U dvorcu Trakošćan predstavljena monografija “Templarska baština na području Hrvatske“

“Knjiga na znanstveno utemeljen način prikazuje razvoj i povijest reda te ukazuje na značenje njegovanja templarskih tradicija u suvremenom društvu“

Objavljeno: 07.06.2022. zagorjeinternational

U dvorcu Trakošćan svečano je predstavljena prva suvremena monografija posvećena vitezovima templarima na hrvatskim prostorima – “Templarska baština na području Hrvatske“.

 Riječ je o projektu, čiji je nositelj Hrvatski viteški red templara, a na kojem je godinama radio niz hrvatskih znanstvenika, koji se bave ovom problematikom. Podsjetimo, templari su jedan od najznačajnijih viteških redova koji su nastali u srednjem vijeku. Predstavljali su poseban oblik redovničkih zajednica u sebi spajajući i ostvarujući dva ideala srednjovjekovnog čovjeka – posvećenost Bogu u redovničkom životu i vrline viteštva. Njihova povijest tema je koja je privlačila pozornost i znanstvenih krugova i šire javnosti od srednjovjekovnog doba do naših dana. Pritom je važnu ulogu odigrao i način na koji je red nestao, odnosno bio uništen, a što je dovelo i do nastanka različitih mitova i priča vezanih uz templare.

-Zato ovo knjiga na znanstveno utemeljen način prikazuje razvoj i povijest reda, kako u cjelini, tako i u Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu, te njegovu kulturno-povijesnu baštinu u hrvatskim zemljama otkrivenu arheološkim istraživanjima te ukazuje na značenje njegovanja templarskih tradicija u suvremenom društvu– naglasila je urednica knjige Marija Karbić, znanstvena savjetnica na Hrvatskom institutu za povijest.

Važnost znanstvenih činjenica

 O važnosti ovog nakladničkog pothvata govorio je recenzent Ivan Jurković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji je naglasio važnost znanstvenih činjenica u razbijanju mistike, tabua, ali i fikcija oko ovog tajnovitog reda. Juraj Belaj s Instituta za arheologiju, koji je napisao poglavlje posvećeno arheološkim nalazima vezanima uz templarsku baštinu, naglasio je kako se diljem Hrvatske nalaze ostaci bogate templarske baštine koju tek treba vrednovati i otkriti domaćoj i europskoj javnosti, u kojoj kontinuirano raste zanimanje za ovaj redovnički viteški red.

Naime, Hrvatska ima višestoljetnu templarsku tradiciju, koja je prilično nepoznata u široj javnosti, zato je Damir Karbić, upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti HAZU-a ukazao na važnost rijetkih očuvanih izvora vezanih uz djelovanje templara na hrvatskim prostorima, naglasivši kako je za potrebe knjige prikupljena bogata arhivska građa iz muzeja i arhiva u Rimu, Budimpešti, Beču te iz arhiva zagrebačke nadbiskupije i HAZU-a. Uz prikupljenu građu, izrađeni su i originalni znanstveni radovi vodećih hrvatskih povjesničara i znanstvenika koji se bave ovom problematikom te izrađeni novi zemljovidi koji ‘ucrtavaju’ Hrvatsku na templarsku kartu Europe.

Vitezovi templari, njihovo djelovanje i nasljeđe zasigurno su jedna od intrigantnijih tema popularne kulture, ali i zanimanja javnosti. Međutim, premalo je poznato kako je Hrvatska zahvaljujući svojoj templarskoj baštini još u srednjem vijeku osigurala važno mjesto na karti tadašnje Europe. Naime, diljem tadašnjih hrvatskih zemalja nicale su templarske utvrde, crkve i kapelice.

2019. godine

 -Na putu prema Svetoj zemlji europski templari su se ovdje zadržavali, susretali i boravili, a kad su u Europi zabranjeni pod pritiskom francuskog kralja Filipa, zahvaljujući tadašnjem zagrebačkom biskupu, današnjem blaženiku, Augustinu Kažotiću, Zagreb im je pružio utočište na današnjoj Novoj Vesi pa je Hrvatska tako postala njihovo posljednje legalno utočište nakon progona u Francuskoj– naglasio je sveučilišni profesor Božo Skoko, koji je u monografiji, zajedno s profesorom i komunikologom Ivanom Tantom objavio poglavlje o Suvremenom templarskom nasljeđu u Hrvatskoj i svijetu.

O Novoj Vesi kao posljednjem europskom legalnom utočištu u Europi, svjedoči spomen ploča na početku te ulice, koja je otkrivena 2019. godine, a o toj povijesnoj činjenici u monografiji je pisao jedan od najboljih poznavatelja templarske vezanosti uz Grad Zagreb Juraj Kolarić. Monografija je objavljena uz potporu Zaklade Adris.

Inače, promocija je održana uoči međunarodnog templarskog konventa, čiji je Hrvatska bila domaćin, a na kojem je za velikog priora Hrvatskog viteškog reda templara O.S.M.T.H.U. potvrđen Lovro Tomašinec. Međunarodno izaslanstvo predvodio je John von Blauch, veliki prior Sjedinjenih Američkih Država. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba