NOVI ZAKON, VELIKE PROMJENE I ZA REDOVNE STUDENTE

Najviše na udaru apsolventi: Nema više radnog odnosa, niti vlastitih obrta

Objavljeno: 21.03.2022. zagorjeinternational

Redovni studenti uskoro neće moći biti u radnom odnosu, niti imati svoj obrt. A je li to uopće do sada bilo moguće? Što je sa studentskim ugovorima?

Prema trenutno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, redoviti student je svaka osoba koja studira u punoj nastavnoj satnici. Moglo bi se reći da svaki redovni student ide na faks u ekvivalentu punog radnog vremena. Takvim se studentima, djelomično ili u potpunosti, troškovi studija financiraju iz državnog proračuna, a imaju i prava iz studentskog standarda poput subvencionirane prehrane u menzama i subvencioniranog smještaja u domovima, piše srednja.hr

Novi zakon

Ono što zakonom nije određeno je da li studenti mogu biti u radnom odnosu ili obavljati djelatnost samostalnog obrta. Također, ne navodi se to ni u definiciji redovnog studenta, a ni u razlozima iz kojih status redovitog studenta može prestati.

Novim zakonom, iako i dalje u zakonskom nacrtu, kao jedan od razloga gubitka ili prestanka statusa redovitoga studenta nije navedeno zaposlenje ili otvaranje obrta, po definiciji redovnog studenta slijedi da: ako osoba želi biti redovni student, onda ne može imati samostalni obrt ili ugovor o radu i ako već jest u nekom od tih radnih aranžmana, onda istovremeno ne može biti redovni student.

Koga će ovo najviše pogoditi?

Ako ste redoviti student i imate studentska prava poput subvencionirane hrane u menzi, ne možete istovremeno imati potpisan ugovor o radu ili otvoren samostalni obrt na svoje ime. Pretpostavka je, da će najpogođeniji uglavnom biti studenti završnih godina i apsolventi – oni koji su upisali dodatnu godinu u kojoj samo brane diplomski ili završni rad – potpisuju ugovore o radu, bilo na određeno ili neodređeno; odnosno, otvaraju obrte na svoje ime.

Studentima ovo neće oduzeti puno slobode, rad je i dalje, preko studentskog ugovora omogućen preko studentskog ugovora, odnosno putem student servisa. U drugim slučajevima, u dogovoru s fakultetom moguć je prelazak iz statuta redovnog u status izvanrednog studenta, a u tom slučaju samostalno pokrivaju troškove studija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba