Veleposlanik Izraela Illan Mor u Zagorju

˝Svi vi koji ste željni inovacija, koji želite naučiti – Izrael vas čeka, mi smo vaši partneri˝

Objavljeno: 17.06.2022. Marta Čaržavec

Krapinsko – zagorska županija kao dio WBAF-a (World Business Angels Investment Forum) na globalnoj razini, dakle svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela, uključila se u inicijativu obilježavanja Svjetskog dana investitora. Ovogodišnja tema konferencije je ˝Kako podupirati tranziciju manjih i srednjih poduzeća u postpandemijskim uvjetima? Ured WBAF Hrvatska organizirao je ovo zatvoreno događanje u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini na kojem sudjeluju pojedinci i organizacije iz različitih sektora dobrovoljno dijeleći svoja saznanja o ulaganju anđela, o start-up ekonomiji, financijskoj uključenosti, ravnopravnosti spolova, poduzetništvu i inovacijama s publikom i suradnicima u različitim sektorima.

Glavni govornik ovog događaja bio je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj NJ. E. Illan Mor zajedno s direktoricom EBRD-a u Hrvatskoj Victoriom Zinchuk koji su govorili o načinima na kojima je Izrael postao središte startupova i primjeru kako se s državne razine potiče sveobuhvatna primjena inovacija u poduzetništvu. Na početku konferencije prisutnima se obratila direktorica Poduzetničkog centra i direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša poželjevši dobrodošlicu u Zagorje, ali i naglasivši kako se nakon pandemije može raspravljati o poduzetništvu i nesigurnosti svakog poduzetnika i investitora koja u ovim vremenima postaje sve vidljivija.

Hrvatska i WBAF

– Krapinsko – zagorska županija se 2019. godine pridružila WBAF projektu kako bi tržištu osigurala pametan kapital. WBAF Hrvatska i Znanstveni centar Krapinsko – zagorske županije, u ove tri godine rada, postali su ‘bajka’ za startupove, pružajući im potporu u poslu i stvaranju utjecaja. Odlučili smo podržati podizanje digitalne ekonomije koja je postala sastavni dio naših života. Izvješća Ujedinjenih nacija o svjetskim ulaganjima ističu da prijelaz ka digitalnoj ekonomiji može pružiti poticanje konkurentnosti u svim sektorima, nove prilike u poduzetničkim aktivnostima i nove mogućnosti pristupa inozemnim tržištima te sudjelovanje u globalnim lancima e-vrijednosti – objasnila je Matuša.

Dodaje, digitalna ekonomija pruža nove alate za praćenje trajnog razvoja društvenih problema. Međutim, ona dolazi s nizom izazova, od globalnog digitalnog jaza do potencijalnog negativnog društvenog i razvojnog utjecaja te složenih regulatornih pitanja specifičnih za Internet koje političari trebaju raspraviti.

– Raspravljamo otvoreno i konstruktivno o prilikama i izazovima povezanima s digitalnom ekonomijom, tranzicijskim procesima i utjecaju na start-up-ove i investicijsku zajednicu – poručila je Matuša.

Kako to radi Izrael?

Veleposlanik Mor istaknuo je kako Poslovni inkubator, prema njegovim saznanjima, ima veliki potencijal za daljnji rast i razvoj. Predstavljajući zemlju koju okružuju ne baš tako prijateljske susjedne zemlje, ali isto tako zemlju koja je, unatoč tome što je relativno mala i mlada, u mnogim područjima postala vodeća, a posebno u području visoke tehnologije i inovacije, kazao je kako se postavlja pitanja od strane drugih zemalja ˝Kako je to moguće?˝.

– Mnoge se zemlje pitaju kako smo mi, kao tako mala zemlja koja se uz to nalazi u vrlo neprijateljskom i siromašnom okruženju, postali jedni od vodećih na tim područjima. Agrotehnologija je postala je također područje u kojem smo među vodećima, a to je također neobično jer je polovica naše zemlje zapravo pustinja. Mnogi se stoga pitaju kako smo ovdje gdje jesmo, a jedan dio odgovora strateška odluka donesena prije 20-ak godina od strane naše Vlade. Ta je odluka bazirana na ideji da moramo biti u korak sa znanosti i tehnologijom koje se brzo razvijaju. Ako to ne učinimo, ostat ćemo na začelju. Oni koji ne razvijaju razne inovacije ne mogu se natjecati na današnjem, svjetskom tržištu. To je temeljna strategija koju smo usvojili i ujedno je moto svake izraelske Vlade i svih start-upova – objasnio je Mor.

Dodaje, razvitak i ulaganje u inovacije je nužno jer u suprotnom nema napretka. Kako se ta strategija isplatila, Mor je objasnio na sljedeći način:

– Danas je visoka tehnologija motor ekonomskog rasta Izraela i time ujedno dobivamo otpornost koja nam je potrebna, pogotovo u ovo vrijeme, s obzirom na događanja u svijetu, pritom mislim na inflaciju. Ako nismo inovativni, nismo dio natjecanja. Isto tako, izraelska je Vlada također odlučila investirati u znanost i tehnologiju. Prosječno, oko pet posto našeg BDP-a ulažemo u znanost i tehnologiju.

Dodana vrijednost

O dodanoj vrijednosti Izraelu koja pokrivaju područja znanosti i inovacija, Mor je poručio kako nije moguće izvršiti naredbu ˝copy – paste˝ i primijeniti takav način u druge zemlje.

– Imamo principe kojih se držimo i kojima se vodimo u tim područjima. Glavni je nužnost. Naučili smo da – ako ovisimo o drugima, nećemo uspjeti. Bili smo žrtve političkih bojkota, loših prirodnih uvjeta, geografski smo okruženi neprijateljskim strujama i zbog svega toga smo bili svjesni da svoju sudbinu moramo uzeti u svoje ruke. Nužnost nas je natjerala da budemo kreativni, da razmišljamo inovativno, da nađemo rješenja za probleme koja nitko nije pronašao. Primjerice, prije 50 godina, jedan je izraelski znanstvenik procijenio da je situacija oko pitke vode u Izraelu, koje nema dovoljno, loša, i on je došao do inovativnog rješenja navodnjavanja, ‘kap po kap’, koji se danas koriste svugdje u svijetu. Dakle, on je uzeo tu situaciju u kojoj se zemlja nalazila i napravio je od tog problema najbolje moguće rješenje – objasnio je Mor, a onda Hrvatima poručio:

– Svi vi koji ste željni inovacija, koji želite naučiti – kada radite, kada se usavršavate nemojte previdjeti Izrael. Siguran sam da vas čekaju partneri koji čekaju na suradnju. To je ˝win – win˝ situacija. Jedan od elemenata u Izraelu su ljudski kapaciteti, ljudski resursi. Slabi smo u području prirodnih resursa dok su ljudski na visokom obrazovnom nivou. Ako spajamo Izrael i Hrvatsku, to je uzajaman dobitak. Kada razmišljate o inovacijama, o ˝high techu˝ nemojte previdjeti Izrael. Mi smo vaši partneri – poručio je Mor.

KZŽ i najrazvijene zemlje

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar poručio je slijedeće:

– Uoči svjetskog dana poslovnih anđela koji se obilježava 21. lipnja, napravili smo ovu zatvorenu konferenciju, panel – diskusiju naših partnera s kojima surađujemo otkako smo otvorili ured u Republici Hrvatskoj. Pokrivaju i Hrvatsku gospodarsku komoru i privatnike koji imaju iskustva kao poslovni anđeli, a posebno mi je zadovoljstvo što nam se danas pridružio i izraelski veleposlanik jer znamo da Izrael, uz Ameriku i Englesku, ima daleko najrazvijeniju mrežu poslovnih anđela i to znanje i iskustvo koje oni posjeduju bit će nam itekako od velike koristi. Isto tako, kontakti izraelskog veleposlanika koje on želi s nama podijeliti bit će od velike važnosti. Mi ćemo ovu priliku iskoristiti da ga upoznamo s nekim projektima koje radi KZŽ – od Energetskog centra u Bračku do Znanstveno – edukacijsko – zabavnog centra u Stubičkom Golubovcu. Pokušat ćemo suradnju s njim dovesti na višu razinu i upoznat ćemo ga s radom našeg Poduzetničkog centra, s našim Centrom za robotiku i nove tehnologije i na taj način ćemo pokušati držati korak s najrazvijenijim zemljama što Izrael sigurno jest.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba