Zakoračili na 'zeleno' tržište

Pfizer ušao u industriju medicinskog kanabisa – u tu svrhu uložili oko 6,7 milijardi dolara

Objavljeno: 28.12.2021. zagorjeinternational

Farmaceutska i biotehnološka korporacija Pfizer prošlog je tjedna, kako bi ušla u industriju medicinskog kanabisa, potpisala ugovor s kliničkom tvrtkom Arena Pharmaceuticals, u vrijednosti od oko 6,7 milijardi dolara, piše Lider Media.

Spomenuta tvrtka Arena Pharmaceuticals svoj fokus, iako proizvodi  i ne-kanabinoidne lijekove, fokus stavlja upravo na lijekove koji sadrže spojeve koji se dobivaju iz kanabisa. Pfizeru je posebno zanimljiv lijek Olorinab, koji još uvijek nije odobren od strane zdravstvenih ustanova. Lijek se temelji na kanabinoidima, koji obećava liječenje crijevnih bolesti.

Pfizer je kupnjom Arene ušao u industriju medicinskog kanabisa te se time pridružuje drugim Big Pharma tvrtkama koje su zakoračile na ovo ‘zeleno’ tržište’ posljednjih godina, a predsjednik i glavni izvršni direktor Arene, Amit D. Munshi, kazao je da će Pfizerove sposobnosti ubrzati Areninu misiju isporuke osnovnih lijekova pacijentima, dodavši da vjeruje da ova transakcija predstavlja najbolji sljedeći korak i za pacijente, ali i za dioničare.

– Akvizicija Arene nadopunjuje naše sposobnosti i stručnost u području upale i imunologije te povećava naše potencijalne terapije za pacijente s oslabljenim imuno-upalnim bolestima s potrebom za učinkovitijim opcijama liječenja –  rekao je u priopćenju za javnost Global Predsjednik odjela za upalu i imunologiju u Pfizeru, Mike Gladstone.

Kakva je situacija u Hrvatskoj s medicinskim kanabisom?

Dok je u svijetu, medicinski ili ‘rekreacijski’ kanabis sve prihvaćeniji, u Hrvatskoj to još uvijek nije tako. U listopadu 2015. godine, tadašnje Ministarstvo zdravlja donijelo je pravilnik kojim je odobrena primjena medicinske marihuane, no to je bio samo preduvjet za uvoz lijekova na bazi te biljke u Hrvatsku. Pripravci na bazi medicinske marihuane koji su se uvozili, bili su veoma skupi, a trenutno takvih lijekova uopće nema na policama hrvatskih ljekarni.

Nakon što je prije dvije godine Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga propisano da se konoplja može uzgajati i proizvoditi u medicinske svrhe i da za odobrenje za proizvodnju daje Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode na temelju zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu za proizvodnju lijeka ili djelatne tvari sukladno Zakonu o lijekovima, očekivalo se da će se u roku od šest mjeseci donijeti pravilnik kojim bi se uredilo sve vezano uz uzgoj, on još uvijek nije donesen. Primjene medicinskog kanabisa u Hrvatskoj, dakle, još uvijek nema.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba