U sklopu Poduzetničkog centra KZŽ u Krapini, otvorena ispostava HAMAG BICRO-a

RANOGAJEC: Ovime smo postali važan kotačić gospodarskog razvoja Zagorja, mjesto gdje se ideje pretvaraju u poduzetništvo, a inovacije u nove proizvode i usluge

Objavljeno: 23.02.2022. zagorjeinternational

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u prostorima Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Krapini je otvorila ispostavu, 11. po redu, u sklopu druge faze projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a – BOND 2”. 

Čast i zadovoljstvo na otvaranju ispostave HAMAG-BICRO-a u prostorima Poslovno-tehnološkog inkubatora je, uz čestitke, izrazio zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, Denis Ranogajec.

Više od 255 projekata

– Mi smo kao poduzetnički centar ujedno i poduzetnička potporna institucija od samih početaka projekta “BOND”, kao i projekta “BOND 2” sada. Sudjelujemo u svim aktivnostima i događanjima, a sudjelovali smo i na osnivanju Udruge mreže “BOND” u Opatiji, te kao jedina poduzetnička potporna institucija s područja Krapinsko-zagorske županije pružamo usluge informiranja, savjetovanja i educiranja svih poduzetnika s područja županije. Time smo postali vrlo važan kotačić gospodarskog razvoja Krapinsko-zagorske županije, odnosno, mjesto gdje se ideje pretvaraju u poduzetništvo, a inovacije u nove proizvode i usluge. U srpnju 2020. godine, u jeku pandemije, postali smo upravitelj ove infrastrukture, Poslovno-tehnološkog inkubatora, a početak nije bio lagan, no danas sa zadovoljstvom mogu reći da je svih 13 inkubacijskih prostora popunjeno, a dolazak ureda HAMAG-BICRO-a nudi još veću mogućnost za razvoj naših stanara, bilo kroz mogućnost daljnjeg širenja i daljnjeg zapošljavanja, ali i za sve naše poduzetnike s područja Krapinsko-zagorske županije i cjelokupnog gospodarstva – rekao je Ranogajec.  

Dodao je i da je protekle tri godine Poduzetnički centar KZŽ proveo više od 255 projekata vrijednih preko 1,3 milijarde kuna, a u većini njih upravo je HAMAG-BICRO imao ulogu kontrolnog, odnosno, provedbenog tijela.

– S današnjim otvaranjem ureda vjerujem da će se broj projekata, odnosno investicija na području županije višestruko povećati, te da će ovaj ured biti dodatni zamašnjak gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije, a za nas kao poduzetničku potpornu instituciju, omogućiti još jače povezivanje unutar mreže “BOND” i zaokružiti cjelinu koju predstavlja ovaj Poslovno-tehnološki inkubator – istaknuo je Ranogajec. 

Predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec na početku se našalio s rečenicom “Svaki tjedan, HAMAG-ov ured jedan”. 

– Doista smo intenzivirali našu praksu koji smo započeli 2016., 2017. godine kao ideju da, osim što je HAMAG BICRO kao institucija jedna od najvažnijih Vladinih institucija za pružanje podrške mikro, malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj, da se pozicionira i kao centralno mjesto i točka za pružanje ne samo financijskih, već i informativnih i savjetodavnih potpora, što je jedan od ciljeva. Cilj nam je bio decentralizirati poslovanje što je još više moguće zahvaljujući projektu ˝BOND˝. To nam je pošlo za rukom i osim onih standardnih usluga koje će se pružiti u okviru tog projekta, je i stvaranje eko sustava jedino i isključivo za poduzetnike, olakšani pristup informacijama, o tome kako i što sljedeće godine napraviti, educirati, napredovati kako bi svi od malog ‘start up-a’ narasli do velikog poduzetnika. Onda možemo reći da je cijeli sustav napravio ono zbog čega i postoji – biti prijatelji poduzetnicima – rekao je Vrbanec. 

Također, naglasio je kako u ovom slučaju postoji sjajna komunikacija između jedne državne agencije i grada Krapine te Županije i zbog te se sinergije uspio otvoriti ured s ciljem da se usluge koje nudi i usluge koje država daje poduzetnicima, poboljšaju. 

– Poduzetnici će, kao i do sada, imati punu podršku u smislu financiranja poduzetničke aktivnosti, a još važnije, imat će pravodobnu informaciju kako i na koji način ostvariti svoje poduzetničke interese. Doista su nam važne projektne prijave i povlačenje sredstva na korist poduzetnika, lokalne zajednice i Republike Hrvatske – istaknuo je Vrbanec.  

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je kako je Krapina centar gospodarstva na području županije, a to potvrđuju i brojke. 

– Drago mi je da smo danas ovdje u Inkubatoru zahvaljujući Županiji koja je pokrenula projekt na zemljištu koje je ustupio Grad Krapina, a naravno pomogla je i Vlada Republike Hrvatske kroz određene programe. Danas imamo jedan reprezentativan objekt gdje će pomoć naći svi oni koji počinju s radom. Ured HAMAG BICRO-a donijet će savjete, pomoći pri otvaranju projekta, obrta ili tvrtke, a dodatna pomoć je hvalevrijedna. Na području grada Krapine sagrađeno je nekoliko novih proizvodnih hala, a sve one su većinom krenule kao male tvrtke. Danas se u zoni Jug gradi nova hala i to nas raduje, gospodarstvo se pokreće – kazao je Gregurović i dodao kako vjeruje da će se otvaranjem ovog ureda sada otvoriti i još više obrta.

Jednostavnije, pristupačnije, kvalitetnije

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek rekao je da zagorski poduzetnici generalno imaju vrlo kvalitetnu suradnju s HAMAG-BICROM koji je u Zagorju prisutan gotovo u svakoj ozbiljnoj kompaniji. 

– Drago mi je što je i službeno otvoren ured ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji, u krapinskom Poduzetničkom inkubatoru, na čemu čestitam HAMAG-BICRO-u, gospodinu Vrbanecu i njegovim suradnicima, kao i Krapinsko – zagorskoj županiji i Gradu Krapini, na naporima kojima su uz pomoć državnih potpora uspjeli napraviti ovakav objekt, koji je na dispoziciji našim gospodarstvenicima ovdje u Krapini – rekao je Tušek te dodao da je uvjeren da će domaći gospodarstvenici biti još konkurentniji, još više izvozno orijentirani te još reprezentativniji u regiji, ali i u cijeloj zemlji.

Zamjenica župana Jasna Petek je dodala je da je otvaranje ispostave HAMAG-BICRO-a izuzetno važno jer će to omogućiti još jednostavniji, pristupačniji i kvalitetniji put komunikacije s poduzetnicima. 

– Otvorenje Poduzetničkog inkubatora i rad Poduzetničkog centra u okviru njega, na području Krapinsko-zagorske županije predstavlja veliki kotač zamašnjak razvoja naših poduzetnika i potporu jer je to i potporna institucija, prije svega u kreiranju i realizaciji njihovih poslovnih ideja. Također, ovo je i podrška ‘start upovima’ s područja naše županije, ali i općenito podrška poduzetništvu. Ulaskom HAMAG-BICRO-a očekujemo da ovo zaista bude mjesto gdje će se ideje pretvarati u poduzetništvo, a inovacije u nove proizvode i usluge – zaključila je Petek. (ab, mč, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba