ZAGORSKI STOŽER: Raste broj hospitaliziranih, a zbog velikog broja zaraženih djelatnika, otežan je rad zdravstvenih ustanova

“U OB Zabok trenutno ne radi skoro 10 posto djelatnika, a zbog rasta hospitaliziranih, još uvijek ne možemo osloboditi kirurgiju”

Objavljeno: 28.01.2022. zagorjeinternational

Na području Krapinsko – zagorske županije evidentirano je 507 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je njih 187 potvrđeno PCR testom, a 320 BAT testovima, rekao je na početku još jedne konferencije za medije županijskog Stožera civilne zaštite njegov načelnik Stjepan Skuliber.

Broj novooboljelih u proteklih tjedan dana na 100.000 stanovnika i dalje je u porastu, a prosjek iznosi 2840, dok je prošlog petka bio 2305, dodao je Skuliber. Također, kada je riječ o apsolutnim brojkama, u tjedan dana bilo je 3536 novooboljelih, dok je tjedan dana prije bilo njih 2870. Narastao je i prosječni broj dnevno hospitaliziranih, kojih je ovog tjedna bilo 64.

Brojke rastu

Zamjenica župana Jasna Petek izvijestila je o stanju u školstvu i rekla da je u KZŽ s današnjim danom 1130 COVID pozitivnih učenika i učenica osnovnih i srednjih škola.

– Od tog broja, njih 865 je iz osnovnih škola te 265 učenika iz srednjih škola. Gledamo li i osnovne i srednje škole zajedno, na području županije je ukupno osam posto svih učenika COVID pozitivno. U samoizolaciji je, kada se zbroje osnovne i srednje škole, 2267 učenika, odnosno 17 posto od ukupnog broja svih učenika. Isto tako, vidljivo je da je zaraza virusom nešto jačeg intenziteta u osnovnim školama. Kada su u pitanju djelatnici škola, pozitivno ih je ukupno 82, od toga 59 u osnovnim i 23 u srednjim školama, a u samoizolaciji je njih 49 – rekla je Petek.

Petek je spomenula i stanje u zdravstvu, gdje je zabilježeno 146 pozitivnih djelatnika, što predstavlja oko sedam posto od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu na području županije, a kod pružatelja socijalnih usluga, naglasila je Petek, vidljiv je blagi trend porasta broja COVID pozitivnih korisnika, kojih ovog tjedna ima 86 u četiri doma. Također, 37 je COVID pozitivnih djelatnika u osam domova.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan rekao je da su do sada utrošene 153.402 doze cjepiva, odnosno, da je cijepljeno 52,5 posto stanovnika županije. Gleda li se samo odraslo stanovništvo, to je 62,2 posto.
Bojana Mahmutović, epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekla je da omikron i dalje prevladava, što potvrđuje činjenica da je pronađen u 90 posto uzoraka, a da ovaj soj nije tako bezazlen, upozorio je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina te dodao da je od posljednjeg tjedna primijećen porast broja pacijenata u bolnici.

– U bolnici trenutno imamo 61 COVID pozitivnog pacijenta, a od tog broja, njih 12 je na respiratoru ili ‘high flow’ uređaju. Problem s kojim se borimo već nekoliko tjedana jest broj naših djelatnika koji su oboljeli od virusa i kojih je u ovom trenutku 55, a još 10 ih je u samoizolaciji. Gotovo 10 posto djelatnika ne može raditi, što uzrokuje probleme u organizaciji službe. Također, na odjelu kirurgije je još uvijek naša kardiologija i nismo uspjeli, a niti ne možemo, s obzirom na povećanje broja zaraženih, osloboditi kirurgiju da počnemo s redovnim radom – rekao je ravnatelj Vančina.  

‘Budite strpljivi’

Inače, porast broja hospitaliziranih primjetan je i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje se broj pacijenata u proteklih tjedana dana udvostručio i sada ih je ukupno 10.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan zamolila je građane i pacijente za strpljenje zbog toga što su liječnici obiteljske medicine preopterećeni. Kazala je kako razumije da je teško dobiti liječnike na telefon, međutim, dodala je da na terenu nedostaje šest liječnika te da neki liječnici moraju pokrivati i po dvije ordinacije. Spomenula je i da nedostaje 15 sestara zbog zaraze koronavirusom, što dodatno otežava posao i cjelokupnu situaciju.

Krešimir Božić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, rekao je da se broj intervencija smanjio.

– To je sada pet do šest intervencija vezanih za koronavirus unutar 24 sata, što je znatno manje od studenog i prosinca, kada ih je znalo biti 25 do 30. Ipak, od tih pet-šest intervencija, oko 50 posto pacijenata ide u bolnice, tako da, kako je ravnatelj Vančina naglasio, virus definitivno nije bezazlen. I nama veliki problem predstavlja broj zaraženih djelatnika, kojih je samo u siječnju pozitivno na virus bilo 20, što je gotovo 15 posto – rekao je Božić.

Župan Željko Kolar na kraju je još jednom istaknuo tri najvažnija zaključka stožera, a to su da su zdravstveni djelatnici na izmaku snaga, da omikron nije bezazlen te pozvao da se cijepe svi oni koji to još nisu učinili.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba