Varaždinski Nastavni zavod za hitnu medicinu održao vježbu prometne nesreće s više ozlijeđenih osoba

STRIČAK: Kod prometnih nesreća najvažnije su brzina i učinkovitost službi za spašavanje, ovakve vježbe su potrebne

Objavljeno: 26.04.2022. zagorjeinternational

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, a sukladno donesenom planu vježbi u 2022. godini, na ugibalištu pored Dravskog mosta iz smjera Varaždina prema Čakovcu održana je vježba prometne nesreće s više ozlijeđenih osoba u kojoj su, uz djelatnike Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, sudjelovali i pripadnici Policijske uprave varaždinske, Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, te Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. 

O spremnosti žurnih službi uvjerili su se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, koja je ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije te ravnatelj Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

Preko 48.000 ljudi 

Župan Stričak se ovom prilikom podsjetio kako se statistika o prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj vodi od 1966. godine, a do danas je na hrvatskim cestama poginulo preko 48.000 građana.

– To je veličina Varaždina i općine Sračinec, toliko je ljudi u 60 godina poginulo na hrvatskim cestama. Naravno kada se prometna nesreća dogodi, najbitniji faktor su brzina i učinkovitost naših službi za spašavanje. Ovakve vježbe su dobrodošle kako bi naše sastavnice bile što učinkovitije. Svaka sekunda je bitna kako bi se spasio ljudski život. Stoga podržavamo ovakve vježbe, a podržavat ćemo ih i ubuduće – rekao je župan dodavši kako su ovakve vježbe upravo zbog toga važne.

Zagorec je istaknula kako je vrlo važno provoditi ovakve i slične vježbe, ne samo zbog zakonske obaveze, već i zato što one ukazuju i na elemente funkcioniranja sustava.

– I prošlih godina održavale su se ovakve vježbe, no s obzirom na to u kakvim izazovnim vremenima živimo mogu kazati kako naše žurne službe mogu odgovoriti svakodnevnim situacijama i reagirati u realnom vremenu. To nam pokazuju izazovi od poplava, potresa, pa do zadnje krize, a to je ukrajinska kriza. Pohvaljujem timski rad svih žurnih službi i naglašavam kako su ovdje  prisutni i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, a to nam samo  pokazuje da županijske granice ne predstavljaju prepreke u spašavanju ljudskih života – zaključila je Zagorec. 

Ravnatelj Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec poručio je kako se ovom vježbom pokazuje suradnja između svih žurnih službi u županiji.

– Po prvi puta imamo i međužupanijsku vježbu jer na njoj sudjeluje i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije čime potvrđujemo kako međužupanijske granice za nas žurne službe ne postoje. Ugroza je univerzalna i odgovor na nju je uvijek univerzalan – naznačio je Smoljanec.

Optimalna spremnost 

Cilj vježbe je bila pravovremena reakcija te adekvatno aktiviranje međužupanijskih resursa i zbrinjavanje ozlijeđenih osoba djelovanjem hitne medicinske službe te ostalih žurnih službi kao što su policija i vatrogasci Varaždinske i Međimurske županije, a ove terenska vježba u trajanju od 45 minuta pokazala je optimalnu spremnost operativnih snaga sustava. 

Analiza treba pokazati mogućnosti i sposobnosti reagiranja na izvanredne događaje, osposobljenost i postupak intervencije žurnih službi te potrebne mjere koje treba poduzeti u smislu otklanjanja uočenih manjkavosti i nedostataka.

Isto tako, ovom vježbom se ujedno i obilježio Nacionalni dan hitne koji se svake godine obilježava 30. travnja s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnostima i specifičnostima ove odgovorne i teške djelatnosti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba