VELIKA TUGA: Samo tri sata nakon objave potresne priče o psu Neru iz Krapine, vlasnica ga je dala usmrtiti – “Prijatelji životinja“ se pitaju:

“Zašto je Nero usmrćen, kad nam je inspektorica još prije mjesec dana napisala da mu tumor ne prouzrokuje bol?“

Objavljeno: 13.01.2022. zagorjeinternational

Samo tri sata nakon što je Udruga “Prijatelji životinja“ u ponedjeljak objavila priču o psu Neru iz Krapine, koji se s bolnim tumorom na anusu smrzavao na lancu zbog mišljenja veterinarske inspekcije da su to primjereni uvjeti držanja, Državni inspektorat javio im je da ga je vlasnica dala usmrtiti. Tužan kraj nesretnog psa, koji “Prijatelji životinja“ navode kao još jedan primjer da veterinarska inspekcija ne voli životinje, izazvao je na društvenim mrežama nepodijeljenu osudu držanja pasa na lancu.

U odgovoru na posljednju, opširnu prijavu “Prijatelja životinja“ zbog držanja Nera stalno na lancu i uskraćivanja adekvatne veterinarske pomoći, veterinarska inspekcija je, kažu iz udruge, očekivano ponovila da “nisu utvrđene nesukladnosti u postupanja prema psu”.

– Unazad više od godinu dana uputili smo niz prijava veterinarskoj inspekciji, tražeći da se bolesnog psa makne s lanca na kojem je bio vezan 12 godina tobože čuvajući ruševni štagalj i da mu se osigura adekvatno liječenje – pojašnjavaju “Prijatelji životinja“.

U žalbi na posljednji odgovor veterinarske inspekcije, navode da je tijekom razdoblja od najmanje godinu dana pas Nero trpio bol, na što nije ukazivao samo rast tumora na anusu, krvave rane na ušima zbog buha i izgrebana dlaka s repa, već i njegov vidno mršaviji izgled i odbijanje hrane. Dobronamjerna svjedokinja ga je obilazila, tražila pomoć veterinara, a vlasnici je nudila financijsku pomoć i prijevoz Nera na pregled u veterinarsku ambulantu, što je vlasnica sve redom odbila.

Dodaju da je na loše postupanje prema Neru upozorio komunalni redar, koji je naložio vlasnici da makne trule grede i crijepove koji vise iznad psa i prijete urušavanjem te da mu osigura kućicu, zaštitu od vremenskih nepogoda i veterinarsku pomoć. Na patnju psa ukazivali su i svjedoci i  veterinari. Jedino je, kažu “Prijatelji životinja“, lokalna veterinarska inspektorica cijelo vrijeme na sve prijave odgovarala da Nero ne trpi bol i da nije uočila da bi ga vlasnica zanemarila “s obzirom na zdravlje, smještaj i njegu”.

– Životinju se smije eutanazirati samo ako trpi jaku i neotklonjivu bol. Zašto je Nero usmrćen, kada nam je inspektorica još mjesec dana prije njegove smrti napisala da mu tumor ne prouzrokuje bol? Isticala je i da mu vlasnica daje tablete protiv bolova, a navodno ga ništa ne boli. No veterinari su nam rekli da ga vlasnica nikada nije niti dovela u ambulantu radi pretraga i postavljanja dijagnoze – kažu iz udruge.

Ukazujući na te kontradiktornosti, “Prijatelji životinja“ se pitaju pitaju nije li logično zaključiti da je Nero zbog tumora od samog početka trpio bol, koja se zbog rasta tumora povećavala.

– Kako je moguće da mu velik tumor na anusu ne uzrokuje bol dok pokušava sjesti, i to na zaleđenu ili vlažnu blatnu zemlju? Ne bi li teško bolestan pas trebao biti smješten na toplome, a ne biti ostavljen u bolovima zavezan na lancu, na niskim zimskim temperaturama? Znači li to da veterinarski inspektori smatraju da držanje psa u bolovima na lancu, na temperaturama koje se spuštaju ispod nule, nije zanemarivanje psa? – kažu iz udruge.

Ističu da su izrazito tužni što je veterinarska inspekcija i u slučaju psa Nera reagirala prema već poznatom obrascu, štiteći interese vlasnika koji zanemaruje ili zlostavlja životinju, a držanje na lancu smatra osiguranjem dobrobiti psa.

– Praksa pokazuje da pojedince koji zanemaruju životinje, takvo blagonaklono postupanje inspekcije ohrabruje da ponovno nabave životinju i odnose se prema njoj jednako, znajući da neće biti kažnjeni. Građani očekuju od veterinarske inspekcije istinsko nastojanje da se pomogne životinjama, a postoje primjeri da je to itekako moguće – smatraju “Prijatelji životinja“.

Traže da Državni inspektorat i općinsko državno odvjetništvo utvrde prekršajnu i kaznenu odgovornost i vlasnice psa i veterinarske inspektorice. U svojim prijavama naglašavaju da je Nero živio u odvratnim uvjetima koji su predstavljali opasnost za njegov život i zdravlje, a da su mu (ne)postupanja i vlasnice i inspektorice produljili patnju i povećali muke, i zbog fizičke boli uzrokovane tumorom i zbog psihičke patnje uzrokovane držanjem na lancu, i noću i danju, na hladnoći i daleko od ljudske prisutnosti. Prijave veterinarskoj inspekciji i odgovori na prijave, traženje revizije svih nalaza te peticije za zabranu držanja pasa na lancu i za reformu veterinarske inspekcije nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter