Stara krapinska ljepotica dobiva novi izgled i sadržaj

Uređena učionica na otvorenom i prilazne staze kraj OŠ “Ljudevit Gaj“, sanirana šteta od potresa na dvorani, a mijenja se i unutarnja stolarija

Objavljeno: 27.11.2021. Jelena Jazbec

– Proteklih nekoliko godina Grad Krapina je dosta ulagao u predškolski odgoj i u naš gradski dječji vrtić, kao i u Osnovnu školu Augusta Cesarca, ali nije zaboravljena ni Osnovna škola “Ljudevit Gaj“ – kazao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović prilikom obilaska novouređene učionice na otvorenome na prostoru OŠ “Ljudevit Gaj“.

– Ove godine imamo nekoliko noviteta na ovoj školi, no, prije svega moram istaknuti da je prošle godine Ministarstvo kulture osiguralo 200 tisuća kuna za zamjenu vanjske stolarije, a ove godine sto tisuća kuna za zamjenu unutarnje stolarije, pa se, uz ona sredstva iz decentraliziranih funkcija, polako i to privodi kraju. Uslijed potresa, došlo je do puknuća na određenim dijelovima dvorane, pa je sada sanirana i dvorana, napravljene su pješačke staze oko škole, koje su bile u lošem stanju i djeca koja su išla prema školi, ali i ostali pješaci, morali su, kad je ovako kišovito vrijeme, ‘gacati’ po vodi. Prije godinu – dvije uređen je i fitness park na otvorenome, a ove godine su postavljene i antitraumatske podloge. Naravno, ima tu još dosta toga što se kod škole mora napraviti, ali, u svakom slučaju, Grad brine i za Osnovnu školu “Ljudevit Gaj“ i to će i dalje biti u našem fokusu. Kontinuirano ćemo nastaviti ulagati u naše predškolske i školske objekte – poručio je gradonačelnik Gregurović, a na njega se nadovezala i ravnateljica škole Vlatka Družinec.  

Društvena zajednica

– Ovih dana smo priveli kraju radove na učionici na otvorenom. Naime, javila nam se posebna potreba za jednim takvim funkcionalnim prostorom u ovom periodu koronavirusa, kada smo što više poticali boravak učenika na otvorenome, pa su učitelji nerijetko organizirali nastavu na školskom dvorištu, a ovaj funkcionalni prostor učionice sa stolicama i klupama, zasigurno će nam puno značiti. Valja istaknuti da je učionica napravljena u suradnji s djelatnicima Krakoma, koji su nam pomogli napraviti podlogu, od Stražeplastike smo dobili donaciju drenažnih ploča, Hrvatske šume su nam donirale građu, dakle, drvo, a Grad Krapina je osigurao stolarske radove te izradu klupa i stolova. Ovime smo dobili jedan jako lijepi prostor, koji će, uz ostale sitnice koje smo radili ove godine, činiti jednu lijepu i skladnu cjelinu – istaknula je Družinec, pa nastavila o radovima na sportskoj dvorani.

– Ovih dana smo priveli kraju i radove na sportskoj dvorani nakon što su uslijed potresa nastala oštećenja na vanjskim uglovima dvorane, tako da smo projektnim prijedlogom zapravo obuhvatili sanaciju oba vanjska ugla dvorane, kako bismo poboljšali mehaničku stabilnost i otpornost, ujedno smo napravili i drenažu s vanjske strane, s čime ćemo, vjerujem, riješiti i problem vlage s kojim se borimo u unutrašnjosti dvorane. Priveli smo kraju i izradu prilaznih puteva do škole. Ovim stazama, uređenjem zelenih površina, zapravo smo dobili novu vizuru našeg školskog parka – kazala je ravnateljica.

Ukupna vrijednost svih tih radova bila je 367.650 kuna, dijelom su se financirali iz decentraliziranih funkcija, a dijelom iz sredstava Grada Krapine.

– Međutim, mi tu ne stajemo s radovima. Prebacujemo se na unutarnji dio, kao što je gradonačelnik rekao, prošle smo godine završili izmjenu vanjske stolarije, dakle, prozora i ulaznih vrata, uz pomoć Ministarstva i Grada Krapine, dok smo trenutno u procesu izmjene unutarnje stolarije, prijavili smo se na javni poziv Ministarstva kulture, čime smo osigurali sto tisuća kuna za izmjenu vrata na učionicama. Uz pomoć sredstava Grada Krapine, izmijenit ćemo sva vrata na prvom katu škole. Vrata koja sada imamo su zaista trošna i bilo je samo pitanje kada ćemo ih morati, odnosno, moći promijeniti – kazala je Družinec.   

Pohvalila se i drugim vrijednim školskim projektima.

Vrt i knjižnica

– Ove godine napravili smo i mali školski vrt. Učiteljica Marija Klasić je sa svojim učenicima uredila jedan neiskorišteni dio dvorišta, iskoristili su stare betonske žardinjere, posadili raznovrsno bilje, cvijeće i napravili malu zelenu oazu. Taj projekt su prijavili i na natječaj “Najljepši školski vrtovi“, kojeg provode Ministarstvo znanosti i obrazovanje te Hrvatska radiotelevizija. Posjetili su nas članovi povjerenstva, pohvalili rad i rezultate te nam dali dobre sugestije kako napredovati u tom smislu. Još jedna novina koju moram istaknuti je uključivanje u projekt slobodnih knjižnica. Naime, naša školska knjižničarka uključila se u projekt koji je potekao iz Knjižnice i čitaonice grada Preloga, a radi se o kućicama koje se postavljaju na otvorenom, a funkcioniraju po principu – ‘posudi knjigu, ostavi knjigu’. Dakle, jedan slobodan način posuđivanja i ostavljanja knjiga. Uključili smo se u suradnji s učiteljem tehničke kulture Kristijanom Leskovarom i motivirali učenika Andriju Varjačića iz osmog razreda da izradi jednu zanimljivu kućicu, koja ima specifičan oblik, a napravljena je od bačve. Time smo kućicu povezali s tradicijom i baštinom našeg kraja. Naime, znamo svi da je Zagorje poznato po vinu i vinovoj lozi, a ono što je u bačvama, kako se kaže, veseli srce i dušu, pa mi vjerujemo da će i ovaj sadržaj koji ćemo mi staviti u tu bačvicu, knjige i knjižice, također veseliti naše čitatelje – zaključila je ravnateljica Družinec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba