HOĆE LI SJEVEROZAPADNA HRVATSKA DOBITI PRVI PARK PRIRODE?

“Mještani se ne moraju bojati, to neće promijeniti njihov način života, ali će značiti mnogo za razvoj toga područja, koje mladi danas napuštaju”

Objavljeno: 12.12.2021. Vanja Hozmec

Hrvatska bi u skorije vrijeme mogla dobiti još jedan park prirode, a radi se o inicijativi koju je još u listopadu prošle godine u javnost prvi iznio HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan. Inicijativa zagovara da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore proglasi parkom prirode, čime bi taj prostor postao 13. park prirode u Republici Hrvatskoj, ali i prvi u sjeverozapadnom dijelu zemlje.

S obzirom na činjenicu da bi se park prostirao kroz dvije županije, Varaždinsku i Krapinsko – zagorsku, Habijan je vrlo brzo nakon iznošenja inicijative u javnost, iz obje županije dobio potporu većine lokalnih čelnika.

Da bi proglašenje parka prirode za spomenuto područje doprinijelo očuvanju bioraznolikosti navedenog prostora i dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine navedenog prostora, koji je od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala, smatra varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je također dao glasnu potporu zastupniku Habijanu.

Vrijedni krajolik

– Ako se vratimo kojih 50 godina unatrag, dolazimo do podatka da je već 1974. godine službena politika u Prostornom planu SR Hrvatske, u prikazu stanja zaštite prirode iz 1970. godine, izdvojila Hrvatsko zagorje kao “vrijedni krajolik“. Proglašenje parka prirode za područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja bi u konačnici rezultiralo mogućnošću za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova. Osim Medvednice, na području sjeverozapadne Hrvatske nema niti jedan zaštićeni oblik prirode, kao što je to primjerice park prirode, nacionalni park, regionalni park i slično, a Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora zadovoljavaju sve uvjete, od bioraznolikosti, georaznolikosti te kulturne baštine, da bi mogli potpasti pod takvu zaštitu – kaže Stričak.

Nakon pokretanja inicijative, dodaje, ona je upućena na adresu Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, a u tijeku je standardna procedura unutar koje struka mora dati sud ispunjava li to područje sve potrebne uvjete sukladne Zakonu o zaštiti prirode, kako bi u konačnici ono bilo proglašeno parkom prirode.

– Živimo na području velike bio raznolikosti, a ovime je cilj to područje i očuvati za sve nadolazeće generacije – zaključuje župan Stričak.

O bioraznolikosti toga prostora je na znanstvenom skupu održanom u listopadu u Županijskoj palači u Varaždinu, govorio i ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić.

– Taj prostor je iznimno bogat florom. Zabilježeno je oko 1200 biljnih vrsta, a na prostoru cijele Hrvatske ih je oko 5000. Sam taj broj vam kaže da je to ogroman udio, veći od 20 posto, a s druge strane, ovaj prostor je od iznimnog značaja i po georaznolikosti. Imamo niz geološko – paleontoloških, mineraloških i hidromorfoloških lokaliteta koji su od velike vrijednosti i značaja, ne samo na nacionalnoj, nego i na globalnoj razini. Što se tiče bioraznolikosti, ovaj prostor već danas, posebno područje Ivanščice i Strahinjčice, uživa zaštitu kroz ekološku mrežu Natura 2000. U svakom slučaju, riječ je zasigurno o području koje zavređuje dodatnu zaštitu i mehanizme koji će pomoći u upravljanju i očuvanju te popravljanju stanja bioraznolikosti – rekao je tom prilikom Duplić.    

Znanstveni je skup ujedno bio održan i kako bi se građanima objasnilo da proglašenje parka prirode neće imati negativne posljedice na lokalno stanovništvo jer se u parku prirode i dalje mogu obavljati postojeće gospodarske djelatnosti koje su u skladu sa zaštitom. Međutim, pojašnjava Stričak, određeni problemi ipak postoje.

– Priču oko proglašenja parka prate i glasine različitih dionika prema kojima će proglašenjem parka prirode biti zabranjen bilo kakav razvoj na tom području, na što, nažalost, nasjedaju mnogi dobronamjerni ljudi. Zahvaljujući navedenome, park prirode koji bi pokrio taj dio Hrvatskog zagorja još je uvijek u “čekaonici“ – kaže Stričak i dodaje da je inicijativa za zaštitu pokrenuta prije više od 10 godina, a tada je bila izrađena i stručna podloga za koju će se sada provesti revizija, zbog brojnih promjena tijekom godina.

– Granice parka koje su bile predviđene prvom verzijom studije su sigurno “preširoke“ i zato slijedi revizija. Mišljenja smo da za stanovnike tog područja to neće značiti ništa bitno, u smislu da bi trebali mijenjati svoj način života, jer park prirode ima mnogo manju razinu zaštite od nacionalnog parka, no značit će mnogo u smislu revitalizacije ovog područja, koje polako odumire i koje mladi napuštaju. Naravno da se ništa na tom prostoru neće događati bez znanja žitelja, tako da će svi dionici biti uključeni u sam proces donošenja odluke o tome hoće li se predmetni prostor zaštititi, a o čemu će završnu riječ imati struka i Zavod za zaštitu prirode i okoliša – kaže Stričak.

Izgradnja ceste

S obzirom na to da se i grad Zlatar nalazi podno Ivanščice i upravo su mu prošlog tjedna odobrena sredstva za izgradnju prometnice koja bi vodila na Ivanščicu sa zagorske strane, razgovarali smo i sa zlatarskom gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek.

– Mi smo prvi podržali tu inicijativu, kao Grad, i tako sam zajedno sa saborskim zastupnikom okupila i druge da potpišu tu inicijativu jer je to jako važno za našu Ivanščicu, pogotovo zato što ćemo onda moći kontrolirati sječu koja se, nažalost, događa na našoj planini i kojom se uništava priroda – ističe Auguštan – Pentek.

Dodaje i da bi ova inicijativa, zaživi li, bila iznimno važna za zaštitu i očuvanje okoliša toga područja, ali i važna zbog daljnjih projekata koji bi se ondje provodili.

– Znamo da je Ivanščica bogata florom koja je jedinstvena na našem području i time sigurno dajemo doprinos očuvanju cijelog tog područja, ali isto tako, ako je to područje park prirode, onda i projekti koje možemo financirati idu, u principu, na financiranje državi, pa ćemo tako puno lakše dobivati sredstva za provođenje projekata koji su važni za očuvanje prirodne baštine – pojašnjava Auguštan – Pentek.

Zlataru je od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobreno oko 5,2 milijuna kuna za uređenje pristupne ceste sa zagorske strane, što je jako važno, jer se na Ivanščicu trenutno može jedino s ivanečke strane.

– Što se tiče ceste, ona je jako važna, koliko za Grad Zlatar, toliko i za Općinu Lobor, jer Grad Zlatar je provodio projekte, ali time su na dobitku i stanovnici Lobora, a smatramo da je to važno i za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju i za razvoj turizma na našem području. Naravno da potičemo pješačenje i zdrav život, ali ovo je jako važno i za službe, koje će onda moći doći do nepristupačnih terena. Tu prvenstveno mislim na vatrogasne službe zbog, ne daj Bože, neke veće katastrofe – naglašava Auguštan – Pentek.

Trenutno se, što se tiče ceste, čeka potpisivanje ugovora kako bi se mogla provesti javna nabava, a gradonačelnica vjeruje da će se s radovima krenuti već u proljeće iduće godine. Isto tako, rekla nam je kako vjeruje da će se iduće godine radovi na cesti i završiti, a usput je spomenula i planove za vojni objekt koji se nalazi na Ivanščici.  

– Dugo se govori o vojnom objektu koji se nalazi s naše strane i koji je trenutno u vlasništvu Ministarstva državne imovine, ali u budućnosti svakako želimo napraviti hotel jer je to jedino područje koje je po prostornom planu predviđeno za takav sadržaj, ali za to nam je potrebna barem jedna cesta kojom će se moći vršiti i opskrba i druge svari koje su potrebne za razvoj, ali i za dolazak gostiju na turizam. Budući da već dugo vremena i sa Županijom pokušavamo povratiti taj vojni objekt, jer bi suvlasništvo bilo i Županije i Grada, ovo nam otvara jednu novu mogućnost, ali i novu mogućnost svim ljudima, OPG-ovcima, ljudima koji se bave turizmom, ali i svima onima koji se nalaze u podnožju Ivanščice – kaže gradonačelnica Zlatara i ističe da se već sada svi zajedno vesele budućim projektima i brojnim aktivnostima koje će se ondje odvijati.

Mišljenje struke

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih ističe kako prvo struka mora jasno definirati sve okvire, a tek će se onda moći utvrditi hoće li ideja parka prirode donositi određene benefite ili ograničenja.

– Projekt u ovom trenutku prolazi kroz analize i ispitivanja od strane stručnih osoba. Struka je ta koja određuje zadovoljava li određeno područje te uvjete, nakon čega se određuju granice područja parka prirode. Potom slijedi izrada zakonskog okvira, koji se šalje u proceduru u Hrvatski sabor – ističe Jembrih.

Iako kaže da trenutno ne može točno procijeniti što bi se konkretno ovim parkom prirode dogodilo na području općine jer za sada nema dovoljno informacija, naglašava da je turistički potencijal cijelog tog područja velik. 

– Svakako da je cijelo ovo područje prepuno prirodnih ljepota, od materijalne i kulturne baštine do domaće proizvodnje, koja bi u slučaju većeg broj turista, mogla naći svoje tržište, međutim, struka mora jasno reći zadovoljava li ovo područje sve uvjete. Zatim, što točno proglašenje parka prirode znači za sve vlasnike parcela, šuma i njiva na tom području te kakva su pravila ponašanja. Tek kada dobijemo sve te informacije, moći ćemo više reći o tom projektu – kaže načelnica Jembrih.

Sličnog je mišljenja i načelnik Hrašćine Branko Tukač, koji smatra da se prvo treba pričekati da se cjelokupna ideja iskristalizira, a tek će se tada moći detaljnije govoriti o benefitima i eventualnim ograničenjima. – Trenutno ne znam što bi rekao na cijelu tu inicijativu i ideju jer smo još dosta daleko od toga. Za sada ne mogu reći ništa konkretno po tom pitanju, niti mogu reći što će to značiti za našu općinu. Treba pričekati da se ti planovi iskristaliziraju kako bismo mogli vidjeti što se zapravo krije iza toga, ali ipak moram naglasiti da bi mi bilo drago da se to ostvari jer bi na taj način i turizam ojačao i sigurno bi bilo još nekih benefita, ali, naglašavam, za sada nekakvih konkretnih saznanja o ovome nemam – ističe Tukač.

FOTO: Anton Kudryashov

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba