ODLUČNA REAKCIJA: Međimursko Gospodarsko - socijalno vijeće o energentima, gospodarstvu i životnom standardu građana

Oni apeliraju, nude rješenja, a hoće li vladajući to prepoznati?

Objavljeno: 10.03.2022. zagorjeinternational

Gospodarsko – socijalno vijeće Međimurske županije održalo je 28. veljače 108. sjednicu na kojoj je raspravljalo o kretanju na tržištu rada u Međimurskoj županiji i stanju socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji, a najvažnija tema sjednice bila je utjecaj cijena energenata, komunalnih doprinosa, roba i usluga na gospodarstvo te na život i standard građana.

Hitan saziv

Razlog hitnog sazivanja sjednice GSV-a bila je ozbiljnost situacije uslijed apstraktnih povećanja cijena energenata i početka rata u Ukrajini koji će imati nesagledive posljedice na svjetsku ekonomiju i financije, posebice na cijene energenata, a time i na gospodarstvo te život građana. Cilj je bio kroz demokratski dijalog socijalnih partnera ukazati na ozbiljnost situacije, naći i predložiti moguća rješenja te od mjerodavnih institucija zatražiti implementaciju istih u hitnom rješavanju krizne situacije, kako za gospodarske subjekte, tako i za građane.

– Lokalne samouprave (općine i gradovi kao i poduzeća u njihovom vlasništvu) ne mogu i ne smiju u doba globalne gospodarske krize, a koja ima za posljedicu apstraktni rast cijena energenata, biti samo pasivni promatrači. Stoga apeliramo da donesu odluku o vremenskom ukidanju ili smanjenju komunalnih naknada te ukidanju ili smanjenju svih nameta koji opterećuju gospodarstvo i građanstvo (spomeničke rente, prirezi, itd.), da se u ovim kriznim vremenima s poduzećima u njihovom ili mješovitom vlasništvo upravlja tako da su na usluzi gospodarstva i građana uz primjenu cijena svojih proizvoda i usluga koji su na granici održivosti, a ne u ulozi stvaranja profita, da kroz dijalog unutar svojih samouprava pronađu dodatna konstruktivna rješenja te implementiraju ista u regulatorne okvire, a u svrhu ublažavanju posljedica energetske krize te da u roku 30 dana od primitka dopisa obavijeste Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji o učinjenom, radi mogućnosti daljnje rasprave socijalnih partnera unutar Vijeća na temu energetske problematike – izvijestili su iz Gospodarsko – socijalnog vijeća.

Vijeće će zaključke ove sjednice uputiti svim nacionalnim i lokalnim institucijama mjerodavnima za rješavanje spomenute problematike. Od istih će se tražiti hitno rješavanje krizne situacije uz apel za sagledavanje mogućnosti implementacije predloženih mjera sa sjednice u odredbe o rješavanju problema oko ublažavanja posljedica uzrokovanih cijenama energenata. Od istih će se tražiti i povratna informacija učinjenog.

Vlada i ministarstva

Mjere Vlade za ublažavanje posljedica uslijed poskupljenja energenata su dobrodošle, ali su nedostatne zbog najnovije situacije, kažu iz GS-a, odnosno rata u Ukrajini te sveobuhvatnih sankcija prema Rusiji. Daljnji rast cijena energenata imalo bi za posljedično stanje daljnji rast cijena proizvoda i usluga koje bi ugrozile život i standard građana jer plaće u mnogim gospodarskim granama neće moći pratiti povećanja cijena proizvoda i usluga.

– Apeliramo da se smanji trošarina na sva pogonska goriva na način da dođe do znatnog smanjenja cijene goriva te da u slučaju znatnih povećanja cijene nafte na svjetskim tržištima, cijena goriva na bazi benzinu 98 posto, nikada ne prijeđe kritičnu cijenu od 11 kuna, odnosno da se od 01. travnja putem smanjenja trošarina spusti na 11 kuna, da se povećaju financijske potpore za isporuku plina na način da obuhvati sve gospodarske subjekte bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu djelatnosti koju obavljaju, na način da udio potpore bude u procentualnom iznosu ispostavljenih faktura od strane isporučitelja plina, da se pojednostave i ubrzaju postupci uvođenja zelene energije na način da se poslovnim subjektima, a posebice malim tvrtkama te građanima, omogući bespovratna ili djelomična financijska i kompletna strukovna potpora za realizaciju takvih projekata od samog početka do kompletne realizacije, posebno ako se radi o povlačenju sredstava iz fondova EU – poručuju.

Sindikat, HUP i GSV

– Sindikati i poslodavci su partneri kojima u kriznim situacijama svrha postojanja treba biti jedinstvo bez presedana. Svoju funkciju postojanja i djelovanja trebaju obavljati brzo i efikasno na zadovoljstvo obiju strana, a uz svrhu pronalaska najboljih konačnih rješenja. Socijalni partneri u konačnici svoja zajednička rješenja trebaju kroz tripartitni razgovor, a preko nacionalnog GSV-a, uskladiti s Vladom i njezinim mogućnostima u svrhu implementacije najboljih usklađenih rješenja u zakonske i provedbene akte – poručuju

Vijeće također apelira da kroz bipartitni i tripartitni demokratski socijalni dijalog rade na kontinuiranom pronalasku najboljih rješenja za ublažavanje energetske krize, ali i svih drugih mogućih problema koji su u radnom okruženju posljedično povezani s trenutnom situacijom u Europi i svijetu, na način da uvažavaju i primjenjuju rješenja lokalnih Gospodarsko-socijalnih vijeća u konačne prijedloge provedbenih rješenja ili zakonskih okvira, da kroz tripartitni i bipartitni socijalni dijalog zajednički kreiraju zakonske okvire s posebnim naglaskom na novi Zakona o radu ,ali i drugih zakona koji su prilagođeni vremenu i prostoru u kojem živimo, a na dobrobit i opće zadovoljstvo: radnika , poslodavaca ali i cjelokupne životne zajednice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba