Uskladite želje, potrebe, estetiku i funkcionalnost

Kako odabrati rasvjetu za stan? Vodič iz prostorije u prostoriju

Objavljeno: 27.01.2022. zagorjeinternational

Stropna, zidna, viseća, stojeća, spot… Postoji toliko vrsta svjetiljki da nije lako orijentirati se u njima i odabrati optimalnu za svaku prostoriju. Donosimo vam jednostavan vodič koji će vam pomoći da odaberete pravi izvor svjetla.

Kuhinja – fluorescentne svjetiljke, LED i reflektori

U kuhinji vam je uglavnom potrebno dovoljno svjetla za kuhanje. Za to su idealne fluorescentne svjetiljke ili spot rasvjeta iznad linije. Ako ih nemate, dovoljno je samo zalijepiti LED trake na ormariće koje će vas jako malo koštati, a pritom učiniti odličnu uslugu. Za kuhinju su prikladne stropne svjetiljke (tzv. reflektori), a ako u njoj imate i stol za blagovanje, iznad njega će divno pristajati viseća svjetiljka. Za sladokusce tu je i rasvjeta za unutrašnjost ormarića, koja je ne samo praktična, nego i na prvi pogled uglavnom efektna. Pogotovo ako imate staklena vratašca.

Dnevni boravak – stropna i dodatna rasvjeta

Glavni izvor svjetla ovdje bi trebalo biti stropno svjetlo. Na vama je koju ćete vrstu rasvjete za dnevni boravak odabrati, ali sljedeći vodič može vam pomoći:

·         Ugradbena stropna svjetiljka ravnomjerno širi svjetlost u prostor.

·         Ako trebate što više raspršiti svjetlost (osobito u tamnijim prostorijama), preporučujemo odabrati prozirna sjenila.

·         Viseće svjetiljke prikladne su za svjetlije prostore, idealno iznad blagovaonskog stola, šanka itd.

·         „Spotove“ možete rotirati u željenom smjeru, ali ne preporučujemo ih kao glavni izvor svjetlosti u dnevnoj sobi.

·         Sustav stropnih svjetiljki raspoređen prema vašim potrebama je vrlo funkcionalna  varijanta – samo redovno skuplja.

Zidne svjetiljke ili stojeće svjetiljke također su prikladne za dnevni boravak kao sekundarni izvor svjetlosti – ovisi o tom što radite u ovoj prostoriji. Na primjer, za čitanje su idealne podesive stojeće svjetiljke. Zidne svjetiljke s podesivim intenzitetom svjetla prikladnije su za gledanje TV-a.

Spavaća soba – udobna i ugodna

Za spavaću sobu preporučujemo svjetiljke slabijeg intenziteta svjetla, ali s velikom površinom. Vrlo lijep dodatak su LED trake iza kreveta koje stvaraju ugodnu i intimnu atmosferu. Istodobno, ne zasljepljuju osobu koja leži u krevetu. Čitatelji ne smiju zaboraviti na male lampice – bez njih bi suvišno zamarali oči prilikom čitanja.

Kupaonica – svjetla otporna na vlagu

Kupaonska rasvjeta mora biti, prije svega, otporna na vlagu i koroziju. Potražite oznaku IP44 i više, koja pruža dovoljan stupanj zaštite od prodora krutih tvari i vode. Za kupaonicu preporučujemo sljedeće:

·         Zidno svjetlo iznad ogledala (idealno od 4000 K)

·         Stropno svjetlo

·         Ugradbene vodootporne svjetiljke kod tuša (IP65 i više)

Prilikom ugradnje svjetiljki pazite da mjesto koje odaberete udovoljava relevantnim standardima i propisima – naći ćete ih u opisu svjetiljke.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba