Dobri rezultati unatoč pandemiji

Muzej krapinskih neandertalaca lani privukao 80.974 posjetitelja

Objavljeno: 20.01.2022. zagorjeinternational

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet i naštetila poslovanju svih tvrtki i ostalih ustanova, iz Muzeja krapinskih neandertalaca objavili su da su i u 2021. godini ostvarili uspješne rezultate, iako je stalni postav obišlo manje posjetitelja od uobičajenog prosjeka.
Muzej su kroz godinu posjetila ukupno 80.974 posjetitelja, koji su tako sudjelovali u različitim muzejskim programima i događanjima, poput povremenih izložbi i edukativnih programa, a najposjećenija izložba, ističu iz Muzeja, bila je “Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“, otvorena 11. rujna, povodom 50. obljetnice otvorenja Muzeja evolucije.

Brojne izložbe

Navedena izložba je postavljena u vanjskom i unutrašnjem muzejskom prostoru, a uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja ju je otvorila, razgledalo ju je više od 17.000 posjetitelja.
Uz spomenutu najposjećeniju izložbu, MKN je otvorenjem izložbe fotografija članova Sekcije za fotografiju Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti pod nazivom “Voda 2021“ obilježio i Dan planeta Zemlje, a gostujućom izložbom “Partizanska bolnica Franja – skriveni dragulj Europe“ Mestnega muzeja Idrija iz Slovenije, obilježio je i Međunarodni dan muzeja. Također, u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu postavljena je izložba krapinskog muzeja pod nazivom “Krapinski pračovjek“, koju su razgledali brojni posjetitelji.
Muzej je bio i domaćin brojnih manifestacija pa su tako održani Europski dani arheologije, Dani europske baštine, promocija slikovnice “Tko je bio Krapinko“ te promocija muzejske publikacije za djecu “Putovanje kroz prošlost Zemlje“, a izdavačku djelatnost Muzeja obogatila je i monografija od stotinjak stranica “Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“.

Edukativne radionice

Porastao je i broj edukativnih radionica jer su se u Muzej počele vraćati i školske grupe, a djeca i odrasli su imali prilike sudjelovati i na radionicama koje se nalaze u stalnoj muzejskoj ponudi. Isto tako, organizirani su i povremeni edukativni programi pod nazivom “Fosilne kosti – iskopaj, istraži, nauči, zaključi“, u sklopu 26. EMA-e, te je pokrenut novi program pod nazivom “ROK na Hušnjakovu“, a radi se o radionicama za djecu i odrasle u kojima su sudjelovala djeca u pratnji svojih obitelji.
Uspješan rad MKN-a potvrdila je i nagrada Europske mreže kulturnog turizma “ECTN Awards 2021“, koju je Muzej dobio u kategoriji “Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions“. (vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba