NESREĆE SE NE DOGAĐAJU SAMO DRUGIMA

POLICIJA APELIRA: Roditelji, budite uzor djetetu, budite odgovorni

Objavljeno: 14.04.2022. zagorjeinternational

Ovih se dana, uoči i tijekom Uskrsnih blagdana, na prometnicama koje sigurnosno pokriva Policijske uprava krapinsko-zagorska očekuje se povećanje prometa, kao i na graničnim prijelazima, pa policija poziva vozače da, u slučaju zastoja i kolona slijede upute prometne policije na terenu te da drže potrebit razmak između vozila.

Policijska uprava će, kako bi se izbjegle gužve na graničnim prijelazima te kako bi se promet na svim cestovnim pravcima odvijao bez poteškoća, provoditi pojačane aktivnosti u koje će se uključiti maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, a u funkciju će se staviti i svi raspoloživi uređaji i oprema za nadzor i kontrolu prometa.

Međutim, aktivnost policije samo je jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća tako da ujedno apeliraju i na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa koje možete pronaći OVDJE.

Također, ako bi Uskrs i Uskrsni blagdani protekli bez neželjenih posljedica, u cilju zaštite života i imovine građana te sprječavanja stradavanja policija skreće pozornost na samozaštitno ponašanje prilikom izvođenja glasnog pucnja iz kubura.     

Savjeti i apeli

Isto tako poziva građane da se ponašaju odgovorno i savjesno jer neželjene posljedice do kojih dolazi zbog neodgovornog ponašanja, dio su stvarnosti i mogu se dogoditi svakome.

– Apeliramo i pozivamo građane na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj Uskrsnih blagdana. Važne poruke i savjeti roditeljima su da se
ne smije se podcjenjivati dječja zainteresiranost za „˝karabit“ i pirotehnička sredstva,
ne treba zatomljivati dječju radoznalost, nego je usmjeravati u pravom smjeru i svakako obratiti pozornost gdje se vaša djeca igraju. Djeci ne treba poklanjati ili kupovati nešto od čega bi mogli nastradati. Potrebno im je objasniti da je pucanje s ˝karabitom“, opasno i da to nije  igračka jer ako odrasli pucanje ˝karabitom“ i oružjem, te korištenje pirotehničkih i drugih sredstava ne smatraju opasnim, te ako ih nepropisno nepropisno koriste, to će činiti i djeca – savjetuju i dodaju:

– Roditelji ili osobe koje se brinu o djeci trebali bi znati dali djeca posjeduju ili koriste ˝karabit“ ili pirotehnička i druga sredstva, radije djetetu za Uskrs poklonite knjigu ili neku igračku i drugi prigodan poklon primjereno njihovoj dobi, a ne ˝karabit“ ili ˝petarde/ice“. Djecu je potrebno upoznati sa mogućim posljedicama jer opasnosti i posljedice koje mogu nastati prilikom pucanja karabitom mogu biti kobne. Ako rabite ˝karabit˝ čuvajte ga tako da bude nedostupan djeci i drugima. Roditelji, budite uzor djetetu, budite odgovorni – poručuju.
 
Ukoliko posjedujete oružje, čuvati ga treba u zaključanim ormarima predviđenim za spremanje oružja, tako da budu nedostupni djeci i drugima, a najbolji način sprječavanja stradavanja je izbjegavanje pucanja s ˝karabitom˝ i napravama za glasno pucanje “kuburama” te korištenje pirotehničkih i drugih sredstava, a posebice oružja. Konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik stradavanja. Naglašavamo da je najbolja prevencija kako bi se izbjegle nesreće i stradanja nekorištenje “karabita“, oružja, te pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava, jer blagdani se mogu i bez pucanja proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i svečanije – zaključuju iz policije i skreću pozornost kuburašima i kuburaškim društvima da prilikom javnih okupljanja i izvođenja glasnog pucanja kojeg su dužni pravovremeno prijaviti, posebnu pozornost obrate na samozaštitno ponašanje kako ne bi došlo do neželjenih posljedica i stradanja. 

Sankcije

Sankcije za kršenje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja su novčane kazne u rasponu od 1000 do 80.000 kuna, a za kršenje odredbi Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanima propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 1000 do 40.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a za pravnu osobu od 5000 do 50.000 kuna. Kaznenim zakonom za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, te oštećenje tuđe stvari, predviđene  su zatvorske kazne od 6 mjeseci do pet godina. 
 
Oružje kategorije “C”

Sukladno novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, koji je stupio na snagu 1. studenog 2018. godine,  propisano je da oružje iz kategorije ˝C“, koje se nalazi u posjedu pravnih osoba ili obrta, udruga ili građana, a služi za izvođenje glasnog pucanja (kubure, pištole, mužari i slično), mora prijaviti i označiti u propisanom oznakom, a najkasnije do 21. lipnja 2019. godine, nadležnoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji.

Podsjetimo, građani koji posjeduju zračno oružje, odnosno zračne puške ili zračne pištolje, bili su dužni do 1. studenoga 2019. godine, prijaviti posjedovanje tog oružja  policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu prebivališta, radi izdavanja potvrde o prijavljenom oružju kategorije “C”, jer je zračno oružje novim Zakonom prebačeno iz ˝D“ kategorije u ˝C“ kategoriju, te samim tim postoji obaveza prijavljivanja takvog oružja. Ukoliko zahtjev za prijavljivanje i označavanje oružja ˝C“ kategorije nije podnesen u propisanom roku, oružje se smatra nelegalnim, te će vlasnicima takvog oružja oružje biti oduzeto, a protiv odgovorne osobe, odnosno vlasnika oružja pokrenut će se prekršajni postupak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba