OD PETKA DO NEDJELJE: Tradicionalna manifestacija “Tamburaška noć“ u Maču

DOM VRIJEDNIH LJUDI, MARLJIVIH UDRUGA, SLOGE I GOSTOPRIMSTVA: Dođite, okrijepite dušu i tijelo i uvjerite se da je Mače i u manifestacijama najjače

Objavljeno: 06.07.2022. Valentina Cigula

Manifestacija “Tamburaška noć“ koja ima dugu tradiciju održavanja u Maču, održat će se ovog petka, subote i nedjelje. Kako je, na press konferenciji najave programe manifestacije, održanoj u srijedu,  otkrio predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić, koji je i sam prije više od 40 godina, sudjelovao u osnivanju mačanskog Kulturno umjetničkog društva, na ovogodišnjoj manifestaciji, sudjelovat će pet sastava.
– Trebalo je biti ih i više, no neki su u posljednji trenutak otkazali. Dolaskom rata sve se razvodnilo, proteklih nekoliko godina i korona, no današnji naraštaji ponovno podižu Tamburašku noć. Na području naše županije je takva situacija da se jako teško ponovno ‘pokrenuti’, tu su sva društva hendikepirana. Potrebno je puno vježbe, tamburaša, folkloraša, pjevača da bi postigli određene rezultate, a mi smo podigli ljestvicu visoko jer naša kulturno umjetnička društva, posebno tamburaški sastavi postizali su odlične rezultate na županijskim i državnim smotrama – kazao je Sedak Benčić.


Predsjednik vijeća otkrio je da se Tamburaška noć po prvi put održala, godinu dana nakon osnivanja KUD-a, a prvih godina održavala se u restoranu, no tada je taj prostor postao premali jer je bilo dosta posjetitelja, pa je manifestacija dobila novu lokaciju.
-Ocijenili smo da trebamo preseliti održavanje Tamburaške noći na otvoreni prostor, na trg kojeg mi zovemo Trg Stjepana Radića, iako nema takvo službeno ime. Tu smo imali improviziranu pozornicu koju smo svake godine podizali i tako je bilo nekoliko godina, a onda smo 1992./1993. godine odlučili izgraditi fiksnu natkrivenu pozornicu, koja je bila jedina pozornica u našoj županiji, koja je cijele godine bila vani, betonirana s lijepim pokrovom – kazao je, pa nastavio:
-U najboljim danima, imali smo u Maču preko 15 tamburaških sastava, ponajboljih sastava iz županije. Dolazila su nam društva iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, iz Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko – bilogorske i Zagrebačke županije, i tu se znalo okupiti po nekoliko tisuća ljudi. Jedna noć je bila premalo jer smo bili ovisni i o vremenskim prilikama, pa smo Tamburaške noći organizirali po nekoliko dana. Proširile su se na razne sadržaje, tako da su se održavali i sportski susreti, lovci su imali svoje aktivnosti gađanja glinenih golubova, etno službe koje smo organizirali s drugim kulturno umjetničkim društvima iz naše županije, izložbe slika i kipova, Oldtimeri, a kuburaši su u parku,  označavali početak Tamburaške noći – istaknuo je.
Predsjednica KUD-a Ljudevit Gaj Mače Monika Sedak podsjetila je kako manifestacija započinje nogometnim turnirom mjesnih odbora općine Mače, a u suorganizaciji Općine Mače te da će se ispred Doma kulture održati koncert mačanskih mažoretkinja ˝Alina˝ i njihovih gošći iz Zlatar Bistrice koje će defileom doći do šatora gdje će se održati prava zabava.


Bogat program
– Tamo će nas dočekati limena glazba DVD-a Mače koja će, uz kratki program, najaviti otvorenje, a u 21 sat počinje zabava uz ˝Fiškale˝ i ˝Begine˝. Time završava prvi dan manifestacije, a nastavlja se u subotu, u 16 sati, kada počinje šahovski turnir u suorganizaciji šahovskog kluba ˝Gaj Mače˝. Naše djevojke iz vokalne grupe ˝Kajda˝ svake godine pripremaju nešto novo pa nam ove godine donose glazbeno-kulinarsko ‘pripetavanje’ ˝Domaća kuhača˝ gdje će snage u kuhanju kotlića odmjeriti sa svojim prijateljskim udrugama ženskom vokalnom skupinom ˝Dora˝ i ˝Fiola˝, ženskim vokalnim sastavom ˝Pušlec˝, klapom ˝Kmeti˝ te tamburaškim zborom ˝Gaj˝ iz Zaprešića. Njihove kotliće ocjenjivat će žiri u sastavu Marija Srečića, Maria Kroga, Dalibora Kašaja i Tomislava Kožića – najavila je Sedak i dodala kako nakon toga slijedi svečani mimohod KUD-ova.
Domaćin će i ove godine nastupiti sa svim svojim sekcijama – to su dječja, mlađa i starija folklorna sekcija uz pratnju tamburaša, a pridružit će im se i članovi kluba ˝Novi Golubovec˝ i članovi kluba folklorne sekcije ˝Kolo˝ Zagreb. Održat će susret KUD-ova ˝A sad se bu tancale˝ s početkom u 20.15 sati u šatoru. Nakon njih slijedi zabava uz ˝AZ band˝ i DJ-a Joška.
– Posljednji dan trodnevne manifestacije započinje u 17 sati s biciklijadom koja se prvi puta organizira u Maču u suorganizaciji DND-a Mače, Općine Mače, DVD-a Mače i Policijske postaje Zlatar Bistrica – rekla je Sedak i dodala kako organizatori najavljuju kratko predavanje, registraciju vozila i vožnju na relaciji Mače – Sutinske Toplice, nakon čega slijedi okosnica manifestacije natjecateljska smotra ˝Zlatna tamburica˝ – dodala je Sedak.
Pod pokroviteljstvom Općine Mače i Krapinsko – zagorske županije, snage će odmjeriti nekoliko tamburaških sastava s područja KZŽ, ali i područja Zagrebačke županije. Tako će posjetitelji moći uživati u glazbi ˝Barajt banda˝, ˝Tamburaša bez pravila˝, ˝Tamburaša za 5˝, tamburaških sastava ˝Antique˝ i ˝Brajde˝, a njihove nastupe ocijenit će tročlani žiri u sastavu Ane Čehulić, Danijela Rožankovića i Nikole Šrajbeka koji će odlučiti o dobitnicima vrijednih nagrada. U 20 sati posjetitelje očekuje zabavni nastup ˝Hohštaplera˝, a u 22 sata tradicionalno izvlačenje tombole.
Načelnica Mladenka Mikulec Šimunec podsjetila je kako manifestacija ima preko 40 godina tradicije održavanja, a ova je godina posebna, budući da je pandemija stopirala događanja u protekle dvije godine.


300.000 kuna godišnje
– Iz tog razloga uložili smo posebne napore i pridali posebnu pažnju ovogodišnjem izdanju u kojeg su uključene gotovo sve udruge i mjesni odbori. Mače je uvijek bio dom vrijednih ljudi, marljivih udruga, nevjerojatne sloge i gostoprimstva, a uz sve navedeno moći ćete se uvjeriti ovaj vikend, a i cijelo ljeto u našem ˝Ljetnom kutku˝ kojeg su osmislile naše udruge. Općina Mače podupire rad svojih udruga s oko 300.000 kuna godišnje, a rezultat ulaganja je itekako vidljiv u količini događanja koja se odvijaju i našem mjestu tijekom cijele godine. Udruge su nositelj našeg kulturnog i sportskog života i neizmjerno im zahvaljujem uz obećanje da ćemo ih i dalje podupirati, posebice onih s novim idejama – rekla je Mikulec Šimunec, zahvalivši KZŽ koja je prepoznala važnost financijske potpore ovoj manifestaciji, poručivši:
– Dobro nam došli na tamburašku noć, dođite, okrijepite dušu i tijelo i uvjerite se da je Mače i u manifestacijama najjače – rekla je.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je zadovoljstvo što KUD i Općina na čelu s načelnicom želi Tamburaškoj noći i natjecanju Zlatna tamburica vratiti stari sjaj.


-Zbog pandemije, to se malo pomaknulo, no vjerujem da će od sljedeće godine, broj sastava koji će se natjecati za Zlatnu tamburicu biti puno veći i da će zapravo biti prestiž doći do Mača, nastupiti na toj pozornici i boriti se za prestižnu nagradu. Možda u dogovoru s Općinom i KUD-om, promijenimo naziv, pa to neće biti Zlatna tamburica, već Brončana jer radimo na jednom suveniru, prelaznoj tamburici, s Dadom Olamom i njegovom ljevaonicom u Kumrovcu, gdje bi se od sljedeće godine, prve tri nagrade i prijelazna nagrada izlijevala u bronci, i to bi bilo sponzorstvo Krapinsko – zagorske županije Tamburaškoj noći, KUD-u i Općini – kazao je župan, pa dodao:
-Napravljeno je nekoliko varijanti koje nismo uspjeli do ove Tamburaške noći pogledati. Naravno, tu zadnju riječ prije svega imaju KUD i Općina. Vjerujem da ćemo kroz ljeto definirati izgled i da će sljedeće godina, po prvi puta to biti i podijeljeno. Na inicijativu načelnice, od sljedeće godine imat ćemo jedan gostujući sastav iz naše Slavonije i tako ćemo širiti ovu manifestaciju i van županije – istaknuo je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter