UČENIČKIH RUKU DJELO: U sve srednje škole KZŽ postavljene kutije za higijenske potrepštine, najesen stižu i u sve osnovne škole

STOP HIGIJENSKOM SIROMAŠTVU: Male realizacije i veliki pomaci za bolje sutra

Objavljeno: 10.06.2022. Valentina Cigula

U sve srednje škole Krapinsko – zagorske županije postavljene su kutije za higijenske potrepštine, a najesen će se kutije postaviti i u sve zagorske osnovne škole.

Projekt je krenuo na inicijativu mladih vijećnika i vijećnica Krapinsko – zagorske županije, uz potporu Savjeta mladih, a kako je, na press konferenciji održanoj u petak, ispred Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, istaknula zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, Županija je ideju odmah prihvatila te u nijednom trenutku nije bilo upitno hoće li se krenuti u realizaciju projekta, dodajući da je cijeli projekt zapravo jedna malo šira priča.

– Naravno da je izuzetno važno osigurati higijenske uloške za djevojke i djevojčice koje su trenutno u situaciji da možda nemaju financijskih sredstava za te potrepštine, ali jednako je važna priča koja se ispričala oko kutija za higijenske uloške. Naime, nama u Županiji je izuzetno važno osluškivati potrebe ljudi u zajednici, jako nam je drago kad nam županijski vijećnici dođu s nekim idejama za koje smatraju i čuli su da bi ih bilo važno razmotriti, a kada su to još mlade vijećnice i vijećnici, time nam je zadovoljstvo veće – kazala je dožupanica Petek.


U realizaciju projekta uključile su se i tri zagorske škole – Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednja škola Konjščina i Srednja škola Oroslavje.

Vlastiti resursi

– Kad god nešto radimo, uvijek razmišljamo kako možemo s vlastitim resursima riješiti neki problem i realizirati neke potrebe, a tako je bilo i ovog puta. Naše strukovne srednje škole koje su izuzetno kvalitetne, svaka u svom segmentu dala je svoj doprinos i zapravo se cijeloj priči jako veselimo. Mislimo da će ona zasigurno doprinijeti smanjenju higijenskog siromaštva, kako ga kolokvijalno nazivamo u našoj sredini, ali isto tako cijeli projekt je zapravo pridonio osvješćivanju s jedne strane potreba u našoj zajednici, a s druge strane da se mogu iako i male potrebe realizirati i tim malim realizacijama zapravo radimo pomake u društvenoj zajednici, stoga pohvala našim vijećnicima i vijećnicima, Savjetu mladih i našim školama koje su ovu akciju svesrdno podržale – kazala je Petek.

Županijska vijećnica Marija Jagečić pojasnila je da je inicijativa krenula nakon što je Udruga “PaRiter“ napravila istraživanje na temelju menstrualnog siromaštva.

– Iznimno nam je drago što je Županija osjetljiva po socijalnom pitanju i što se priključila tome da se menstrualno siromaštvo barem malo na neki način pokuša smanjiti, da se socijalna nejednakost izjednači te da pomognemo što mlađoj populaciji tako da se uvede u osnovne i srednje škole, kao i njihovim roditeljima – rekla je Jagečić.


Ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić kazala je da je ideja bila umrežiti učenike kako bi se izradio kvalitetni proizvod – kutija za besplatne uloške koji će u svakoj školi biti dobrodošli, pa pojasnila kako su učenici ŠUDIGO -a pridonijeli realizaciji projekta.


-Učenici 4. razreda dizajnera bio je vrlo aktivan. Imali smo zadatak napraviti određena likovna dizajnerska rješenja i to smo učinili. Dobili smo niz bogatih, maštovitih ideja kako dizajnirati te kutijice i od tih svih maštovitih radova odabran je rad naše maturantice Ane Ptičar pod mentorstvom profesorice Aleksandre Mašić Tumpa. Pohvaljujem ovu inicijativu, ovo će biti svakako dobrodošlo za učenice koje možda nemaju određenih financijskih sredstava za uloške, a s druge strane pridonosimo općem zdravlju naših mladih – kazala je Šarić.

Doprinos učenika

O doprinosu učenika SŠ Konjščina govorila je ravnateljica Milojka Rataić.


– Pridružili smo se inicijativi tako da smo izradili kutije od metala. Radili su ih naši učenici strojobravari, pod mentorstvom profesora Igora Ciglara. Učenici su rado prihvatili tu aktivnost, a veselimo se što će se najesen to nastaviti i u osnovnim školama. Hvala Županiji što nas je uključila u projekt i županijskim vijećnicima što su dali tako lijepu inicijativu za djevojčice – rekla je Rataić.

Zadovoljstvo što su dio ovog hvalevrijednog projekta istaknula je i ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak kazavši da je inicijativa bila radosno prihvaćena u njihovoj školi te da su učenici stolari s mentoricom Jasnom Rihter, projektu doprinijeli svojim kreativnim uradcima.


-Veselimo se nastavku suradnje. Nadamo se da ćemo u što kraćem vremenu uspjeti izraditi potreban broj kutijica. Vrijedne ruke naših učenika su svakako tu, ali trebamo osigurati vremenske resurse da oni to stignu sve odraditi. Oni će to s velikim zadovoljstvom napraviti. Svakako bih pohvalila inicijativu, Krapinsko – zagorsku županiju i ostale škole što smo dio ove akcije – kazala je Mučnjak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba