U sinoćnjem Otvorenom na temi državnih financija i ulaska RH u eurozonu okršaj dvaju bivših ministara:

HAJDAŠ DONČIĆ PAVIĆU: Ideš ti koji puta u birtiju? Razgovaraš li ti s ljudima? Ti si programiran, čovječe!

Objavljeno: 08.07.2022. AB

U sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno, koja se bavila ostavkom ministra financija Zdravka Marića i uhićenjem bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, gostovali su Marko Pavić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU, Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik zagorskog i potpredsjednik nacionalnog SDP-a, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

I dok su gledatelji čitavu emisiju mogli svjedočiti tradicionalnim podbadanjima ljevica – desnica, odnosno da li su neuspješnije dosadašnje HDZ-ove ili SDP-ove Vlade, u čemu su dakako prednjačili Marko Pavić i Siniša Hajdaš Dončić, koji je HDZ-ovcu rekao da nije mislio da netko može toliko biti zaljubljen u Andreja Plenkovića. No ‘veliko finale’ okršaja bilo je u samoj odjavi emisije, kada su zapravo samo još trebali dati svoje završne riječi o tome što očekuje hrvatsku ulaskom u eurozonu i uvođenjem eura.

– Hrvatska od 1993. godine ima upravljani plivajući tečaj, što znači da mi u principu nikad nismo ni imali nacionalnu valutu u onom pravom smislu. No ja to gledam malo drugačije – dok postoji politički dogovor između Njemačke i Francuske, do tada će euro biti stabilan. Za Hrvatsku je trenutno dobro da ulazi u eurozonu, ne samo zbog međunarodnih rezervi, već i zbog različitih instrumenata koje možemo koristiti za stabilizaciju javnih financija. Ali reći ću i da neće baš biti dobro i da bi se Vlada zapravo trebala pripremati za povećanje socijalnih transfera i potpore za energetiku. Gledajte, 300 posto su ljudima porasli računi za struju i plin, malom biznisu, školama. Ljudi moji, za sve zdravstvene ustanove i škole do sad je bilo 15 milijuna kuna godišnje račun plina, a sada je 75 milijuna kuna. Mene samo zanima, tko će plaćati bolnice i škole – kazao je Hajdaš Dončić, na što ga je prekinuo Marko Pavić.

– Dakle, ministar Marić ostavlja sređenu blagajnu, stabilne financije, ulazak Hrvatske u eurozonu, već sljedeći tjedan nam za dva stupnja raste investicijski rejting za dva stupnja,… – pokušao je Pavić hvaliti Marićev rad, na što ga je opet prekinuo Hajdaš Dončić:

– Kakve to ima veze s realnim životom? Ideš ti koji puta u neku birtiju? Pričaš ti što s običnim ljudima, zanima me, pitao je Hajdaš.

Pavić se nije dao:

– Ulazak u eurozonu znači rast standarda građana, pokušao je elaborirati Pavić, no Hajdaš je ponovio pitanje:

– Imaš ti kakvo društvo, ideš u birtiju, razgovaraš li ti su ljudima? Ti si ono, kao programiran, čovječe, huh-huh i gotovo – slikovit je bio Hajdaš Dončić.

– A vi nećete nikad doći na vlast s takvim pristupom – zaključio je Pavić.

Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba