Otvorena tradicijska manifestacija ˝Tamburaška noć˝ u Maču pod organizacijom mladih snaga

˝Tambura kao instrument predstavlja simbol naše tradicionalne, zagorske muzike, našeg identiteta˝

Objavljeno: 09.07.2022.

Sinoć je u općini Mače započela još jedna u nizu dugogodišnjih, tradicionalnih manifestacija, a ujedno i najveća na području ove općine – ˝Tamburška noć˝. Za organizaciju su zaslužni Općina i KUD Ljudevit Gaj Mače koji djeluje već 42 godine, a u suorganizaciju su se uključile mačanske mažoretkinje ˝Alina˝, šahovski klub ˝Gaj Mače˝, ženska vokalna skupina ˝Kajda˝ i DVD Mače kao i mjesna limena glazba koja je i ove godine bila uvertira u svečano otvorenje prvog dana manifestacije koju je otvorila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

Nekad i danas

Općinska načelnica Mladenka Mikulec Šimunec kazala je kako na području Mača djeluje desetak vrlo vrijednih udruga, a da Općina financira njih dvadesetak budući da su neki od mještana aktivni u susjednim općinama. Ističe, granice ne postoje, a rad ljudi mora se podupirati. Budući da je pandemija stopirala manifestacije, ovogodišnje je izdanje ˝Tamburaške noći˝ čekano s velikim nestrpljenjem…

– Oko 39 godina traje ova manifestacija, sjećam se kako je to izgledalo prije kada se manifestacija održavala u centru pa smo ove godine odlučili to vratiti. S posebnom radošću i sjetom naši se djedovi i bake, majke i očevi sjećaju ovog događanja u samom centru pa smo i njima ispunili želju na neki način. Ovo je naša najveća manifestacija, svi su uključeni, prikazuju se najbolje koreografije, sviraju se i pjevaju najbolje pjesme – poručila je Mikulec Šimunec.

Dožupanica Petek istaknula je kako godine realizacije ovog događanja pokazuju ogroman trud mnogih generacija, prije svega članica i članova KUD-a Mače koji iz godine u godinu s velikim marom organiziraju, čuvaju i njeguju ovu manifestaciju.

– Tambura kao instrument koji predstavlja simbol naše tradicionalne, zagorske muzike, našeg identiteta zasigurno je vrlo vrijedna i ono što valja napomenuti je da za osiguravanje takvog događanja veliku ulogu nose svi sudionici – od članova KUD-a i načelnice do posjetitelja. KZŽ, kao i svih godina do sada i ove se godine uključila u pokroviteljstvo posebice natjecateljskog dijela – rekla je Petek.

Za zajednicu

Ispred mjesnog KUD-a obratila se njegova predsjednica Monika Sedak ističući ponos na organizaciju. Dodala je kako su mnoga vodstva prošla kroz KUD koja su imala prilike steći veliko iskustvo, a danas tu priliku imaju mlade snage koje se upoznaju s procesom, a sve s ciljem dobrobiti cijelog društva.

– Izazov je pripremiti tri dana programskog sadržaja kada smo jedno od rijetkih KUD-ova u našoj županiji koje je aktivno. Tamburaška sekcija ima sreću pa je i kroz pandemijsko vrijeme mogla održavati probe, brojčano ih je najmanje, ali kroz godinu imaju najviše nastupa jer prate sve folkloraše – rekla je Sedak i dodala kako sve to ne bi bilo moguće bez velike potpore načelnice općine, ali i udruga koje aktivno djeluju na području Mača.

Limena glazba mačanskoga DVD-a pod palicom Jurice Tušeka iz Novog Golubovca pripremila je odličan program, a proslavljen je i 15. rođendan mčanskih mažoretkinja ˝Alina˝ koje su uz svoje kolegice mažoretkinje iz Zlatar Bistrice pripremile program ˝Zaplešimo zajedno˝. Za to vrijeme na školskom se igralištu odvijao nogometni turnir mjesnih odbora općine Mače, a slavlje se nastavilo nastupom ˝Fiškala˝ i ˝Begina˝ iz Jastrebarskog. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba