OKTANSKI SPEKTAKL SE VRAĆA: Od 21. do 24. travnja WRC Croatia Rally, na području KZŽ održat će se brzinski ispiti i završna trka na relaciji Zagorska Sela – Kumrovec

‘POWER STAGE’ U KUMROVCU PROGLAŠEN NAJTRENUTKOM PROŠLE WRC SEZONE: Ponovo nas očekuje uzbudljiv rally, s još više navijača i novim izazovima za najbolje vozače svijeta

Objavljeno: 21.02.2022. zagorjeinternational

Spektakl se vraća u Hrvatsku – od 21. do 24. travnja najbolji vozači relija na svijetu borit će se za svjetsku titulu upravo na prometnicama pet hrvatskih županija, a finale će biti u Krapinsko – zagorskoj. 

– Htio bi se zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji. Mi se već 10-ak godina ovdje bavimo automobilizmom kroz naš manji event “Rally u Kumrovcu”. Naravno, zadnje dvije godine ovdje imamo jedan od najvećih sportskih evenata ikad održanih u našoj državu, to je WRC Croatia Rally. On bi se trebao održati na području pet županija u Republici Hrvatskoj. Imamo potporu Vlade i svih županija, izuzetno nas veseli suradnja s Krapinsko-zagorskom županijom gdje se odvija završni dan natjecanja, takozvani “grand finale” WRC-a na poznatoj relaciji Zagorska Sela – Kumrovec – najavio je direktor natjecanja Željko Štefanić na konferenciji za medije održanoj u Krapini.

Pun pogodak

– Ovo je puno više od sportskog eventa. Na samom događaju sudjeluje više od 2000 ljudi. Potrebno je napraviti vrhunsku koordinaciju sa svim službama uključenim u ovo, na svim prostorima na kojima se to održava. Danas objavljujemo posebni pravilnik natjecanja gdje ćemo objaviti kompletan itinerar natjecanja, i samim time natjecanje službeno počinje – zaključio je Štefanić, dodajući da se završetak utrke u Krapinsko – zagorskoj županiji prošle godine pokazao kao pun pogodak. 

– Čak i prema procjenama WRC promotora, ona situacija od lani, onaj zadnji Evansov zavoj, proglašen je najtrenutkom prošle sezone – podsjetio je Štefanić.

Posjetimo, Evans je došao u Kumrovec s nekoliko sekundi prednosti ispred Ogiera, što je pokušao obraniti po uskim i izazovnim zagorskim cestama, kroz 14 kilometara hrvatskog Power Stagea. Činilo se da mu dobro ide, jer je uoči same završnice sigurno držao prednost, no u posljednjem zavoju Croatia Rallyja napravio je pogrešku i izgubio dragocjeno vrijeme, što je francuski šampion iskoristio i na kraju prvi prošao ciljem, s 0,6 sekundi prednosti ispred velikog rivala. Razlika 0,6 sekundi bila je daleko najmanja u 2021. godini između prvog i drugog vozača na jednom WRC reliju, a treća najmanja u povijesti Svjetskog reli prvenstva. Ogier je tim preokretom u djeliću sekunde uzeo Evansu 14 bodova, te osvojio dodatnih pet bodova koje je dobio kao pobjednik ‘Power Stagea’ u Kumrovcu, pred mnoštvom oduševljenih navijača. Upravo ti bodovi omogućili su 38-godišnjem Francuzu da na posljednji reli sezone u Monzu dođe sa sigurnom prednošću ispred Evansa, koju je zatim svojim 54. trijumfom u karijeri pretvorio u još jednu titulu. Zbog tog su trenutka WRC fanovi u velikoj većini glasali upravo za Hrvatsku, pa je tako Croatia Rally već prve godine dobio najvrjednije moguće priznanje, od samih navijača iz cijelog svijeta.

Parking na aerodromu

– Ove godine cijela priča počinje u četvrtak, 21. travnja u Zagrebu, sjedište nam je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a središnji prostor je na Zagrebačkom velesajmu. Probni brzinski ispit vozit će se na području Jastrebarskog, bit će ukupno 20 brzinskih ispita, a završna četiri voze se na području Varaždinske, odnosno Krapinsko – zagorske županije. A taj ‘power stage’, koji nosi dodatne bodove, održat će se kao i lani, na relaciji Zagorska Sela – Kumrovec – kaže Štefanić i najavljuje još veći broj gledatelja nego lani.

– Prošle godine bili smo svjesni da ne smijemo pozivati gledatelje, s obzirom na situaciju s koronom u kojoj smo se nalazili, prošle godine još nije bilo ni cjepiva u to vrijeme. Ove godine bi mjere trebale biti bolje nego lani, imat ćemo fan zone, provjere covid putovnica, ali generalno, puno je bolja situacija nego lani. Vjerujemo da će mjere biti blaže i da ćemo imati apsolutno slobodu gledatelja, naravno uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Savjet za publiku je dolazak najkasnije tri sata prije na pozicije za praćenje utrke. Također, oslobodit će se prometnica od Zaboka prema Kumrovcu, ideja je u Gubaševom na Zagorskom aerodromu napraviti parking i autobusima voziti gledatelje prema Kumrovcu, a uz dobru suradnju s policijom, vjerujemo da ove godine može biti i bolje nego prošle – objasnio je Štefanić i dodao da se očekuju dobi nastupi i hrvatskih posada. 

– Sasvim sigurno će nastupiti desetak hrvatskih posada, naši vozači žele se pokazati pred cijelim svijetom i nastupiti na tom natjecanju, oni koji će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju. Ja se nadam čim više hrvatskih natjecatelja, naši vozači žele biti dio te priče, jednako kao i mi organizacijski – zaključio je Štefanić, kojem je ponovnu dobrodošlicu u Zagorje zaželjela dožupanica Jasna Petek. 

Turistička promocija

– Ususret drugoj svjetskoj rally utrci ovdje u Hrvatskoj i dobrim dijelom u Krapinsko – zagorskoj županiji, danas smo održali operativni sastanak s organizatorima, ali i s operativnim službama Krapinsko – zagorske županije – Policijskom upravom, Zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Županijskom upravom za ceste te Vatrogasnom službom. Radi se o vrlo kompleksnoj organizaciji koja zahtjeva jako dobru koordiniranost i pravodobno planiranje svih aktivnosti i svih obaveza jer je jedino to način da sve organizacijski uspije. Ono što se pokazalo prošle godine, je da imamo doista sjajne organizatore, ali i da smo dobri domaćini. Stoga, i ove godine, ovako jedna velika svjetska, povijesna utrka dolazi opet u Krapinsko – zagorsku županiju. Činjenica da je televizijski prijenos prošle godine gledalo preko 15 milijuna ljudi iz cijelog svijeta, govori da je to veliki sportski događaj na kojem se doista okupljaju natjecatelji i gledatelji iz cijelog svijeta, i to nama kao domaćinima daje veliki zadatak, priliku i zadovoljstvo da svoju županiju pokažemo u najboljem mogućem svjetlu. Prvenstveno, da se pokažemo kao izuzetni domaćini svima koji će doći taj vikend u travnju ovdje na utrku, a s druge strane, da sigurno prenesemo dojmove koje će svi prisutni odnijeti sa sobom u svoje zemlje, ali i da se preko televizijskih ekrana prenese slika na kojoj želimo da se Hrvatska i Krapinsko – zagorska županija vide kao poželjna turistička destinacija. Želimo pokazati slike koje će potvrditi da je Zagorje doista bajka na dlanu i da će se svi oni koji dođu poželjeti vratiti te drugima u svojim sredinama prenijeti dojmove i pričati koliko smo lijepa zemlja, lijepa županija. Ono što zaista moramo učiniti je turistički valorizirati ovu doista svjetsku utrku ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji. – zaključila je Petek. (vh, ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba