Zdravstveni karton Hrvata u odnosu na ostatak EU je loš, ova mjera bi ga trebala poboljšati

Beroš želi uvesti obvezne i besplatne sistematske preglede za sve punoljetne građane

Objavljeno: 29.05.2022. zagorjeinternational

Uskoro se planira uvođenje obveznih, za građane besplatnih, općih sistematskih pregleda, kako bi se na vrijeme otkrile bolesti i time spasili brojni životi, ali i povećala kvaliteta zdravog života građana, piše Jutarnji list.

Doznaju da se radi o paketu reformskih mjera koje se odnose na preventivu, u sklopu kojih Ministarstvo zdravstva pokreće sistematske preglede za sve građane koji će se ciljano provoditi po dobnim skupinama i spolu, a obavljati se ili jednom godišnje ili jednom u dvije godine, ovisno o dobnoj skupini. Uz navedene sistematske preglede koji će biti organizirani u okviru jednog dana, bez potrebe za dugim izostancima s posla ili čekanjima unutar sustava, novost je i mogućnost da pacijent ocijeni pregled.

Odluku će u skoro vrijeme donijeti struka, uz Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), koje bi preglede financiralo u okviru zdravstvene zaštite.

Radi se i na sastavljanju obuhvata pregleda na osnovi najčešćih zdravstvenih potreba koje imaju svi građani. Pregledi bi, dakle, bili besplatni ali i obvezni, no zasad se ne spominje što ako netko ne vodi brigu o zdravlju i propusti pregled.

Navedeni sistematski pregledi koristit će se i kao prikaz aktualnog stanja zdravlja nacije. Nažalost, Hrvatska u odnosu na prosjek EU trenutno ima loše rezultate, tako da naše loše navike direktno utječu na narušavanje zdravlja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba