Zbog omicrona, HZJZ izmijenio preporuke za testiranje i karantenu

Izolacija se skraćuje na sedam dana – evo u kojim slučajevima

Objavljeno: 12.01.2022. zagorjeinternational

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, s obzirom na ubrzano širenje omicron varijante COVID–19 virusa i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih skupina, objavio je izmijenjene preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih, piše Index.hr.

Kao što je već objavljeno, rezultate brzog antigenskog testa više nije potrebno potvrđivati PCR testom. Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata koji ne podliježu karanteni, a to su osobe potpuno cijepljene unutar četiri mjeseca, odnosno dva mjeseca ako su cijepljene Janssen cjepivom, osobe koje su preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca, docijepljene osobe i osobe cijepljene nakon preboljenja, mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje koji su temeljeni na uzorku brisa nosa, no ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) u medicinskoj ustanovi.

Pozitivan BAT test u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama je, s obzirom na visoku incidenciju i prevalenciju infekcije, dovoljan za potvrdu bolesti te nije nužna potvrda PCR testom. Nadalje, karantena za bliske kontakte koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 prije više od četiri mjeseca, traje sedam dana.

Izolacija asimptomatskih osoba inficiranih SARS-CoV-2 virusom traje sedam dana u slučajevima ako su osobe cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca, odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca,  docijepljene, preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili nakon preboljenja primarno cijepljene.

S druge strane, izolacija osoba s blagim do umjerenim oblicima bolesti COVID-19 traje sedam dana ako su osobe cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca, odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca, docijepljene, preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca ili nakon preboljenja primarno cijepljene te ako su tri dana afebrilne bez upotrebe antipiretika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba