Predsjednik Milanović o padu drona, istrazi, protuzračnoj obrani i NATO-u:

PLENKOVIĆU, PRIMIRI BANOŽIĆA: Neka oni koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta to ne rade. Istraga je u tijeku, javnost je sigurna

Objavljeno: 14.03.2022. zagorjeinternational

Predsjednik RH Zoran Milanović obratio se javnosti na izvranrednoj press konferenciji vezanoj za pad drona u Zagrebu. Detalje istrage nije htio otkrivati, odbio je reći je li na letjelici koja je pala bila bomba, a osvrnuo se i na istupe ministra obrane Banožića.

– Nakon brifinga s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima obavještajnih agencija, zapovjednikom ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane odlučio sam se obratiti. Istraga je u tijeku. Što se tiče same naravi letjelice i o detaljima ne bih govorio. Pozvao bih i druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade. A naročito da ne idu tamo bez potrebe. Tamo nisu trebali biti u subotu. Neću i ne želim o tome je li bilo bombe u letjelici koja je pala na Jarunsku. To je teoretsko pitanje, to je stvar istrage. Ne mogu vam reći je li to bila ukrajinska ili ruska letjelica. Možda nikad nećemo ni saznati. Materijalni dokazi su gotovo pa uništeni, a i Ukrajina to nikad neće potvrditi.

Ni inzistiranje novinara da je ministar Banožić rekao da je bilo fragmenata eksploziva, predsjednik nije želio odati detalje s kojima je upoznat: 

– Rekao je što je rekao. Pozivam njegovog šefa, tj. Andreja Plenkovića da ga malo primiri. Ne mogu odgovarati za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi – kazao je Milanović.

Novinari su inzistirali da kaže da li se radilo aviobombi ili bombi za samouništenja? 

– To pitajte Banožića. Ne možemo o tome govoriti. Oni koji su pustili tu informaciju neka vam odgovaraju na to – rekao je Milanović i dodao:  

– Kao što sam prije nekoliko mjeseci molio da uzmu američku donaciju od 80 Bradley vozila, sad ih molim da iznađu sredstava za sustav protuzračne obrane. Tražit ću da se PZO, na čije manjkavosti sam upozoravao prije dva-tri mjeseca, treba početi graditi. Sad je pravi trenutak i to brzo, ne hitno, jer vjerojatno se ovakvo nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali odluke na kraju donosimo mi. Ne mislim uopće da je NATO trebao nešto jer ne može. Ako u vaš zračni prostor uđe nepoznata letjelica koja nije civilna, na čudnoj visini, i vaš sustav praćenja je uoči, a ne znate kamo to ide, imate nekoliko minuta. Pilot ima nekoliko minuta da uoči, identificira i djeluje. Ne mora biti ni u kontaktu sa zapovjednikom, a kamoli s predsjednikom. U tom trenutku pilot može donijeti krivu odluku, može srušiti i civilni avion, ali može srušiti i projektil koji može pasti na zgradu. Projektil odnosno bespilotna letjelica je proletjela kroz Mađarsku, nadamo se da se to više neće ponoviti. Članica smo NATO-a, lojalna, ali o našoj sigurnosti brinemo mi. Tražim hitno da se izdvoje sredstva koja su neusporedivo manja od borbenih aviona. Javnost je mirna i sigurna u ovom trenutku, to je sve što trebate znati – rekao je Milanović pa nastavio: 

– Nećemo zbog toga postati vojna sila. Što će nam 50 aviona, pa ne ratujemo 24 sata dnevno kao Izraelci, kao Hezbollah. Iako, pozdravljam odluku da se uzmu Rafale avioni, bez obzira na sve peripetije i muljaže – zaključio je.

A Patriot, pitali su novinari najave koje su se pojavile u medijima? 

– Ma kakav Patriot. Ljude koje ste odbili kad su nam davali poklon, bi sad da vam poklone Patriot. Tko će raditi na Patriotima? Kondukteri ZET-a, vi, ja? I što će nam Patriot? Raketira li nas Hezbolah svaki dan? Plenković sad igra nekakvu svoju igricu, ali ako u tome uspije svaka čast. Ako to dobije besplatno. Znate koliko to vremena i novca iziskuje? Nek se vrati s nosačem aviona, mi smo ipak pomorska država. Ako će netko dobiti Patriote, a vjerojatno neće, to će dobiti države na prvoj crti, a ne Hrvatska na trećoj crti. Nije ušlo u priopćenje da je stanje nezadovoljavajuće, a sad ideš po Patriote. Ma nemoj – izjasnio se u svom stilu Milanović. 

Jesu li uočeni propusti u našem vojnom sustavu? 

– Istraga je u tijeku. Sedam minuta je sedam minuta, ne može se puno, ali neke se stvari mogu i moraju i tu napraviti. Da se dogodilo da je nešto letjelo 30 minuta to bi bila druga situacija. Nad Mađarskom je. Zašto? Pitajte Mađare – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba