O svemu se očitovala i Vlada

OPET NIJE DOBRO! Prvo smo naljutili Srbe likom Nikole Tesle na kovanicama, a sada i britanskog fotografa čija se slika bez njegova znanja našla na jednoj

Objavljeno: 06.02.2022. zagorjeinternational

Nedavno je objavljeno kako će izgledati hrvatski euri što je samo po sebi dovoljno zaintrigiralo javnost. Prvo se prašina podigla u Srbiji zbog toga što će na jednoj od kovanica osvanuti lik Nikole Tesle, a sada se pak prašina podigla oko kovanice od jednog eura.

Jedan korisnik društvene mreže Twitter objavio je dizajn kovanice jednog eura i pored nje fotografiju kune u divljini, a sličnosti su bile i više nego očite. Otkriveno je da je fotografiju kune u divljini uslikao britanski fotograf ptica i divljih životinja Iain H. Leach. koji se uključio i u raspravu na društvenoj mreži.

– Hvala što ste me obavijestili. Nisam siguran što sad mogu učiniti, možda će mi poslati besplatan novčić – napisao je fotograf.

Spornu je kovanicu eura dizajnirao magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković, a s obzirom na cijelu problematiku koja je nastala, oko odabira dizajna kovanica oglasili su se iz Vlade.

– Natječaj za odabir likovnog rješenja je od početka do kraja vodio HNB, kroz Komisiju za odabir (s vanjskim članovima) i stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica. Svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koji su kandidirali – rekli su iz Vlade za N1.

Inače, na kovanici od dva eura bit će geografska karta Hrvatske, na kovanici od jednog eura sporni motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa bit će službena kratica Republike Hrvatske (HR) napisana na uglatoj glagoljici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba