S druge strane, broj ovisnika na odvikavanju je u padu

Hrvati zadnjih godina sve više troše teške opijate, po konzumaciji marihuane i kokaina smo među vodećima u EU

Objavljeno: 29.06.2022. zagorjeinternational

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković rekao je kako je broj novih opijatskih ovisnika u tretmanu u Hrvatskoj u stalnom padu te da je primjetan pad ukupnog broja ovisnika u tretmanu terapijskih zajednica, piše Tportal.

S druge strane, prema analizi droga u otpadnim vodama koja je provedena u 75 gradova iz 23 države članice EU, Zagreb posljednjih desetak godina bilježi uzlazni trend urinarnih metabolita kokaina, ali i kanabisa. 

U Hrvatskoj je tako prošle godine zabilježena 8951 zapljena droge, a relativno je stabilan i trend ovisnika na liječenju od kojih je najviše (80 posto) opijatskih ovisnika, rekli su iz HZJZ-a. 

Prosječna dob osoba liječenih zbog zlouporabe droga je 40,4 godine, prosječna dob kada počinje eksperimentiranje s drogom je 17,2 godina, a prosječna dob osoba koje dolaze prvi put na liječenje 28,5 godina. 

Prema podacima kojima raspolaže HZJZ, u Hrvatskoj se procjenjuje da ima između 7200 i 11.547 visoko rizičnih ovisnika o opijatima, a podaci također govore da je u prošloj godini nastavljen pozitivan trend zapljena biljnog kanabisa, ali i najpopularnijih stimulansa poput kokaina i amfetamina.

Voditelj Službe kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Dražen Rastović kaže kako smatra da u Hrvatskoj nema epidemije ovisnosti o drogama, no da ipak postoje naznake povećanja broja konzumenata. Zaključio je da je stanje stabilno, ali da se pokazuju neki zabrinjavajući trendovi. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba