U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena zanimljiva izložba HGSS-a

IZLOŽILI NAJLEGENDARNIJE ‘TWEETOVE’: “Ovo su šaljive izjave, ali istovremeno i ozbiljna upozorenja svima koji kreću u razne avanture“

Objavljeno: 12.01.2022. zagorjeinternational

Povodom 70. obljetnice postojanja, Hrvatska gorska služba spašavanja je u utorak u Muzeju krapinskih neandertalaca otvorila izložbu pod nazivom “Trending #HGSS70“, na kojoj su prikazane najkreativnije objave s društvene mreže Twitter, preko koje HGSS svakodnevno komunicira s javnošću.

Zbog vrijednih i važnih, ali istovremeno i šaljivih te pomalo ironičnih savjeta koje upućuje na Twitteru, HGSS je postao omiljeni komunikator u javnom prostoru, a spomenuta je gostujuća izložba i nagrađena krovnom hrvatskom PR nagradom “GrandPrix“ Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji ‘komunikacije događaja’.

Zadovoljstvo time što je Muzej krapinskih neandertalaca ugostio ovu izložbu u svojim prostorima, iskazao je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

Prva suradnja

– Drago mi je da smo u proteklih nekoliko godina uspjeli ostvariti nekoliko zaista neobičnih gostovanja ovdje u Muzeju krapinskih neandertalaca, pa tako i večeras, izložbom Hrvatske gorske službe spašavanja, koja je povodom 70. obljetnice postojanja odlučila u Zagorju postaviti izložbu svojih ‘tweetova’ i tako pokazati da su oni vrlo aktivni na različitim društvenim mrežama. Najbolje ‘tweetove’ su odlučili pretočiti u samu izložbu, a osim te izložbe, koja se ovdje može razgledati do kraja veljače, načelnik službe iz Zlatar Bistrice, gospodin Berljak, održao je i jedno kratko predavanje o HGSS-u od nekih 20-ak minuta kako bi sve posjetitelje pobliže upoznao s radom i djelatnostima kojima se ta služba bavi – kazao je Sabol i dodao da je ovo prva suradnja Muzeja i HGSS-a, ali da je uvjeren da nije i posljednja.

Tajnik HGSS-a Darko Berljak rekao je da je izložba planirana još prije dvije godine, kada je zapravo bila 70. obljetnica, no zbog koronavirusa nije bila popraćena kako je planirano, no, sada je konačno dobila pažnju koju zaslužuje.

– Sada je to krenulo i izložba je sad bila već u dosta mjesta u Hrvatskoj. Prikazuje neke šaljive izjave koje djeluju preventivno, a najbolje dolaze do onih do kojih trebaju doći. Pokušavamo ljude upozoriti na sve opasnosti koje ih čekaju u planinama, da se pripreme i taj vid oglašavanja na društvenim mrežama sigurno je polučio neke rezultate, da ljudi to malo ozbiljnije prolaze. Na izložbi su, dakle, prikazani naši ‘tweetovi’ u zadnje dvije – tri godine, ovisno o područjima i mjestima u Hrvatskoj gdje ima najviše turista i drugih zaljubljenika koji idu u planine. No, ‘tweetovi’ se i dalje nadograđuju. Nastavlja se praksa. Dakle, osim web stranice, imamo Facebook, Instagram i Twitter profil i pokušavamo iskoristiti situaciju, pogotovo prije početka ljetne sezone, da šaljemo turistima poruke ovisno o tome što je aktualno u tom trenutku. Sjetimo se neke dosjetke i vidimo da dnevno ima više tisuća pregleda i valjda onda nekome uđe u glavu da kroz tako malo šaljivu poruku, ipak ozbiljnije shvate svoj odlazak u neku avanturu, za koju se moraju pripremiti – rekao je Berljak, pa se osvrnuo i na situaciju u Zagorju.

– Najviše imamo potraga za domaćima. Specifična smo stanica za razliku od nekih drugih, koji imaju i stijene, jame i velike rijeke, jer mi spašavamo u svim neurbanim područjima gdje je moguće upotrijebiti našu opremu, no, u Krapinsko – zagorskoj županiji ima najviše potraga. Imamo otprilike 20 takvih intervencija godišnje gdje tražimo ljude koji su zbog raznih razloga ili zalutali ili se nisu mogli vratiti kući. Podijeljeni smo u 25 stanica. Stanica u Zlatar Bistrici ima 30-ak članova, no ona ih zapravo ima 1200 jer mi smo i operativna snaga civilne zaštite, što je bilo vidljivo i u potresu, gdje je puno naših članova sudjelovalo u Petrinji u onim prvim danima, kada je trebalo pomagati na krovovima i po ruševinama. Dakle, prošle godine, osim što smo sudjelovali na nacionalnoj razini, sudjelovali smo i na raznim dežurstvima, primjerice, kroz ljeto na moru i bilo je oko 20-ak akcija u Krapinsko – zagorskoj županiji, većinom su to bile potrage, bilo za ljudima, a  ponekad smo spašavali i životinje, i većinom su bile uspješne. Potrage na ovom području su veoma složene zato što ponekad manjka podataka, ne zna se kada je netko nestao, koliko je dana prošlo dok mi počnemo tražiti, tako da kod nekih nije bilo rezultata, točnije, takve su u zadnje vrijeme bile dvije potrage – otkrio je Berljak.

Osjećaj sigurnosti

S obzirom na to da je sjedište HGSS-a KZŽ u Zlatar Bistrici, načelnica Vesna Mikulec rekla je da to za općinu znači jako puno i da joj je jako drago što su smješteni baš ondje. Također, dodala je da se svi mještani osjećaju sigurno, a što se tiče suradnje, istaknula je da je HGSS na raspolaganju Općini kada god zatreba, ali obrnuto.

Čast i zadovoljstvo što može prisustvovati otvorenju ove izložbe iskazao je i župan Željko Kolar, koji je naglasio da već godinama ima odličnu suradnju HGSS-om.

– Ja sam danas na ovoj izložbi više kao prijatelj HGSS-a, nego kao župan. Inače, mi smo se uključili i u uređenje njihove kuće i opremili ih s automobilom. Imamo ugovor s njima od prvog dana otkad sam ovdje u Županiji i teško je riječima opisati koliko oni znače za sigurnost građana, a teško bi se našle prave riječi pohvale i zahvale za sve ono što oni rade kao jedna volonterska organizacija jer je tu potrebno puno uvježbanosti, znanja i vještina da bi zapravo uopće postali dio tog elitnog društva. Prema tome, stvarno mi je zadovoljstvo biti na ovoj izložbi i vidjeti sve ove, mogu reći, drage prijatelje s kojima već dugo radimo. Oni su jedan od vrlo važnih kotačića naše civilne zaštite – zaključio je Kolar. (vc, vh)

  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba