FREKVENTNU DIONICU DODATNO UNIŠTIO POTRES: U tijeku je 514.000 kuna vrijedna sanacija klizišta na županijskoj cesti od Velikog Trgovišća do Stubičkih Toplica

BELJAK: Nama je, osim klizišta, ovdje veliki problem i nedostatak nogostupa, za koji ćemo aplicirati sljedeće godine

Objavljeno: 28.03.2022. zagorjeinternational

Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar obišli su 415.000 kuna vrijedne radove na sanaciji klizišta Stubičke Toplice na županijskoj cesti Ž2217 Veliko Trgovišće (Ž2195) – Stubičke Toplice (Ž2219).

Jedna cesta, dvije JLS

– Usred potresa, prije dvije godine, ovdje se otvorilo klizište. Uputili smo zamolbu prema Županijskim cestama s obzirom na to da se radi o njihovoj nadležnosti, uvrstili su nas u plan i danas vidimo da je ovdje otvoreno gradilište koje ide svojom dinamikom i a bliži se završetak radova prema planiranim rokovima. Nama je osim ovog klizišta veliki problem i nedostatak nogostupa s desne strane na ovoj dionici, dakle fali još taj spoj s nekim kućama u kojima ima i male djece. S obzirom na to da je jedna strana ceste naša, a druga je oroslavska, mi ćemo zajedničkim snagama ove godine napraviti i projektnu dokumentaciju za izgradnju nogostupa i sljedeće godine ćemo aplicirati na natječaj ŽUC-a – rekao je Beljak, s nadom da će Općina imati sredstva kako bi spojili dio nogostupa od Stubičkih Toplica do raskrižja u Krušljevom Selu i tako bi, dodao je načelnik, napravili jedan zatvoreni krug da svi s ovog područja imaju nogostup i mogu se sigurnije kretati.


Sirovec je napomenuo kako bi volio da se ŽUC više bavi rekonstrukcijom cesta, međutim, broj klizišta se ne smanjuje.

– Ovo, je, nažalost, naša rutina. U proljeće 2022. godine, uslijed potresa, došlo je do aktivacije ovog klizišta i samim time je došlo do destabilizacije padine koja je samim time ugrozila južni prometni trak i bankinu. Došlo je do poteškoća u odvijanju prometa, i sukladno tome, orali smo pripremiti projektno – tehničku dokumentaciju, izgraditi glavni projekt i pristupiti sanaciji. Vrijednost  radova koji su u tijeku, a koje izvode Tarac građevinarstvo i Siketić gradnja, iznose 415.000 kuna. Nadzor vrši tvrtka Pronext, a cijena nadzora iznosi 19.000 kuna. Radovi su započeli 11. ožujka, a ugovorni rok za završetak je 30. travanj. Obzirom na dobre vremenske uvjete i zadovoljavajuću dinamiku završit ćemo i prije. Nestabilan materijal se skinuo i došlo je do zamjene kamenim materijalom kako bismo dobili potrebnu čvrstoću. Sada se radi gornji ustroj ceste, a nadamo se da ćemo, kroz nekih desetak dana do dva tjedna ćemo uspjeti završiti radove asfaltiranja  i pustiti promet kompletnom dionicom – objasnio je Sirovec.

Nove sanacije

Kolar je najavio kako će nakon ovog klizišta sanirati njih još 12 u vrijednosti od 13,6 milijuna kuna.

– Ovo je jedno od pet klizišta plus jedan propust koji se sufinancira iz Fonda solidarnosti kojeg je raspisala KZŽ, jer smo na temelju odluke Vlade po prvi puta mogli biti tijelo koje raspisuje natječaj. Četiri klizišta su završena, ovo je peto u izgradnji. Raspisan je još jedan natječaj koji je vezan uz ˝petrinjski potres˝ kroz koji se Županija javila za 12 sličnih klizišta koji su nastali na županijskim cestama, a njihova je vrijednost 13,6 milijuna kuna. Dobro je da imamo mogućnosti financiranja sanacija ovakvih klizišta preko razno raznih fondova. Imali smo i trogodišnji ugovor sa Hrvatskim vodama koji nije produžen, ali su one ponovno raspisale natječaj, iako bih bio sretniji da se ugovor nastavio kako bismo znali na što otprilike možemo računati – rekao je Kolar i zahvalio Hrvatskim vodama i ministarstvu koje je prepoznalo problem klizišta u KZŽ i na u suradnji kako bi se problemi čim prije riješili.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba