Velika Britanija već je donijela tu odluku, a sve bliže je i Izrael

Kada bi Hrvatska mogla ukinuti COVID potvrde? Evo što kažu stručnjaci

Objavljeno: 21.01.2022. zagorjeinternational

Velika Britanija je donijela odluku o prestanku važenja mjera i COVID potvrda, a slično je, zbog zaraznosti omikrona, najavio i Izrael. Navedeni potezi ovih zemalja našli su se u središtu pozornosti, a pokrenute su i brojne rasprave, posebice o COVID potvrdama.

Imunolog Zlatko Trobonjača smatra da COVID potvrde u valu omikrona nemaju smisla jer se mnoge cijepljenje osobe, čak i one koje su primile ‘booster’ dozu, mogu ponovno zaraziti i prenijeti virus.

‘Nemaju smisla’

– Omikron-infekcija, po svemu sudeći, najčešće ne izaziva težu bolest i povećanje smrtnosti u imunokompetentnih, naročito mlađih ljudi. Po toj logici postavlja se pitanje od koga se treba štititi i kome je ta zaštita potrebna. Kao treću činjenicu važnu za razmišljanje, trebamo uzeti procijepljenost i docijepljenost populacije jer znamo da su (do)cijepljene osobe relativno dobro zaštićene od težih oblika bolesti. Postotak (do)cijepljenih daleko je manji od zemalja koje razmišljaju o ukidanju COVID potvrda i protuepidemijskih mjera uopće – rekao je za Večernji.hr Trobonjača i dodao kako treba voditi računa o starijima, ljudima s kroničnim bolestima te onima na imunosupresivnoj ili kemoterapiji.

– Svjestan sam činjenice da (do)cijepljene osobe prenose omikron, no s druge strane, njihova infekcija traje kraće i manje su infektivni u odnosu na necijepljene osobe. Mi COVID potvrdama ne možemo spriječiti unos omikrona u institucije, ali možemo ga smanjiti sigurno. Stoga, glavna varijabla u procjeni potrebe za COVID potvrdama u omikron-epidemiji ostaju zdravstvene posljedice među starijima i bolesnima u institucijama gdje se oni nalaze, pa ako se te posljedice ne mogu spriječiti, barem se mogu smanjiti koliko je moguće. U općoj populaciji, s epidemijom ovako visokog intenziteta, mislim da COVID potvrde nemaju nikakvog smisla – dodao je.

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain rekao je da će se COVID potvrde jednog dana zasigurno ukinuti, ali smatra da je za sada prerano razmišljati o tome.

Ipak imaju smisla

– Smisao COVID potvrda i mjera je da usporavaju virusno širenje i smrtnost, a virusno širenje pokušavamo usporiti da izbjegnemo vršna opterećenja bolničkog sustava. Ako se virus i dalje širi unatoč mjerama, a to je trenutačno slučaj, to znači da su mjere nedostatne, a ne da su nepotrebne. Ukidati mjere u ovom trenutku je nalik na odluku da se kod broda koji tone prestane ispumpavati voda jer posadu bole ruke na pumpama. Ostanimo još čas pri metafori i zamislimo si da su pumpe nedovoljne, a brod i dalje tone. Tada će kapetan pozvati posadu u čamce za spašavanje. Koju alternativu predlažu predlagatelji ukidanja COVID potvrda? Koje čamce za spašavanje nude kao alternative kad se potvrde ukinu? – pita se Čičin-Šain.

S njime se slaže i pulmolog Saša Srića koji smatra da će dugoročno ukidanje COVID potvrda biti realna mogućnost, no u ovom trenutku, kada imamo rekordne brojke zaraženih, ipak nije pravo vrijeme za to.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba