Još jedan nezaboravni tjedan projekta u sklopu Erasmus+ projekta "SOFT", koji vodi i koordinira OŠ Novi Marof

UPOZNALI RUMUNJSKU, SLIJEDI GRČKA: Djeca su stekla nove prijatelje i naučila štošta novo – ne samo o ovoj, već i o drugim zemljama sudionicama projekta

Objavljeno: 25.03.2022. zagorjeinternational

Od 5. do 12. ožujka učenica Lea Smoljanec i učitelji Josip Beštek i Katarina Marenčić iz Novog Marofa otputovali su u grad Vaslui u Rumunjskoj, a ugostila ih je tamošnja osnovna škola “Constantin Parfene”. Četvero učenika odustalo je od putovanja zbog straha prouzrokovanog krizom u Ukrajini te su tjednim projektnim aktivnostima nazočili virtualno.

Zahvala na hrabrosti

– Iskreno zahvaljujemo roditeljima učenice i učenici Lei Smoljanec, koja je putovala kroz veoma težak period, na ukazanom povjerenju i hrabrosti da provede nezaboravan tjedan na ovom projektnom putovanju. Dočekala nas je školska zajednica domaćina – s narodnim plesovima i stolovima punim slatkiša. Nakon prekrasnog nastupa gimnazijalaca u holu, obišli smo školu, kontaktirali s nastavnicima i učenicima. Sudionici projekta predstavili su svoje škole, gradove i zemlje, a učitelji ih podijelili u međunarodne grupe. Bili smo na koncertu učenika i nastavnika u crkvi Ivana Krstitelja te ostali impresionirani neposrednom interakcijom roditelja, učenika, učitelja i svećenika – istaknuli su iz škole.

Drugi dan započeo je izletom u Izvorul Munteli (poznatije kao jezero Bicazo). Djeca su odradila svoje dnevne zadatke tijekom tjedna postavljajući gotov materijal na stranicu Padlet aplikacije i Facebook „SOFT“ stranicu. Posjetili su  Crveno jezero uskom cestom uz doživljaj iznenadnog početka prave zimske mećave. Obišli su i živopisne manastire Bistrica, Voronet, Humor, Moldovita koji svojim pričama i legendama nijednog posjetitelja nisu ostavili ravnodušnim, a na kraju dana proslavili Međunarodni dan žena i majki.

– Edukacija u Muzeju Knuckle i na tradicionalnoj farmi Ciumarna otkrila je posebnosti rumunjskih zanata i kulture. Iako miris iz štale nije bio baš ugodan, vesele koze i telad su zaista zabavljale sve sudionike. Morali sam naporno raditi bičeći maslac i meljući žitarice. Četvrtog dana posjetili smo grad Iasi, sveučilište, katedralu, crkvu Tri hijerarha, Palaču kulture, gdje se pod jednim krovom nalaze četiri muzeja. Učenici su nakon posjeta muzeju tehnike i sunčanih satova morali izraditi svoje satove. Djeca su stekla nove prijatelje, zajedno doživjela mnoge zabavne trenutke, naučili štošta novo ne samo o Rumunjskoj, već i o drugim zemljama sudionicama projekta – istaknuto je.

Pratite ih

Projektni tim učitelja i učenika „SOFT“ upravo se sprema za još jedno projektno putovanje u grad Patras u Grčkoj sljedeći tjedan u periodu od 27. ožujka do 2. travnja.

– Pratite naše doživljaje iz Grčke o kojima ćemo vas obavijestiti nakon putovanja – poručili su iz škole.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba