Izbjegnite stvaranje plijesni koja nije plemenita

Evo kako pravilno spremiti sir kako bi što duže sačuvao svježinu

Objavljeno: 05.12.2021. zagorjeinternational

Na svijetu je mnogo obožavatelja sira, namirnice koja mnogima odgovara uz većinu jela. Iako se često koristi kao samo jedan od sastojaka u brojnim jelima, mnogi sireve obožavaju jesti i same.

Postoje različite vrste sireva. Od blagih, onih s malo rupa, do začinjenih, pa čak i s plemenitom plijesni. No problem nastane kada se na siru pojavi plijesan koja nije plemenita, odnosno, kada nam se sir pokvari.

Sirevi su dosta osjetljiva namirnica i brzo se mogu pokvariti, a pogotovo kada ih se ne sprema na ispravan način, piše Večernji.hr.

Prema nekim uputama, plastična vrećica pomoći će u očuvanju svježine sira, ali ipak nije najbolji način za njegovo spremanje. Sve zapravo ovisi o vrsti sira.

Tvrde i ostarjele sireve prvo bi valjalo omotati papirom za pečenje, a tek potom staviti u plastičnu vrećicu. Plave i polutvrde sireve može se spremiti u plastičnu vrećicu, a mekane bi sireve trebalo držati u plastičnoj posudi s poklopcem. Svježi sir trebalo bi ostaviti u originalnom pakiranju, uz promjenu vode svakih nekoliko dana.

Kako bi sir zaštitili od neželjene plijesni, pomoći vam može malo ulja. Sir jednostavno namažite s malo maslinovog ili biljnog ulja i potom ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem. Prije konzumacije ga možete obrisati papirnatim ručnikom ili ga isprati u toploj vodi.

Najbolje mjesto za držanje sira, neovisno o vrsti, jest hladnjak, i to na mjestu gdje se inače drži povrće jer je temperatura stabilna i time idealna za takve namirnice. Isto tako, svaki puta nakon što koristite sir, trebali biste iskoristiti novi komad papira za pečenje i novu plastičnu vrećicu da se njegova svježina očuva.

Vijek trajanja pojedine vrste sira također varira, no zlatno pravilo kaže – što je sir tvrđi, imat će dulji vijek trajanja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba