Grad Pregradu posjetila ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše

“Podržat ćemo nastavak sanacije Kostelgrada, a vjerujem da će se u suradnji s Gradom osigurati i održiva namjena povijesne utvrde”

Objavljeno: 03.02.2022. zagorjeinternational

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše u srijedu je posjetila Pregradu, gdje je održala sastanak s gradonačelnikom Markom Vešligajem i ravnateljem Muzeja grada Pregrade Davorom Špoljarom, a glavna je tema bila sanacija utvrde Kostelgrad i nastavak radova na očuvanju ovog vrijednog povijesnog objekta. U sklopu radnog posjeta je i obišla spomenutu lokaciju.
Ravnatelj Špoljar je predstavio povijest Kostelgrada te kronologiju novijih radova, istaknuvši da se ondje od 2016. godine provode konzervatorsko – restauratorski građevinski radovi, uz podršku Ministarstva kulture i medija te Grada Pregrade.
Gradonačelnik Vešligaj je pak dodao da se Kostelgrad razlikuje od drugih sličnih utvrda upravo zbog događanja koja se ondje odvijaju, a najvažnije među njima svakako je manifestacija “Kostelska uskrsna pištola“, čija tradicija seže i do 500 godina u povijest. Također, naglasio je i važnost “Keglevićeve straže Kostel“, počasne postrojbe Krapinsko – zagorske županije, koja, rekao je, daje nemjerljiv doprinos očuvanju baštine i promociji kulture u, ali i izvan Hrvatske, te brine o održavanju okoliša povijesnog kompleksa Kostela te prilaznih puteva do Starog grada.
Ravnateljica Pleše je rekla da podrška Hrvatskog restauratorskog zavoda neće izostati te istaknula kako vjeruje da će se u suradnji s Gradom osigurati održiva namjena Kostelgrada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba