Nastavak uspješne suradnje

Izložba “Krapinski pračovjek” već četiri godine putuje Hrvatskom, a sada je stala u zadarskom Arheološkom muzeju

Objavljeno: 02.05.2022. zagorjeinternational

Uspješno je nastavljena međumuzejska suradnja Muzeja krapinskih neandertalaca i srodnih ustanova, pa je tako u četvrtak, 28. travnja u Arheološkom muzeju Zadar otvorena izložba “Krapinski pračovjek“, a riječ je o putujućoj izložbi autora Jurice Sabola, kustosa geologa i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja.

U sklopu prapovijesnog stalnog postava, posjetitelji Muzeja moći će saznati kako je došlo do velikog otkrića u Krapini prije 123 godine, što je sve Dragutin Gorjanović-Kramberger pronašao na brdu Hušnjakovu, zašto već pola stoljeća djeluje muzej uz sam prapovijesni lokalitet te druge zanimljivosti. Tako su uz rekonstrukciju staništa krapinskih neandertalaca prikazani osteološki ostaci krapinske zbirke i pleistocenskih životinja, kamena oruđa, djela Dragutina Gorjanović-Krambergera, interaktivni edukativan info-kiosk za najmlađe posjetitelje kao i ilustrirani paneli o kulturi i životu krapinskog pračovjeka. 

Kao i na dosadašnjim gostovanjima, atmosferu je upotpunila krapinska udruga “Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda“ čiji su članovi, šetajući Kalelargom i Narodnim trgom, privukli izuzetno veliku pozornost mnogobrojnih turista. 

Izložba “Krapinski pračovjek“ ostaje otvorena do 30. kolovoza ove godine, a već u rujnu pračovjek putuje u Đakovo u Muzej Đakovštine. Inače, gostovanje ove zanimljive i interaktivne izložbe u Zadru je šesto po redu, a izložba putuje Hrvatskom već četiri godine. 

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba