POVODOM 365 DANA MANDATA: Načelnica Vesna Mikulec objavila što se u općini radilo proteklih godinu dana

“Moja misija je i dalje raditi na transformaciji Zlatar Bistrice u mjesto poželjno za život, kako onih najmlađih, tako i najstarijih” 

Objavljeno: 14.06.2022. VH

Načelnica Zlatar Bistrice se povodom 365 dana otkako je preuzela čelnu poziciju u općini, obratila svojim sumještankama i sumještanima te s njima podijelila što je sve napravljeno na području općine Zlatar Bistrica unazad godine dana.

Dovršeni projekti

Što se tiče provedenih projekata, načelnica je posebno istaknula završetak rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića “Zlatni dani”, projekt vrijedan ukupno 3.030.623 kuna i koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske Unije i u kojeg je u proteklih godinu dana uloženo 1.157.152 kune. Na području općine je dovršena i izgradnja dječjeg igrališta u naselju Lovrečan u vrijednosti 380.000 kuna, a taj je projekt također sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, putem natječaja LAG-a “Zeleni Bregi”. 

Energetski je obnovljena i zgrada Općine za što je iz EU stiglo 1.264.628 kuna, a od ostalih infrastrukturnih projekata, načelnica je još izdvojila i postavljanje kućišta za kameru za mjerenje brzine te puštanje u pogon ‘WiFi4EU’, besplatnog interneta za mještane koji je financiran vaučerom u iznosu 15.000 eura iz europskih sredstava.

Od ostalih važnih stavki, Mikulec je otkrila da je Općina uz pomoć Krapinsko – zagorske županija osigurala besplatne udžbenike i radni materijal za učenike osnovne škole, a osiguran je i besplatni prijevoz učenika ili sufinanciranje prijevoza učenika u ukupnom iznosu od

189.403 kuna. Također, Općina je dodijelila 17 učeničkih, tri sportske i devet studentskih stipendija u ukupnom iznosu od 99.650 kuna. 

Općina također iz proračuna izdvaja sredstva za jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad u vrijednosti od 80.000 kuna, a ostvarena je i odlična suradnja s udrugama civilnog društva za koje se također izdvajaju određena sredstva svake godine. 

Isto tako, među ostalim, načelnica je u svom izvješću istaknula da su na području općine oformljene i dvije nove vrste manifestacije, a radi se o “Zlatarbistričkom proljeću i “Adventu u Zlatar Bistrici”. 

Projekti u tijeku 

Uz još mnogo drugih projekata koji su dovršeni, načelnica je pobrojala i one projekte koji se trenutno provode na području općine, a međi najistaknutijima je svakako promjena regulacije prometa, odnosno izvršeno je izmještanje kolnog ulaza u Osnovnu školu iz Ulice Vladimira Nazora u Ulicu Mirka Buntaka koja će se prenamijeniti u jednosmjernu ulicu. Nadalje, na natječaj LAG-a “Zeleni bregi” apliciran je projekt izgradnje dječjeg igrališta u Veleškovcu, a Općina se prijavila i na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem kojeg je ostvarila sufinanciranje nabave solarnih autobusnih stajališta iz bespovratnih sredstava EU. 

Također, na javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Općina se prijavila za nabavku opreme za mrtvačnicu i komunalnu opremu za uređenje i održavanje okoliša. 

Od drugih projekata u tijeku, među istaknutijima su još i osnivanje Turističke zajednice u suradnji s Gradom Zlatarom i susjednim općinama, uvođenje e-uredskog poslovanja u poslovanje Općine te nastavak radova u sklopu Aglomeracije Zlatar. 

Budući projekti 

Od budućih projekata, načelnica Mikulec je navela da se na području općine planira izgradnja ‘Dvorišča zagorskog purana’ zbog zaštite tradicionalnog zagorskog purana, a u te je svrhe kupljena nekretnina u Ulici Vladimira Nazora te je u planu nabava projektne dokumentacije i apliciranje na natječaje za bespovratna sredstva Europske unije. Planira se i obnova starog dijela vrtića, a obnova bi obuhvatila podove, sustav grijanja i hlađenja te bi se povećala energetska učinkovitost same zgrade. 

Isto tako, planira se i uređenje sportskog igrališta u Zlatar Bistrici, a želja je da novo igralište bude višenamjensko igralište za tenis, nogomet, košarku, te da ima teretanu na otvorenom i prostor za druženje. Od većih projekata, tu je još i uređenje društvenih domova u Lipovcu i Veleškovcu, dogradnja polivalentne dvorane uz Dom kulture, te radovi na prometnicama na području općine, a planira se i osnivanje Savjeta mladih i Gospodarskog savjeta. 

Pred sam kraj, načelnica je otkrila i financijsko stanje Općine pa je tako izvijestila da na žiro računu Općina raspolaže s oko 1,5 milijuna kuna, dok je u općinskoj blagajni oko 2300 kuna. 

– Moja osobna misija kao Vaše načelnice je da i dalje radimo na transformaciji općine u mjesto poželjno za život i doseljavanje koje čuva svoje prirodne i kulturne posebnosti, razvija turistički potencijal te unaprjeđuje kvalitetu života kroz poboljšavanje uvjeta rada, razvoj društvenih sadržaja i brigu o sumještanima od najranije do najstarije dobi – poručila je na kraju načelnica Mikulec te uputila zahvale svim svojim suradnicima. 

Kompletan popis svih dovršenih projekata, projekata u tijeku i budućih projekata možete pronaći na službenim stranicama Općine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba