U Novom Marofu otvoreni šesti Rabuzinovi dani

GRADONAČELNIK JENKAČ: Drago mi je da kulturu grada vežemo uz njegovo ime i da promoviramo njegovo slikarstvo

Objavljeno: 26.03.2022. zagorjeinternational

U novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin u petak su započeli Rabuzinovi dani. Manifestacija je to kojom Grad Novi Marof već šestu godinu zaredom odaje priznanje svom sugrađaninu, svjetski poznatom naivcu i legendi hrvatskog samoukog slikarstva.

Djela Ivana Rabuzina izložena su u sklopu izložbe  “Oblici, brežuljci, cvijeće… moj zavičaj“ koja prikazuje ‘život’ Rabuzinove umjetnosti kako na slikama, tako i na tapiserijama, namještaju, porculanu i drugim uporabnim predmetima, a za postav izložbe zaslužna je, dugogodišnja muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević

Voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Novog Marofa Renata Horvatić kazala je kako je ova izložba kruna Rabuzinovih dana, te naglasila da je ove godine po prvi put izložen slikani namještaj. Za početak travnja najavila je okrugli stol “Sjećanje na Rabuzina” na kojem će se svi njegovi suradnici koji su još uvijek s nama, prisjećati lijepih dana i njihovih suradnji i razgovora.

-Imamo i likovnu radionicu u suradnji s našom Udrugom Lunom, tako da naše mlade nade učimo i ostavljamo trag da nauče i znaju prenositi to ime i Rabuzinovu ostavštinu koju je nama ostavio kao  zalog, a naša je obaveza prenositi to dalje – rekla je Horvatić dodavši kako će u programu biti filmova poput onog Antun Vrdoljaka o Ivanu Rabuzinu, Ključ sreće te još dva dokumentarna filma, a ispred Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof bit će organizirano predstavljanje raznih zapisa i tekstova o Rabuzinu – kazala je Horvatić, dodavši:

-Uspjeli smo i grad ukrasiti, Kulturni centar ima prekrasne vizure, instalacije, kojima smo grad obojali Rabuzinovim bojama.  Ljudi svake godine zovu i pitaju čim najavimo Rabuzinove dane, upiti nam stižu iz cijele Hrvatske pa i šire. Interes svakako postoji tako da imamo najavu lijepe posjećenosti kroz ovih mjesec dana – rekla je.

Gradonačelnik Novog Marof Siniša Jenkač istaknuo je kako su Rabuzinovi dani jedan od najvažnijih kulturnih događaja Novog Marofa.

Zadaća i čast

– Čitav Kulturni centar, pa i čitava kultura Novog Marofa vrti se oko Ivana Rabuzina, on je naš najznačajniji umjetnik, ne samo novomarofski, nego i čitave Hrvatske, pogotovo u naivi. Drago mi  je da kulturu grada Novog Marofa vežemo uz njegovo ime i promoviramo slikarstvo Ivana Rabuzina. Osjećamo da je to naša dužnost jer  svaki umjetnik živi među ljudima onoliko dugo koliko se promoviraju njegove slike i koliko je za njegovo slikarstvo vidljiv interes, toliko je on i kao umjetnik i posthumno prisutan među ljudima. S jedne strane to je naša zadaća, a s druge strane  naša čast – poručio je Jenkač dodavši da promocija Ivana Rabuzina doprinosi promociji šireg novomarofskog područja.

-Novi Marof je zahvaljujući Rabuzinu jedno kulturno središte, a i buduće turističko središte kroz promociju svih ovih naših ‘lepih, pitomih, zagorskih bregov’ koji se vide na Rabuzinovim slikama, a koje posjetitelji mogu doživjeti upravo šetnjom kroz te pitome brege. Turistički gledajući, upravo smo u fazi projektiranja, planiranja, a u nekoj bližoj budućnosti promoviranja te outdoor walking destinacije te pripremamo nekoliko staza koje smo prijavili smo na natječaj za projektiranje  pješačko-biciklističkih staza – najavljuje gradonačelnik.

Autorica postava izložbe Mirjana Dučakijević istaknula je kako je Rabuzinova ljubav prema prirodi vidljiva na platnu koje je poklonio ljudima koji se osjećaju osamljeno i zapušteno.

-Osim ulja koja su bila relativno skupa i relativno su dugo nastajala, grafika je bila tehnika koju su si mogli priuštiti oni koji su željeli imati na zidu takvu sliku tih divnih brežuljaka, oblaka, cvjetova koje je on tako brižno čuvao u svom slikarstvu i podario ih cijelom svijetu. Ivan Rabuzin imao je preko 200 samostalnih izložbi, od Pariza, preko Italije, Francuske do dalekog Tokija, gdje je realizirao i izabrao jedno krasno kazališno platno u njegovom motivu za jedan zastor, a Japanci su iskreno u njegovim djelima prepoznali tu ljepotu prirode – opisala je Dučakijević.

Privatna kolekcija

Na izložbi je izložen i velik broj Rabuzinovih djela iz privatne kolekcije Zlatka Meštirća, njegova velikog prijatelja.

-Sjećanja na Rabuzina su sjećanja koja nikada ne tamne, koja nikad ne odlaze i koja se uvijek vraćaju i veliko mi je zadovoljstvo što sam s Rabuzinom uspio dogovoriti i osigurati za ovaj kraj nešto od njegovih velebnih djela. Rabuzinove slike, krajolik našeg Hrvatskog zagorja nešto je prekrasno. Ne samo za nas Zagorce, nego za Hrvatsku i za svijet. Zato mi je posebno zadovoljstvo da i ove godine Rabuzinovi dani u Novom Marofu daju svoj obol svemu onom stvaralaštvu koje je Ivan Rabuzin unio u ovaj krajolik i ostavio trag ovome svijetu umjetnosti, ne naivnoj umjetnosti, njegovoj, Rabuzinovoj umjetnosti, tom jedinstvenom svijetu – komentirao je Meštrić dodavši kako prepoznatljiv i autentičan Rabuzinov potpis nikad neće izblijediti.

Posjetitelji će ovu vrijednu izložbu moći razgledati do nedjelje 24. travnja, u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba