Kaže da su izgubile na važnosti od kada se pojavio omikron

CAPAK: Razmatramo o odustajanju od COVID potvrda u nekom dijelu

Objavljeno: 07.02.2022. zagorjeinternational

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da COVID potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron varijanta virusa, piše 24 sata.

Od početka godine, dodao je, bilo je 40.000 reinfekcija, pa se raspravlja o tome da se i u Hrvatskoj odustane od COVID potvrda u nekom dijelu.   

No, ubrzo je njegove navode komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– U ovom trenutku ne – odgovorio je na pitanje ide li se u ukidanje COVID potvrda.

– Ne možemo govoriti… Vidite da je Njemačka najavila da bi išla u smjeru ublažavanja prije Uskrsa. Prema tome, ono što komuniciramo je da pratimo situaciju i oko nas, i u Europi i u svijetu. Budimo realni, oni koji idu prema većim ukidanjima, to su države koje imaju veću stopu cijepljenosti – kaže Božinović.

Capak je istaknuo i da se 18 zemalja članica Europske unije zalaže za to da se, osim PCR-a, i brzi antigenski testovi priznaju kao dokaz o preboljenju.

– Prošlog tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije – kazao je Capak.

O testiranju učenika rekao je da će se raditi o testovima u okviru kojih se štapić ne mora gurati duboko u nos.

– To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Daje prilično dobre rezultate – dodao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba