VRIJEDAN SEDAM MILIJUNA KUNA: Ravnatelj Tihomir Vančina nam je otkrio posebnosti novog uređaja za magnetsku rezonanciju koji je stigao u OB Zabok

JEDINI TAKAV U RH: Radi brže, pruža vrhunsku kvalitetu slike i ima inovativnu tehnologiju praćenja disanja

Objavljeno: 18.05.2022. Vanja Hozmec

U Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana je početkom svibnja stigao uređaj za magnetsku rezonanciju vrijedan 6.993.750 kuna. 

Riječ je o uređaju Philips Ingenia Ambition X, magnetu najnovije generacije, i to je ujedno prvi ovakav uređaj na području cijele zemlje. Financiran je od strane Ministarstva zdravstva RH, a prilikom nabavke, prihvaćena je najpovoljnija ponuda, ona tvrtke Iceberg International Trading d.o.o. iz Zagreba, čija je direktorica Lela Maček prisustvovala samoj dopremi uređaja u zabočku opću bolnicu. 

S obzirom na to da je uređaj pozamašnih dimenzija i težak je nekoliko tona, smještaj u bolnicu nije bio lagan. Angažirano je 10-ak radnika, a sam proces je trajao oko pet sati i uključivao je čak i demontažu vrata na bolnici kako bi srce samog aparata prošlo kroz građevinske otvore.

Revolucionarna tehnologija

Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina rekao je da se radi o uređaju koji ima potpuno nov, revolucionarni zatvoreni tip magneta, BlueSeal, koji omogućuje značajno produktivniji rad s MR uređajem bez helija.

– Oslanjajući se na jedinstvene digitalne kontrolere i 24/7 povezivost, taj se uređaj kvalificira kao prvi magnet vođen adaptivnom inteligencijom koji podržava skup jedinstvenih funkcija usluge pod nazivom EasySwitch. EasySwitch rješenja imaju za cilj minimizirati neočekivane zastoje u slučaju operativnih problema s MR-om. Uređaj pruža vrhunsku kvalitetu slike čak i za zahtjevne pacijente. Brže ukupno vrijeme oslikavanja postiže se pojednostavljenjem upravljanja uređajem na samom tunelu magneta putem beskontaktne vođene pripreme pacijenta. Inovativna tehnologija praćenja disanja pacijenta VitalEye koristi adaptivnu inteligenciju kako bi otkrila i najsitnije mikroskopske znakove disanja. U svrhu bolje detekcije disanja, a time i kvalitetnije dijagnostičke slike, napredni algoritmi analiziraju do 50 lokacija tijela paralelno i u stvarnom vremenu – pojasnio je ravnatelj Vančina.

Inače, na svečanoj sjednici Županijske skupštine u studenome prošle godine, najavljeno je da će spomenuti uređaj biti dopremljen u OB Zabok početkom godine, no ravnatelj Vančina rekao je da se sam proces nabave odužio jer je jedan od ponuditelja uložio žalbu, pa je Državna komisija postupak nabave u dva navrata poništila i vratila na početak, ali on je na koncu uspješno završen krajem 2021. godine.

Uz to, na spomenutoj je sjednici župan Željko Kolar istaknuo da je za rad na spomenutom uređaju potrebno osposobiti medicinski kadar. Ravnatelj Vančina rekao nam je da je i ta situacija riješena. 

– Na uređaju će raditi djelatnici Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, inženjeri medicinske radiologije i specijalisti radiolozi te po potrebi vanjski suradnici na temelju ugovora o djelu – otkrio je ravnatelj. 

Prijeko potreban

S obzirom na to da je ovo sada prvi uređaj ovakvog tipa na ovom području Hrvatske, ravnatelj Vančina naglasio je da je bio prijeko potreban, ne samo za stanovnike Krapinsko – zagorske županije, nego i cijele sjeverozapadne regije Republike Hrvatske. Pacijenti su do sada, rekao nam je Vančina, magnetsku rezonanciju obavljali u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina, po uputnici liječnika specijalista ili u nekoj od zagrebačkih zdravstvenih ustanova.

Ravnatelj je rekao i kada se očekuje puštanje uređaja u rad, te što još tome prethodi.

– Dovršena je sama instalacija uređaja za magnetsku rezonanciju, kroz nekoliko dana dolaze stručnjaci firme Philips International, koji će nastaviti već započetu edukaciju zaposlenika Odjela za radiologiju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i detaljno ih upoznati s radom na samom uređaju. U tijeku je i ugovaranje dijagnostičkih postupaka između Bolnice i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nakon čega će biti poznati termini i načini naručivanja – rekao je Vančina i dodao da je za sada vrlo teško ocijeniti kolike će liste čekanja biti, no da se očekuje povećani interes pacijenata. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba