VARAŽDIN: U dvije školske godine u sedam županijskih obrazovnih ustanova uloženo preko 15 milijuna kuna

Zamjenica župana Zagorec: Centri izvrsnosti koji ove godine obilježavaju petnaest godina rada su naš zaštitni znak

Objavljeno: 18.02.2022. zagorjeinternational

U razdoblju od dvije školske godine u čak sedam obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije uloženo je preko 15 milijuna kuna u infrastrukturu te opremanje učionica i praktikuma. Tim povodom je zamjenica župana Silvija Zagorec u pratnji pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka te županijskog vijećnika Gorana Kaniškog obišla Učenički dom, Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu, Strojarsku i prometnu školu Varaždin te Elektrostrojarsku školu u kojima su im zamjenik ravnatelja Učeničkog doma Renato Lukavečki, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček, ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos te Tamara Mikulić iz Strojarske i prometne škole pokazali radove koji se izvode, ali i već opremljene učionice te praktikume. U tim školama nalaze se i sjedišta Centara izvrsnosti iz kemije (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola), za hrvatski jezik i nove tehnologije te za elektrotehniku (Elektrostrojarska škola), te Strukovni centar izvrsnosti za strojarstvo (Strojarska i prometna škola).

12 centara izvrsnosti

Zamjenica župana je izrazila veliko zadovoljstvo viđenim i rekla kako je prvi Centar izvrsnosti iz matematike osnovan 2007. godine, a danas, nakon petnaest godina djeluje 12 centara izvrsnosti.

– Ponosna sam na naše učenike koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi dodatno usavršavali svoje talente, stjecali nova znanja i vještine te sam uvjerena da će s novim stečenim znanjima, idejama i svojom inovativnošću doprinjeti napretku sredine u kojoj žive. U Centrima izvrsnosti koji su naš zaštitni znak našim je učenicima omogućen timski rad, istraživački pristup, rad s vrhunskim mentorima u moderno opremljenim učionicama i praktikumima. Ove školske godine je u rad centara uključeno 846 učenika s kojima radi 168 mentora. Obrazovanje je moć, a mi smo Županija znanja i obrazovanja. Stoga i stvaramo sustav jednakih šansi – rekla je zamjenica i naglasila kako je u razdoblju od dvije školske godine u sedam obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije uloženo preko 15 milijuna kuna što je zaista impresivno ulaganje.

– Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Huđek je u svom obraćanju naglasio kako je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županija obrazovanje te su kroz modele izgradnje i dogradnje školskih ustanova i sportskih objekata stvoreni uvjeti za provođenje kvalitetnih obrazovnih programa koji nadilaze propisane zakonske standarde. Centri su postali nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti po drugim hrvatskim županijama i gradovima. Kvaliteta programa Centara izvrsnosti prepoznata je i na međunarodnoj razini od strane ECHA (European Council for High Ability) promocijom Centara izvrsnosti u Europski Talent Centar koji je jedan od 25 njih koliko ih djeluje diljem svijeta – rekao je pročelnik Huđek najavivši slijedeće programe i protokole:

– Tijekom obilježavanja Tjedna nadarene djece, 25. ožujka ćemo imati susret europskih talent točaka, a 22. travnja organizirat ćemo međunarodnu konferenciju o nadarenima. Želim ovom prilikom istaknuti kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa zadovoljstvom prihvatilo pokroviteljstvo nad spomenutim događajem. Nakon toga, krajem listopada obilježiti ćemo 20. godišnjicu rada s nadarenim učenicima te 15. godišnjicu rada centara izvrsnosti – najavio je pročelnik.

Stvaranje boljih uvjeta

Zamjenik ravnatelja Učeničkog doma je rekao kako je u sklopu Centra izvrsnosti i Učenički dom uredio jedan svoj dio. Konkretno, radi se o četiri trokrevetne i tri jednokrevetne sobe, kapacitet doma je oko 250 učenika, a trenutno je smješteno 249 učenika.

Ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole je također iskazala oduševljenje i zadovoljstvo opremljenošću škole što će doprinijeti bolje radu s odličnim standardima.

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin izvode se radovi u sklopu radionice u kompleksu od 600 kvadrata, a završeni su građevinski i elektrotehnički radovi te je nabavljena oprema za sve praktikume koji će se obnoviti.

Za završetak obilaska odabrana je Elektrostrojarska škola u kojoj je ravnatelj Kos sudionicima obilaska pokazao prostore koji se uređuju i opremaju.

Mi polako postajemo škola izvrsnosti, uređujemo multimedijalnu dvoranu u kojoj će se odvijati program astronomije. Pri samom završetku je i zvjezdarnica, a u njoj će se odvijati programi namijenjeni osnovnim i srednjim školama, a želja nam je zvjezdarnicu svakako i popularizirati u javnosti pa ćemo održavati i predavanja te seminare – zaključio je Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba