Prosječna mjesečna neto plaća u RH lani je iznosila 7188 kuna

Najviše zarađuju piloti, a najmanje tekstilni radnici – evo koliko

Objavljeno: 13.01.2022. zagorjeinternational

Prosječna mjesečna neto plaća, s uključenim dodacima na plaću, u Hrvatskoj je u 2021. godini iznosila 7188 kuna, što je sedam posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci servisa MojaPlaća, piše Poslovni.hr.

Najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (62 posto više od prosjeka), informacijskih tehnologija (36 posto više) i telekomunikacija (23 posto više), a najviše su plaće menadžerskih zanimanja, koje su u prosjeku do 128 posto više od prosječne.

Najviše zarađuju piloti

Ipak, najvišu mjesečnu plaću, koja iznosi 21.936 kuna, i dalje imaju piloti, a slijede ih direktori IT poslova (20.549 kuna) te regionalni direktori (20.154 kune). Iz njih su se još zaredali kontrolori leta i direktori prodaje.

S druge strane, najmanje plaće u Hrvatskoj dobivaju radnici u pomoćnim zanimanjima, čija je prosječna plaća i do 35 posto manja od prosječne, tekstilni radnici (35 posto manja) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (28 posto manja). Za primjer, prosječna mjesečna plaća šivača je 4294 kune, spremačica 4332 kune, a frizera 4352 kune.

Podaci su također pokazali da su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu do devet posto više od prosjeka te iznose oko 7860 kuna, dok su primanja radnika zaposlenih u tvrtkama u domaćem vlasništvu uglavnom pet posto niža od prosjeka te iznose 6826 kuna. Prosječne plaće u državnim tvrtkama se kreću oko 6500 kuna, a one zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi oko 6570 kuna.

Portal MojPosao provjerio je postoje li razlike u plaći radnika ovisno o veličini tvrtke u kojoj rade i došao do podataka da u tvrtkama s manje od desetero zaposlenih prosječna plaća iznosi 6146 kuna, što je 14 posto manje u odnosu na prosjek, u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je pet posto niža od prosjeka i iznosi 6809 kuna, a najviša prosječna plaća zabilježena je u velikim tvrtkama, s više od tisuću radnika i iznosi 7588 kuna, što je šest posto više od prosjeka.

Kada se gleda iznos plaće prema određenim dijelovima zemlje, plaće su i dalje najviše u Zagrebu. Više su do 12 posto od prosječne te iznose 8041 kunu. Najniže su pak u Virovitičko-podravskoj županiji (17 posto manje od prosjeka), Brodsko-posavskoj (18 posto) te Požeško-slavonskoj županiji (20 posto).

Ovisi i o iskustvu

Rezultati su također pokazali da ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem. Oni s postdiplomskim studijem ili završenom poslovnom školom (MBA) tako mogu imati i do 59 posto veću plaću od prosječne, dok osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 17 posto višu plaću od prosječne te čak 40 posto veću od radnika sa srednjom stručnom spremom.

Radnici bez iskustva, koji su tek na početku karijere, zarađuju prosječno 5862 kune, dok oni s godinom do dvije iskustva mogu zaraditi i do 6420 kuna.

Kada su u pitanju oni radnici koji pored plaće dobivaju i određene beneficije, 2021. godine je broj takvih radnika blago porastao. Najčešća beneficija je naknada za putne troškove, na koju je pravo ostvarilo 36 posto radnika, a slijede mobiteli za osobnu upotrebu (24 posto), fleksibilno radno vrijeme (21 posto) i topli obrok (19 posto). Najslabije se radnicima pokrivaju troškovi kulturnih i/ili sportskih aktivnosti (jedan posto) te privatnog mirovinskog osiguranja (dva posto).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba