobro isplanirane, naglasio je ministar Marić. Jako je puno neizvjesnosti i spekulacija u ovom trenutku. U moru takvih vrsta informacija, jedna pozitivna vijest je pristupanje Hrvatske eurozoni – rekao je Marić pa dodao kako do pada gospodarske aktivnosti ne bi trebalo doći.

– Želio bih čestitati svojem kolegi Zdravku Mariću i cijeloj Hrvatskoj na tome što su postali 20. zemlja koja se pridružila europodručju. Uvođenje eura nije utrka, već odgovorna politička odluka. Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne gospodarske kriterije te će od 1. siječnja 2023. plaćati u eurima – poručio je Stanjura

Ključni datumi:

5. rujna 2022. godine započinje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, odnosno prvi ponedjeljak u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem će proteći trideset dana od dana objave odluke Vijeća EU o usvajanju eura

1. siječnja 2023. godineeuro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u RH

1. siječnja 2023. do 14. siječnja 2023. godine traje razdoblje dvojnog optjecaja (koriste se i kune i euro)

1. siječnja 2024. godine prestaje obveza dvojnog iskazivanja cijena

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba