Razgledajte je do 30. svibnja

U Muzeju seljačkih buna otvorena izložba “Gubec: razbojnik ili velikan“

Objavljeno: 21.12.2021. zagorjeinternational

Prošlog je petka u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici otvorena izložba pod nazivom “Gubec: razbojnik ili velikan“, u kojoj se kroz četiri cjeline prikazuje kako su Gupca kroz vrijeme zamišljali, slikali i opisivali.
Izložba poziva ljude da se, razmišljajući o Matiji Gupcu, zamisle nad sadašnjošću, a njome se želi ukazati i na ideju socijalne pravde koja je uzvisila Gupca kao narodnog junaka.
Prva cjelina kroz citate prikazuje kako se kroz vrijeme mijenjao odnos prema Gupcu, koji je od strane svojih suvremenika često bio prikazivan kao razbojnik, da bi se u 19. stoljeću pretvorio u nacionalnog junaka. Uz tisak i izjave, na izložbi je moguće vidjeti djela i navode povjesničara koji predstavljaju rezultate historiografskih istraživanja o Gupcu, s posebnim naglaskom na njegovo pravo ime.
Također, izložba prikazuje Gupca kao inspiraciju različitim umjetnicima, s obzirom na to da su o Seljačkoj buni snimljena dva filma i napisane opera i rock opera, ali prikazuje i kako ga je zapamtio narod.
Na samom kraju postavlja se i pitanje je li Gubec živ ili mrtav jer povijest donosi različite podatke o njegovoj smrti.
Izložbu su predstavile njene autorice Vlatka Filipčić Maligec i Lidija Kelemen, a otvorio ju je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. Nazočnima se obratio i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.
U glazbenom dijelu programa nastupili su Ivica i Lovro Kontent.
Izložba “Gubec: razbojnik ili velikan“ ostaje otvorena do 30. svibnja, a može se razgledati od utorka do nedjelje između 9 i 17 sati. (ZI)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba