U KLANJEČKOM STUDIJU GALERIJE ANTUNA AUGUSTINČIĆA: Predstavljen šesti svezak ”Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije” Državnog arhiva u Varaždinu

“Posjetitelji su dobili jednu sasvim novu sliku o ranom novom vijeku u našem kraju, odnosu vlastelinske obitelji Erdődy i njihovih podložnika u našim naseljima“

Objavljeno: 28.04.2022. zagorjeinternational

U klanječkom Studiju Galerije Antuna Augustinčića ovog je utorka, u organizaciji Gradske knjižnice “Antun Mihanović” predstavljen šesti svezak ”Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije”  Državnog arhiva u Varaždinu.

-Ovaj svezak donosi obimnu i vrlo interesantnu građu vezanu uz Gornjozagorski kotar koji je obuhvaćao 65 sela i trgovište Klanjec. S današnjeg upravnog aspekta gledano to su gradovi Klanjec i Pregrada te općine Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Petrovsko, Tuhelj, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela. Riječ je o izuzetno vrijednom gradivu za proučavanje demografskih kretanja, gospodarske povijesti, a za pojedina mjesta predstavlja najstariji sačuvani pisani izvor koji bilježi imena obitelji koje su živjele na tom području– kazali su iz Grada Klanjca, pa pojasnili da se radi o kapitalnom izdavačkom projektu Državnog arhiva u Varaždinu, koji je u dosadašnjih šest svezaka obuhvatio arhivsku građu vezanu uz provođenje urbarijalne regulacije u vrijeme Marije Terezije na području tadašnje Varaždinske županije.

 U pripremi je svezak koji se odnosi na dio područja današnje Koprivničko-križevačke županije. Uvodno je prisutne pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice “Antun Mihanović” Maja Vukina Bogović,  a zatim je o važnosti projekta govorio i ravnatelj Arhiva Damir Hrelja. Knjigu su predstavile recenzentica Nataša Štefanec, latinistica i arhivistica Karmen Levanić te voditeljica projekta i urednica izdanja Vida Pavliček.

-Sigurni smo da su posjetitelji, koji su u Klanjcu u lijepom broju došli na ovo predstavljanje, dobili jednu sasvim novu sliku o ranom novom vijeku u našem kraju i odnosu vlastelinske obitelji Erdődy i njihovih podložnika u našim naseljima – istaknuli su iz Grada.

Financijsku potporu objavljivanju knjige dali su, između ostalih, i Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba