Uoči Uskrsa otvorena je 25. po redu ˝Međunarodna izložba pisanica˝ u krapinskoj Gradskoj Galeriji

˝U Krapini se ima što vidjeti, nedostajala su nam ovakva druženja˝

Objavljeno: 01.04.2022.

Gradska Galerija grada Krapina, koja je prije par godina navršila četvrt stoljeća, ugostila je profesionalne i amaterske umjetnike izlagače na 25. po redu izložbi pisanica uoči najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Kustosica Galerije Grada Krapine izdvojila je kako se i ove godine na poziv od strane Galerije odazvao veliki broj autora koji, osim iz pet hrvatskih županija, dolaze iz Slovenije, Srbije i Mađarske.

Izlagači svih dobnih skupina

– Radove su radila djeca vrtićke dobe, osnovnoškolci, učenici srednjih škola, pojedinci koji se u slobodno vrijeme bave izradom pisanica, likovni umjetnici, umjetnici amateri, umirovljenici, korisnici domova, članovi likovne udruge ˝Ernest Tomašević˝ iz Krapine, članovi likovne udruge ˝Oton Iveković˝ iz Klanjca, Udruga distrofičara i mnogi drugi – rekla je kustosica Kunštek naglasivši kako je jaje vrlo teško oslikati, a pogotovo ga ručno izmodelirati.

– Tradicionalnih pisanica ima jako malo, prevladavaju moderni pristupi, a najviše ima keramičkih pisanica. Tu su i pisanice obložene prirodnim materijalima, oslikane ili uljem ili akvarelom, a mnogo je instalacija gdje svoju kreativnost, uz djecu, pokazuju i njihovi učitelji i nastavnici – objasnila je Kunštek.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović čestitala je svim izlagačima, a posebice Josipu i Davidu, glazbenicima koji su uveličali otvorenje izložbe svojim nastupom.

– Drago nam je da se svake godine odazove toliko velik broj umjetnika, a pogotovo djece. Zahvaljujem gradu Krapini koji nas podržava u našem radu, kao i Krapinsko – zagorskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske koji prate naš rad i podržavaju nas – poručila je Pavlović.

Centar zbivanja

Da se u Krapinu ima po što doći i što vidjeti, naglasila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je otkrila kako se i sama okušala u oslikavanju pisanica u raznim tehnikama, od onih tradicionalnih do eksperimentalnih.

– Ono što uvijek veseli je mnogo autora s međunarodne scene i mnogo različitih tehnika, puno kreativnosti, čuvanja tradicije, ali i suvremenih trendova u umjetnosti. Lijepo je da se ona jednim dijelom održava uživo i da se vrijeme počinje normalizirati, da se družimo. Galerija je turistička atrakcija na ovom području, a svi učenici i učenice su dobrodošli na ovu izložbu i vjerujem da će ponijeti lijepe utiske pa da će im to biti motivacija da se iskušaju i kao izlagači – zaključila je Petek i proglasila izložbu službeno otvorenom.

Jedna od izlagačica iz Zaprešića Ivana Salečić svoju je inspiraciju pronašla u kartonu od kojeg je oblikovala pisanice u kombinaciji s perjem, a mogu poslužiti kao samostalna dekoracija ili, u manjem obimu, kao vjenčić za vrata.

Izložbu možete pogledati od utorka do subote od 10 do 13 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba