Blagdan je sv. Vinka, što označava početak nove vinogradarske sezone

VINCEKOVO U ZAGORJU: “Njegujmo tradiciju i budimo odgovorni, uz želje da se ostvari izvrsna vinska godina“

Objavljeno: 22.01.2022. zagorjeinternational

Na današnji dan, 22. siječnja, slavi se blagdan Svetog Vinka, u narodu poznat i pod nazivom Vincekovo. Sveti Vinko bio je đakon u hispanskom gradu Cezaraugusti, a za vrijeme vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji gdje je i sahranjen. Njegovo se mučenje poistovjećuje s branjem i lomljenjem grožđa te hvatanjem mošta, pa je iz tih razloga postao zaštitnik vinogradara i vinara.

Smatra se da je preminuo 22. siječnja te se na taj dan slavi Vincekovo.

Na blagdan Svetog Vinka vinogradari se sastaju u svojim vinogradima te simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu. Iz pupa potom predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. isto tako, običaj je da se na taj dan na trs objesi komad suhog mesa da bi grozdovi izrasli veliki kao i taj komad mesa.

Ujedno, Vincekovo označava i početak radova u vinogradu, a vinogradari mole Svetog Vinka za bolji urod, te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega ostalog što vinogradu može naštetiti.

– Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko je ukorijenjena na području Krapinsko – zagorske županije, koja danas zauzima istaknuto mjesto na enogastro karti Hrvatske i svijeta. Zagorje je danas izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih, najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina. Na toj činjenici prije svega treba zahvaliti našim vinarima, koji konstantno ulažu u sebe i svoje znanje i stoga nimalo ne čudi da posjetitelji ne iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva dolaze osjetiti i doživjeti čar Zagorja kroz kapljicu zagorskog vina. Pozivam vinogradare i vinare, kao i sve ostale ljubitelje dobre vinske kapljice koji planiraju obilježiti Vincekovo, da to učine pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera. Njegujmo tradiciju i budimo odgovorni, uz želje da se ostvari izvrsna vinska 2022. godina! – poručio je krapinski župan Željko Kolar.

Izvor: KZŽ 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba