TRADICIJA SE NASTAVLJA, FAŠNIK SVE BLIŽE: U krapinskoj Galeriji otvorena 11. Međunarodna izložba maski, ove godine rekordan broj izlagača

JEDINSTVENA U RH: Od srednjoškolaca do 95-godišnje umjetnice, od Hrvatske do Velike Britanije, svi žele izložiti svoje maske

Objavljeno: 18.02.2022. Marta Čaržavec

Širok spektar radova likovnih umjetnika, slikara, kipara, keramičara, dizajnera, kostimografa, fotografa i umjetnika amatera koji će prezentirati svoja poimanja fašnika kroz najrazličitije materijale i forme, različite inspiracije i stilove oblikovanja svojih umjetničkih djela, uz naglasak na recikliranje udahnuo je, ove godine po 11. put, likovnu poetiku u Galeriji grada Krapine.

Podsjetimo, riječ je o jedinstvenoj Međunarodnoj izložbi maski na kojoj ove godine sudjeluje rekordan broj izlagača – njih 184, a koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Velike Britanije i Francuske.

Široka paleta

Voditeljica Galerije, kustosica Vesna Kunštek istaknula je kako su maske izrađene različitim tehnikama i od raznih materijala i u najrazličitijim formama, stoga izložba nudi široku paletu likovne estetike.

– Maske su izradili likovni umjetnici, slikari, kipari, keramičari, dizajneri, kostimografi, umjetnici amateri. Napravljene su od gline, vune, tekstila, drva, papira, metala, slikane uljem na platnu i akvarelu, rađene u origami tehnici, a tu su i fotografije venecijanskih maski i dondolaša. Oni koji nisu s nama, izložbu mogu pogledati mrežnoj stranici i YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina – rekla je kustosica Kunštek, dodavši kako najstarija izlagačica ima 95 godina, a među likovnim kreacijama nalaze se i radovi učenika iz Graditeljske škole Čakovec, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, radovi polaznika crtanja i slikanja Narodnog sveučilišta Dubrava te radovi Udruge distrofičara Krapina.

Posebni gosti

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović zahvalila je Gradu Krapini, Krapinsko – zagorskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske koje kontinuirano podupiru rad Učilišta i Gradske Galerije. 

– Posebno smo ponosni što se tradicija nastavlja, a ponosni smo i na našu Školu rocka i moderne glazbe koju smo osnovali na jesen prošle godine i čiji su polaznici uveličali današnje otvorenje. Ujedno, čestitamo umjetnicima na prekrasnim radovima koji krase našu Galeriju, kao i polaznicima škole i njihovim voditeljima – rekla jer Pavlović.

Predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović otvorio je izložbu istaknuvši njenu jedinstvenost kao najveću vrijednost, budući da je jedina takva u Republici Hrvatskoj.

– Posebno nas raduje to da smo unatoč pandemijskim uvjetima uspjeli održati kontinuitet ove izložbe koja je počela 2011. godine. Imamo čast i prigodu uživati u umjetničkim djelima. Izložba je posebna i jedinstvena jer su maske, osim što su izložene, i na licima svih okupljenih, organizatora, izlagača i publike. Zato ovaj događaj, između ostalog jamči odličnu zabavu – kazao je Gregurović, napomenuvši kako je izložba otvorena sve do 18. ožujka. (Marta Čaržavec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba