Grad Pregrada financijski podupire 67 srednjoškolaca i studenata

Broj stipendija za top studente povećan s 10 na 15

Objavljeno: 24.12.2021. zagorjeinternational

Grad Pregrada i ove godine financijski podupire svoje srednjoškolce i studente, a iako se planiralo dodijeliti 10 top stipendija studentima, zbog velikog broja prijava, gradonačelnik Marko Vešligaj je donio izmjene zaključka kojima je povećan broj stipendija za izvrsnost u polaganju ispita i završavanju godina studija te je pravo na stipendiju ostvarilo 15 studenata i studentica, odnosno svi koji zadovoljavaju formalne uvjete. Top stipendija iznosi 700 kuna mjesečno.
Pravo na financijsku potporu ove je godine ostvarilo osam učenika i 15 studenata, a uz spomenute nove stipendiste, uvjete za nastavak stipendiranja dobilo je još 29 mladih (21 učenik i osam studenata), što znači da će financijsku potporu i stipendiju Grada Pregrade u školskoj, odnosno akademskoj godini 2021./2022. primati sveukupno 67 mladih.
Pravo na financijsku potporu imaju svi redovni učenici srednjih škola i studenti s prebivalištem na području grada Pregrade koji žive u obiteljima čiji dohodak mjesečno po članu kućanstva nije veći od tri tisuće kuna, a koji ne primaju stipendiju iz gradskog, županijskog ili državnog proračuna te koji ne studiraju na visokim privatnim učilištima. Prihodi kućanstva utvrđuju se sukladno odredbama važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Financijske potpore učenicima dodjeljuju se u mjesečnom iznosu od 250 kuna, dok financijska potpora za studente iznosi od 250 do 650 kuna, ovisno o prihodu po članu kućanstva.
Pravo na financijsku potporu neovisno o prihodu po članu kućanstva imaju učenici srednjih škola i studenti s invaliditetom, sva djeca bez roditeljske skrbi, djeca poginulih hrvatskih branitelja, djeca dragovoljaca Domovinskog rata i poginulih dragovoljaca Domovinskog rata, djeca samohranih roditelja te učenici i studenti upisani u srednje škole i studije s popisa deficitarnih studija sukladno listi deficitarnih zanimanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za područje Krapinsko-zagorske županije za određenu godinu. Iznos takve potpore iznosi 250 kuna, osim ako im (studentima) kriterij dohotka po članu kućanstva nije povoljniji.
Također, Grad Pregrada sufinancira i troškove smještaja te prehrane učenika u učeničkim domovima u iznosu od 200 kuna, a za takvu vrstu potpore se prijavilo petero učenika.
Za stipendije je u gradskom proračunu osigurano 265.000 kuna. (vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba