IZ HUMA NA SUTLI PORUČILI MLADIMA: "Da, mi vas želimo ovdje!" - Općina mladima koje grade ili kupuju kuću, odnosno stan, dodijelila potpore od 50.000 kuna

PAROVI: Sviđa nam se ovdje, nema kaj Hum nema, nudi nam sve – posao, miran život i perspektivu

Objavljeno: 11.02.2022. zagorjeinternational

Četiri mlada para, iako im, sigurni smo, to nije bilo presudno da upravo Hum na Sutli odaberu kao svoje prebivalište i mjesto u kojem će zasnovati obitelj i graditi budućnost, dobila su dodatni poticaj i potvrdu da su ispravno odlučili o tom, možda i najvažnijem, životnom pitanju.

Naime, u petak su s načelnikom Huma na Sutli Zvonkom Jutrišom potpisali ugovore, kojima su dobili poticaj od 50.000 kuna, što je Općina predvidjela kao mjeru za mlade koji na tom području odluče izgraditi ili kupiti kuću, odnosno stan.

Konkretniji od Vlade RH

– Mjera je isključivo namijenjena mladima do 40 godina, radi se o pomoći mladim obiteljima koje žive ili će živjeti u Humu na Sutli. Za to je napravljen još rebalans proračuna za 2021. godinu, gdje smo predvidjeli sredstva za osam obitelji, međutim, za sada ih imamo četiri. Također je u proračunu za ovu godinu predviđen novac za potpore za osam obitelji, odnosno 400.000 kuna, što je 50.000 kuna po obitelji za izgradnju kuće, kupnju stana ili kupnju već postojeće nekretnine – pojasnio je načelnik Jutriša prilikom potpisivanja ugovora te nastavio:

– Usudi bih se reći da je ova mjera konkretnija od mjere Vlade RH, jer mi smo ovdje precizirali da je to pomoć za stambeno zbrinjavanje mladih, dok ova druga mjera uzima lokalnoj upravi i daje se kroz plaću, što mladi ni ne osjete jer ne znaju što su dobili, odnosno prihodovali i onda to troše na nešto drugo, a ne na ono što bi im možda bilo najbitnije. Mogu samo reći da smo u tome drugačiji od ostalih u županiji jer mi smo infrastrukturu u općini počeli rješavati davno i do danas smo po tom planu učinili stvarno mnogo. Sada smo si mogli dozvoliti da idemo korak dalje, a to je da konkretno pomažemo mladima da si ovdje formiraju život dostojan današnjeg čovjeka i da mogu ovdje zasnovati obitelj. Upravo u tom smjeru ide ova mjera, koja će, vjerujem, u dogledno vrijeme, biti i poboljšana – najavio je Jutriša.

Mjera je očito ‘pala na plodno tlo’ budući da je prema posljednjem popisu stanovništva u Humu na Sutli 400-tinjak stanovnika manje nego prije deset godina, što je nažalost trend koji je, kaže Jutriša, poprimio određene razmjere, što iz političkih, što iz gospodarskih razloga.

– To je globalni problem s kojim se mi moramo pokušati nositi na najbolje moguće načine, vjerujem i da je ova mjera jedna od njih – zaključio je Jutriša.

Dobro će doći

Oduševljenje ovom financijskom injekcijom mladi parovi nisu skrivali.

Sara Lugarić (24) i Marko Boršić (27) odlučili su izgraditi kuću u Prišlinu, s obzirom na to da je Sara odande i ondje su dobili gradilište. Dodaju kako nikad nije ni bilo govora o tome da se presele u neku veću sredinu. Žele ostati u Humu na Sutli.

– Sviđa nam se ovdje jer nema kaj Hum nema. Sve nam nudi. Ovdje imamo posao, mjesto je mirno, ovdje smo odmalena, imamo prijatelje i jednostavno nema smisla da se negdje preselimo – kaže nam Sara.
Spomenutih 50.000 kuna sjest će na njihov račun, a mladi par kaže kako već imaju i plan na što će novac i potrošiti – na građevinski materijal, s obzirom na to da su u početnoj fazi izgradnje svoga novog doma.
Jelena Tepeš (27) i Želimir Vuk (27) također grade novi dom, a dobivena sredstva iznimno su ih razveselila.

– Ja sam rodom iz Huma na Sutli, imali smo građevinsko zemljište, koje smo odlučili iskoristiti. Ovdje je zaista lijepo, tiho, mirno, a opet blizu svega što nam treba za život. Mi smo već kuću izgradili, radi se o montažnoj kući, ali nam nedostaje još unutarnje uređenje, tako da će nam ovih 50.000 kuna jako dobro doći. Nismo se uopće nadali ovakvoj mjeri i jako nas je to razveselilo – kaže Jelena, a Želimir otkriva koje su po njemu najveće prednosti života u Humu na Sutli.
– Posao mi je blizu, važno mi je da nisam negdje u gradu, jer ovdje nema buke ni galame, to je jedno mirno mjesto – ističe.  
Na pitanje koji je po njima razlog drastičnog smanjenja broja stanovnika u Republici Hrvatskoj, što je pokazao i posljednji popis stanovništva, ističu kako se najvjerojatnije radi o ekonomskoj situaciji mladih.
– Nažalost, u nekim dijelovima Hrvatske možda nema posla, ljudi nemaju primanja pa se ni ne odlučuju na djecu, a niti na gradnju kuća. Srećom, mi oboje radimo, imamo dobra primanja, pa smo ovdje odlučili izgraditi vlastiti dom u kojem ćemo u budućnosti i osnovati obitelj – zaključuje ovaj mladi par.

Atraktivna općina

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Općinskog vijeća Huma na Sutli Mario Antonić, koji je istaknuo da je Hum na Sutli, kao gospodarski jaka općina, s jakim tvrtkama i dobrim prilikama za zaposlenje, pristojnim plaćama te prihodima iznimno atraktivna za život.

– Ova je mjera je jedan od načina kojim mladima želimo reći: “Da, mi vas želimo ovdje”. Ovo je prilika, kako za rođene Humčane, tako i za druge mlade ljude. Evo imamo ovdje čovjeka iz Zagreba koji je odlučio u Humu na Sutli graditi svoju budućnosti. To je možda putokaz i za druge, što bi doprinijelo jačanju domaće populacije i ponovnom podizanju broja stanovnika u Humu na Sutli. Ovom i drugim, budućim mjerama, želimo pokazati da je u Hrvatskoj moguće lijepo, pristojno i mirno živjeti. Hum na Sutli je jedna takva sredina – zaključuje Antonić. (jj, ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba