Gospodarsko - socijalno vijeće Međimurske županije obilježava Dan socijalnog partnerstva

‘I dalje ćemo ukazivati na probleme u društvu i raspravljati o prijedlozima i kritikama – samo zajedničkim radom može se pridonijeti gospodarskom razvoju i boljem životu građana’

Objavljeno: 22.01.2022. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Dana socijalnog partnerstva, Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije poslalo je priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti.

– Od samog osnivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji 2002. godine,  predstavnici sva tri socijalna partnera – Međimurske županije, poslodavaca i sindikata nastoje socijalnim dijalogom sudjelovati u rješavanju kompleksnih gospodarskih i socijalnih pitanja. Socijalni dijalog je pravna stečevina Europske unije i kao takav prenosi se na sve članice i zemlje kandidate. Dan socijalnog partnerstva obilježava se od 2008. godine, a proglasio ga je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine.

Međimurska županija, kao jedan od socijalnih partnera, podržala je niz inicijativa poslodavaca i sindikata kako bi zajedničkim naporima pridonijeli unapređenju svih bitnih strategijskih planova i  razvoju kako Međimurske županije, tako i cijele Hrvatske.

U interesu je lokalne zajednice da se uspostavi pravi i funkcionalni socijalni dijalog,  dijalog koji će imati određene rezultate u provođenju gospodarske i socijalne politike. Vrlo je teško postaviti ravnotežu između sva tri socijalna partnera, ali treba težiti tome da na kraju svi budu zadovoljni. Županija ima dvojaku ulogu: s jedne strane ona je posrednik, a s druge strane u okvirima svojih mogućnosti mora pokušati olakšati poslovanje poslodavcima i zaposlenicima. Socijalni partneri imaju različite interese, ali društvenog i socijalnog razvoja nema ako se ne prihvate različitosti i potreba zajedničkog rada na izgradnji društva po mjeri svakog člana.

Temelji učinkovitog socijalnog dijaloga i partnerstva nalaze se u toleranciji i uvažavanju svih aktera i opredjeljenju za usklađivanje općih i posebnih interesa te spremnosti na preuzimanje, ne samo većih prava, već i odgovornosti za uspostavu uvjeta za gospodarski rast i razvoj.    

Cilj socijalnog dijaloga mora biti konsenzus sudionika u pregovaranju rješavanja svih važnih gospodarskih i socijalnih pitanja. Socijalni partneri moraju biti svjesni da ne mogu nametati svoje mišljenje drugima, ali isto tako moraju pristati na ustupke kako bi socijalni dijalog mogao uspješno funkcionirati.

Međimurska županija i dalje će pružati podršku radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, aktivno se uključivati u rješavanje gospodarskih i socijalnih problema. Nastojat će razvojem i unapređenjem socijalnog dijaloga i partnerstva doprinijeti općem društvenom rastu i razvoju. Socijalno partnerstvo u  europskim zemljama, koje imaju tradiciju i  dugotrajno iskustvo, najbolji su pokazatelj kako se socijalnim dijalogom dolazi do napretka. Taj put nije lagan i brz, ali boljeg nema. Socijalni mir ne može se nametnuti, ali se strpljivim i odgovornim radom može ostvariti dijalog među socijalnim partnerima.

Suradnja sva tri socijalna partnera u Međimurskoj županiji vrlo je dobra, a Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji i dalje će ukazivati na sve probleme koji se u našem društvu javljaju, raspravljati o svim prijedlozima, sugestijama i kritikama jer samo zajedničkim radom može se pridonijeti gospodarskom razvoju što je preduvjet boljeg života svih građana – poručili su iz Gospodarsko-socijalnog vijeća.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter